“LA FILHARMÒNICA ALCUDIANA” AL MESTALLA

0
523

HISTORIAL DE L’ASSOCIACIÓ MUSICAL

“LA FILHARMÒNICA ALCUDIANA”

La primera Banda de Música a l’Alcúdia naix en 1844, sent una de les quatre bandes mes antigues de la provincia de València, sota l’impuls de Joan Campos, qui seria el primer director. L’any 1884 la Societat Musical travessa una profunda crisi causada per un grup de disidents que l’abandonaren i remaclamaren la seua part. Això motivà la liquidació de bens i patrimoni, i la conseqüent dissolució. Aleshores es constitueix una nova banda i es contracta com a director al mestre Agustí Masià a qui succeí Ferran Miquel durant el periode 1889-1896. L’any 1891 es va construir un local musical sobre terreny anex a l’església on poder realitzar els assajos. L’any 1901 la junta directiva conctracta com a director al mestre Josep García, qui porta a la Banda a participar en el Certamen de la Fira de juliol de València on va obtenir el 2on Premi de la Segona Secció l’any 1902 i el 1er Premi de la Secció Tercera l’any 1903.

​L’any 1914 la Societat Musical, es va dividir en dues Bandes:  la Victòria, que era el nom de la banda escindida d’ideologia liberal, i la Primitiva d’ideologia conservadora. La Banda Victòria contracta com a director al mestre Josep García i la Primitiva a Ferran Miquel. Les dues Bandes que s’isncriviren al Certamen de València de l’any 1922, obtingueren compartit el 1er Premi de la Secció Segona. L’any 1928 ambdues Bandes se reunifiquen en una sola, “La Societat Musical”. Josep García seria el seu director i Ferran Miquel els sots-director de la nova Societat Musical.

​L’any 1939 és contractat com a director Enric Garcés, que serà l’artífex de l’alt nivell artístic i musical que va assolir la Banda durant aquesta època i que es materialitzà en nombrosos premis, com el 1er Premi de la Primera Secció l’any 1946 i el 1er Premi de la Secció Especial en l’any 1951al Certamen de València. En l’any 1948 “La Societat Musical” passa anomenar-se “La Filharmònica Alcudiana”. L’any 1955 Enric Garcés se’n va anar a Terrasa i fou substituït com a director per Manuel Celdrán.

​L’any 1967 la Filharmònica Alcudiana passa per un perill de desapareixer a causa de la falta de local d’assajos, recursos econòmics i falta de director, encara que es salva gràcies a un grup de músics i al seu capdavant Angel Marco que als seus 60 anys s’oferí altruistament com a director. A aquest el succeí Arturo González l’any 1976, qui fou l’artífex de la revitalització de l’Escola de Música i del fet de tornar a participar al Certamen de València després de 33 anys d’absència.

​En l’any 1980 es constitueix com Associació Musical i s’ingressa en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. L’any 1984 es contracta com a director a Ricardo Herrero, a qui va succeir Joan Fernández qui es fa càrrec l’any 1988 també de la direcció de l’Escola de Música de l’Alcúdia, filial del Conservatori Mestre Vert de Carcaixent. En 1990 la Banda realitza un viatge a Itàlia, actuant en Florència, Roma i en l’embaixada espanyola en Roma.

En 1991 s’inaugura la Casa de la Música com a seu de l’Associació Musical i al Certamen de València s’aconsegueix el 1er Premi i Menció d’Honor a la Tercera Secció. L’any 1993 es realitza un viatge a Alemanya, fent concerts a Mainz i Nieder-Olm. En aquest mateix any es contracta com a Director a Germán Nogués. En 1994 i amb motiu dels 150 anys de la fundació, es celebra l’aniversari amb tot l’any ple d’activitats culturals i lúdiques, i diferents altres events com la realització d’un audiovisual i llibres publicats on participen els diferents directors i presidents de la Banda que han format part de la seua història a més de destacades personalitats de la cultura d’eixe moment. En 1995 s’obté el 2on Premi de la Segona Secció al Certamen de València. L’any 1996 es contracta com a Director a Miguel Almarche. 

Des de 1997 fins 2010 es fa càrrec de la Banda Rafael Sanz-Espert. En aquest periode s’ha aconseguit un important nivell artístic, el qual es recompensat amb el 1er Premi de la Secció Especial del Certamen de Leganés en 1998. En 1999 “La Filharmònica Alcudiana” realitza un viatge amb molt d’èxit pels Estats Units amb diversos concerts a Washington D.C.. Cal destacar els enregistraments d’un CD de temes populars alcudiencs, un amb obres del compositor americà Gregory Fritze i un altre gravat al Palau de la Música de València. En aquest periode s’han fet concerts en Ses Salines (Mallorca) iSanta María de Rivadulla (Galícia).

          De 2010 fins 2013 dirigix la Banda José Luís Masó Baldoví, el

qual seguix els passos del seu antecessor en la recerca i cura d’un alt

nivell artístic de la banda simfònica. En 2013 cal destacar l’enregistrament d’un doble CD amb els concerts que la Banda Simfònica i Banda Juvenil oferiren al Palau de la Música de València esta última amb motiu del seu 15é aniversari. Amb aquest director la Banda Simfònica oferix concerts en Águilas (Múrcia), Amposta (Tarragona) i en l’Auditori “Mar Rojo” de l’Oceanogràfic de València.

 Des de setembre de 2014 és el director titular Sergi Pastor Puchol amb el qual es fa un concert al Parc del Retiro de Madrid en 2015 i es participa en 2016 en la Segona secció dels Certamens Provincial de la Diputació de València i al de la Comunitat Valenciana aconseguint en ambdós certamens el 1er Premi i Menció d’Honor.

​En 2016 se celebra el 25é Aniversari de la Casa de la Música y el 20é Aniversari de la Banda Juvenil.

​En 2019 se celebra el 175 aniversari, amb una gran varietat d’activitats culturals per a celebrar-ho.

L’Associació Musical “ La Filharmònica Alcudiana” está en posessió de:

– La Medalla de les Belles Arts del Ministeri de Cultura

– La Medalla d’Or de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural

– La Medalla d’Or de la Excma. Diputació de València al Mèrit Cultural

– La Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí