El Palau de la Música recupera l’orgue Grenzing, de més de 20 tones, 10 metres d’altura i prop de 3.000 tubs

0
351

  • L’instrument ha sigut protagonista de l’inici del concert de reobertura, després de molt de temps en silenci a causa de la falta de manteniment
  • Estimada inicialment la restauració amb un cost pròxim als 40.000 €, els orgueners van acceptar dur-la a terme amb un contracte menor de 15.000 €
  • Els aficionats podran tornar a disfrutar la seua majestuositat en un cicle específic que començarà a partir del pròxim mes de desembre

L’orgue musical que presideix la Sala Iturbi del Palau de la Música, el Gran Orgue Grenzing, va tornar a sonar, majestuós, una mica abans de l’inici del concert de reobertura del Palau de la Música, el 5 d’octubre passat. El poderós so de l’instrument va omplir la sala, a les mans de l’organista Arturo Barba, qui va interpretar una “Dansa espanyola” recollida en el manuscrit “Flors de Música”, recopilació musical realitzada entre 1706 i 1709 pel franciscà Martín i Coll. L’orgue, ja en perfectes condicions, va recuperar el protagonisme per a acompanyar l’Orquestra de València, com avançament d’altres actes musicals que tindran lloc a l’auditori valencià pròximament, com ara el Cicle d’orgue, que s’iniciarà el pròxim mes de desembre.

L’orgue del Palau portava molt de temps en silenci per la falta de manteniment, els efectes de la pandèmia i les obres de remodelació i rehabilitació del recinte. El retorn d’este majestuós instrument, una joia musical que ha sigut una part integral de la història del Palau, ha sigut possible gràcies a una reparació i posada a punt que inicialment es va estimar en un contracte major, amb un cost pròxim als 40.000 €. No obstant, amb la voluntat de tornar-li l’antiga glòria a este instrument icònic, els orgueners van acceptar fer el treball per un contracte menor, d’aproximadament 15.000 €.

El director del Palau de la Música, Vicent Llimerà, ha expressat la seua emoció per la restauració de l’orgue, i ha destacat la importància en l’experiència musical que oferix el Palau, ja que «constituix un tresor musical inavaluable, i el seu retorn és una fita significativa en la nostra reobertura”. “Estem encantats que este instrument torne a omplir les nostres sales amb la seua música majestuosa», ha afegit Llimerá, qui ha destacat que tant la reobertura del Palau com el retorn del seu orgue “són un testimoniatge del nostre compromís amb la preservació de la cultura i la música a la ciutat: la restauració de l’orgue és una fita addicional que ens consolida com un dels centres culturals més destacats de la comunitat”, ha afegit.

Quatre teclats manuals

El Palau de la Música de València és un dels escassos auditoris espanyols que compta amb un gran orgue. Es tracta d’un instrument d’indiscutible qualitat i precisió, dissenyat i construït pel mestre orguener alemany Gerhard Grenzing a finals dels anys 80 del passat segle XX. 

És un instrument espectacular de transmissió completament mecànica, les dimensions de la qual arriben als set metres d’amplària, els deu metres d’altura, i els tres de profunditat, i un pes de més de vint tones. Posseix quatre teclats manuals, pedalera completa, més de cinquanta registres i prop de 3.000 tubs.

La seua personalitat tímbrica i la major part de la seua disposició sonora està inspirada en els orgues alemanys del període barroc, per la qual cosa l’estil compositiu que brilla particularment en este orgue és, sens dubte, el de la música de tecla centreeuropea dels segles XVII i XVIII. És un instrument excel·lent per a donar vida al repertori barroc en general, i alemany en particular, dels temps de Johann Sebastian Bach i els seus precedents.

No obstant tot això, l’orgue del Palau combina amb èxit este marcat caràcter alemany amb algunes característiques d’altres escoles de construcció d’ orgues (orgue clàssic francés; orgue simfònic romàntic i, especialment, l’ orgue ibèric tradicional, amb la trompeteria horitzontal en Batalla i les Nazardos), la qual cosa ho dota d’una major versatilitat i li permet abordar amb èxit la interpretació d’un vast repertori musical, amb peces que abasten des del segle XVI fins al segle XXI. 

Disposem de material gràfic

GABINET DE COMUNICACIÓ

Valencia, lunes 23 de octubre de 2023

El Palau de la Música recupera su órgano Grenzing de más de 20 toneladas, 10 metros de altura y cerca de 3.000 tubos

  • El instrumento ha sido protagonista del inicio del concierto de reapertura, tras mucho tiempo en silencio a causa de la falta de mantenimiento
  • Estimada inicialmente la restauración con un costo cercano a los 40.000 €, los organeros aceptaron llevarla a cabo con un contrato menor de 15.000 €
  • Los aficionados podrán volver a disfrutar de su majestuosidad en un ciclo específico que comenzará a partir del próximo mes de diciembre

El órgano musical que preside la Sala Iturbi del Palau de la Música, el Gran Órgano Grenzing, volvió a sonar, majestuoso, instantes antes del comienzo del concierto de reapertura del Palau de la Música, el pasado 5 de octubre. El poderoso sonido del instrumento llenó la sala, a las manos del organista Arturo Barba, quien interpretó una “Danza española” recogida en el manuscrito “Flores de Música”, recopilación musical realizada entre 1706 y 1709 por el franciscano Martín y Coll. El órgano, ya en perfectas condiciones, recuperó su protagonismo para acompañar a la Orquesta de València, como adelanto de otros actos musicales que tendrán lugar en el auditorio valenciano próximamente, como el Ciclo de órgano, que se iniciará el próximo mes de diciembre.

El órgano del Palau llevaba mucho tiempo en silencio debido a la falta de mantenimiento, los efectos de la pandemia y las obras de remodelación y rehabilitación del propio recinto. El regreso de este majestuoso instrumento, una joya musical que ha sido una parte integral de la historia del Palau, ha sido posible gracias a una reparación y puesta a punto que inicialmente se estimó en un contrato mayor, con un costo cercano a los 40.000 €. Sin embargo, en un esfuerzo por restaurar este instrumento icónico a su antigua gloria, los organeros aceptaron realizar el trabajo por un contrato menor, de aproximadamente 15.000 €.

El director del Palau de la Música, Vicent Llimerà, ha expresado su emoción por la restauración del órgano, y ha destacado su importancia en la experiencia musical que ofrece el Palau, ya que «constituye un tesoro musical invaluable, y su regreso es un hito significativo en nuestra reapertura”. “Estamos encantados de que este instrumento vuelva a llenar nuestras salas con su música majestuosa», ha añadido Llimerá, quien ha destacado que tanto la reapertura del Palau como el regreso de su órgano “son un testimonio de nuestro compromiso con la preservación de la cultura y la música en la ciudad: la restauración del órgano es un hito adicional que nos consolida como uno de los centros culturales más destacados de la comunidad”, ha añadido.

Cuatro teclados manuales

El Palau de la Música de València es uno de los escasos auditorios españoles que cuenta con un gran órgano. Se trata de un instrumento de indiscutible calidad y precisión, diseñado y construido por el maestro organero alemán Gerhard Grenzing a finales de los años 80 del pasado siglo XX. 

Es un instrumento espectacular de transmisión completamente mecánica, cuyas dimensiones alcanzan los siete metros de anchura, los diez metros de altura, y los tres de profundidad, y un peso de más de veinte toneladas. Posee cuatro teclados manuales, pedalera completa, más de cincuenta registros y cerca de 3.000 tubos.

Su personalidad tímbrica y la mayor parte de su disposición sonora está inspirada en los órganos alemanes del periodo barroco, por lo que el estilo compositivo que brilla particularmente en el órgano es, sin duda, el de la música de tecla centroeuropea de los siglos XVII y XVIII. Es un instrumento excelente para dar vida al repertorio organístico barroco en general, y alemán en particular, de los tiempos de Johann Sebastian Bach y sus precedentes.

No obstante todo ello, el órgano del Palau combina con éxito este marcado carácter alemán con algunas características de otras escuelas de construcción de órganos (órgano clásico francés; órgano sinfónico romántico y, especialmente, el órgano ibérico tradicional, con su trompetería horizontal en Batalla y sus Nazardos), lo que lo dota de una mayor versatilidad y le permite abordar con éxito la interpretación de un vasto repertorio musical, con piezas que abarcan desde el siglo XVI hasta el siglo XXI.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí