El Micalet guardona amb els Miquelet d’Honor al Institut d’Estudis de La Vall d’Albaida i a l’advocada Mercè Teodoro

0
458


València, 11 de novembre de 2021
La Societat Coral el Micalet ha atorgat al Institut d’Estudis de La Vall d’Albaida (IEVA) i a l’advocada Mercè Teodoro i Peris els Miquelet d’Honor corresponents a la 34a edició dels Premis Miquelet 2021. L’entitat celebra en aquest mes el projecte Novembre cultural amb diversos actes, concerts i conferències que culminarà amb el lliurament dels guardons en una vetlada que se celebrarà en la seu de la societat musical a València, el dissabte 27 de novembre. [Veure documentació adjunta].
En aquesta edició dels Premis Miquelet, que reconeixen el compromís cívic i de defensa de la cultura, la llengua i els drets del poble valencià, la junta directiva reconeix la labor desenvolupada pel IEVA i Mercè Teodoro. L’Institut d’Estudis de La Vall d’Albaida naix en 1997 per a fomentar la creació i la difusió de la cultura, vertebrar la comarca i estimular l’intercanvi amb altres comarques i realitats. L’entitat, presidida per Joan Josep Torró, es manté amb les quotes dels seus socis i el patrocini de la Mancomunitat de Municipis de La Vall d’Albaida, la Caixa d’Ontinyent i l’Ajuntament d’Ontinyent. 
Promociona estudis mitjançant premis i ajudes, edita llibres, fa actuacions per a preservar monuments històrics de la comarca i organitza jornades d’investigació amb la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. El IEVA va rebre el guardó extraordinari d’Escola Valenciana en 2016.
Mercè Teodoro i Peris (València, 1969), és llicenciada en Dret i en 1993 es va iniciar com a penalista en l’acusació popular per l’assassinat del jove independentista Guillem Agulló i en diversos assumptes d’índole social. Com a titular del seu propi despatx (2000), ha desplegat una intensa activitat en defensa dels drets de les dones, així com de persones, entitats i partits progressistes. Ha sigut la responsable del servei jurídic de ACPV (1996-2018), amb actuacions rellevants en favor de la unitat i l’ús de la llengua catalana. 
Així mateix, va ser professora a l’Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d’Advocats de València (2003-2015), ha publicat treballs en la revista Llengua i Dret, en la qual es va ocupar de la Crònica Legislativa del País Valencià (1999-2019), i ha rebut el premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla.
Novembre culturalEl Micalet celebrarà el Novembre cultural, del dia 13 al 27, amb nombroses activitats i iniciatives obertes al públic que es desenvoluparan en el marc d’aquest projecte, que el Covid-19 va impedir celebrar l’any passat, en el qual també hi haurà una setmana de portes obertes de la Escola de Música Matilde Salvador que convida a xiquets i joves a conéixer l’educació que imparteix el centre i a les diferents agrupacions de la societat musical, del 15 al 19 de novembre.
L’entitat ve retent homenatge al compositor i pedagog musical Salvador Giner Vidal des de fa dècades en l’aniversari de la seua mort. Aquest acte de reconeixement a un dels músics valencians més rellevants ha anat ampliant-se al llarg del temps amb altres activitats culturals entorn d’una figura molt vinculada amb la història del Micalet, que recentment va donar més de 500 partitures, cartes, llibres, documents, fotografies i objectes dels quals era depositària a la Biblioteca Valenciana. 
Per això, dissabte que ve 13, a les 19h, es farà una ofrena de corones de llorer en la lauda commemorativa on estava la casa del mestre Giner i en la placa del carrer que porta el seu nom, en col·laboració amb la Falla Na Jordana. Posteriorment, hi haurà una dansada del Grup de Danses Alimara que transcorrerà des del carrer Salvador Giner fins a la plaça de Carme. Ofrena a Salvador GinerEl diumenge, a les 11h, es realitzarà una ofrena floral en l’estàtua de Salvador Giner situada en la Gran Via Ferran el Catòlic que compleix 100 anys; la comitiva discorrerà pel carrer Mestre Palau amb la música de la Colla el Micalet. Una vegada acabat aquest acte s’inaugurarà en la seu del Micalet l’exposició Els mestres Giner (1832-1911) i Porter (1942-2011), amb ocasió del 110é i 10é aniversari de la defunció d’uns músics estretament lligats a l’entitat, que els retrà homenatge amb la col·laboració del Institut Valencià de Cultura. La Jove Orquestra Salvador Giner, dirigida per F. Javier González Arnal, oferirà un concert amb un programa amb obres de Giner i el director de la formació, després hi haurà un vi d’honor. 
El dilluns 22 es presentaran els llibres premiats en 2019: Projecte Musiescola, Premi Enric Soler i Godes, publicat per Edicions 96; i Els nuvis, d’Adrià Novella, Premi de Teatre, editat per Publicacions de la Universitat de València.
Carod-Rovira analitzarà el procésJosep Lluís Carod-Rovira, expresident d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i vicepresident del Govern de Catalunya, oferirà la ponència, «El procés independentista a Catalunya i l’àmbit nacional» que presentarà i moderarà Tonetxo Pardiñas, president del Micalet, el dimarts 23 a les 19.15h. 
Tudi Torró, professora associada en la Universitat d’Alacant, directora territorial d’Educació d’Alacant i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, realitzarà una conferència baix el títol «Carmelina Sánchez-Cutillas més enllà de Matèria de Bretanya», en la qual abordarà la figura de l’escriptora, periodista i poetessa, que presentarà i moderarà Emili Mira, secretari del Micalet, el dimecres 24 a les 19.15h.
Concert del Orfeó el MicaletEl divendres 26, a les 20h, el Orfeó el Micalet, dirigit per Miquel Juan, brindarà un concert coral en el qual s’estrenarà el poema simfònic Un tall d’Al Tall, en el qual es farà un recorregut per les cançons més emblemàtiques i entranyables de la formació valenciana que va desenvolupar una dilatada trajectòria artística des de 1975 a 2013.
Una gala i vetlada literària, presentada per la periodista Clara Castelló el dissabte 27 a partir de les 20.15h, serà el fermall d’or a les activitats del Novembre Cultural que es clausurarà amb el lliurament de guardons dels Premis Miquelet i Miquelet d’Honor i la imposició de la insígnia d’or de la Societat Coral el Micalet a Rafel Sena i Guzman en complir 50 anys com a soci.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí