El Festival Fronteras fusiona a València música i literatura

0
137

  • El festival se celebrarà del 12 al 15 de juny a la nostra ciutat
  • Enguany ampliarà les seus amb la incorporació del Palau de la Música, junt amb Les Arts i les biblioteques municipals
  • El regidor d’Acció Cultural, José Luis Moreno, ha destacat que el festival “permet disfrutar de la fusió entre la música i la literatura, a més d’aprendre, debatre i intercanviar idees sobre la nostra escena cultural actual»

Torna el festival Fronteras, “el lloc on els músics parlen de literatura i els escriptors de música”, amb una segona edició de major envergadura i amb el suport de l’Ajuntament de València, junt amb la Generalitat i l’Institut Valencià de Cultura (IVC). En esta edició, el festival acostarà al públic figures, artistes, periodistes i creadors del panorama artístic nacional i internacional a través d’activitats, trobades i recitals en directe. Enguany comptarà amb noms de la talla de Maná, Elvira Lindo, Niño de Elche, Rodrigo Cortés, Ana Iris Simón, Rocío Márquez, Luna Miguel, Héctor Abad Faciolince, Carlos Álvarez, María Rodés, Ernesto Castro, Martirio, Manuel Gutiérrez Aragó, Josep Pons o Alejo Stivel.

En esta ocasió, la trobada canvia d’estació, i se celebrarà els dies 12 al 15 de juny i, igual que en la passada edició, Fronteras aterrarà a les biblioteques municipals, amb tallers, conferències, un pòdcast i entrevistes amb grans noms del panorama cultural. Com a novetat d’enguany, Fronteras amplia espais i arriba fins al Palau de la Música, mentres que Les Arts es manté com a epicentre de bona part de les activitats.

També per primera vegada, algunes llibreries de València actuaran com a prescriptores de llibres de literatura i música, gràcies a la col·laboració del Gremi de Llibreters. Tal com ha explicat el director artístic del festival, Jesús Ruiz Mantilla, “continuem el nostre pont d’unió entre la música i la literatura, però en esta edició ampliem fronteres a nous estils musicals i gèneres, i amb noms de primera categoria en cadascuna de les seues disciplines: del rock al món de l’òpera, del flamenc al pop, de la novel·la a la poesia o la filosofia… és un festival que esperem que cada any vaja a més i que es convertisca en una cita per a gaudi del públic”.

El regidor d’Acció Cultural, José Luis Moreno, ha expressat la “satisfacció de l’Ajuntament per acollir esta segona edició del festival Fronteras, que ens permet gaudir de la fusió entre la música i la literatura, a més d’aprendre, debatre i intercanviar idees sobre la nostra escena cultural actual». Moreno ha convidat tots els valencians i valencianes a participar en les activitats que tindran lloc durant quatre dies a la ciutat i, a més, ha celebrat l’èxit del festival que enguany amplia les seues «fronteres» en entrar per primera vegada al Palau de la Música. 

Programa a València: del 12 al 15 de juny 

Una aposta clara per ampliar la proposta del festival en la edició a València és que enguany el Palau de la Música, espai recentment restaurat, acollirà les dos primeres grans converses, la primera a càrrec de la mítica banda Maná, just un dia abans del seu concert a la ciutat, on el quartet rocker mexicà repassarà la seua trajectòria de quasi 40 anys damunt dels escenaris; i la d’Ernesto  Castro, filòsof i youtuber, que junt amb Juan Pérez Floristán, jove pianista i referent entre les noves generacions de músics europeus, abordaran les sempre riques relacions entre la música i la filosofia.

Fronteras arribarà també a Les Arts amb grans noms, trobades i reflexions, en una oportunitat única de trencar les barreres entre disciplines. Les converses comptaran amb la participació de l’escriptora Elvira Lindo i la cantaora Rocío Márquez, que exploraran respectivament com la literatura i el flamenc utilitzen el sentiment popular. O a Carles Magraner i Ramón Andrés on, el músic creador del grup barroc valencià Capella de Ministrers i l’assagista Premi Nacional d’Assaig en 2021, conversaran sobre com els mites clàssics han nodrit la música barroca. 

L’escriptora manxega Ana Iris Simón i la cantant i compositora madrilenya Bely Basarte indagaran en el poder de les dones en la literatura i la música. Després, l’escriptor Edu Galán i Jorge Martínez, líder del grup Ilegales, analitzaran com sobreviure a l’ecosistema del pop. Mentres que l’òpera i les seues diferents visions seran les protagonistes de les converses entre la soprano Serena Sáenz i l’escriptora Ángeles Caso, o del reconegut baríton espanyol Carlos Álvarez amb l’escriptor colombià Héctor Abad Faciolince. 

La música i els recitals tindran un lloc especial: Isabel Villanueva acompanyarà amb la seua viola els dos recitals poètics que tindran lloc en Les Arts, on el públic i els artistes es pujaran junts a l’escenari en un format íntim que ajunta la música amb la paraula: un d’ells, amb les poetes valencianes Berta García Faet, autora de L’edat de meréixer, qui compartirà escenari amb la poeta valenciana Carolina Otero; i un altre, ajuntarà a la poesia de Lluna Miguel amb la de Luis Muñoz. 

També es podran ballar ritmes afrolatinoflamencos amb Raúl Rodríguez, que presentarà en Fronteras el seu nou lliure-disc, La Razón Elèctrica, i amb dos concerts a càrrec d’alumnat de la prestigiosa escola de música Berklee.

Biblioteques municipals: tallers, pòdcasts i un café amb autors

Una altra de les apostes fortes de Fronteras seran els tallers previstos a les biblioteques municipals que, igual que l’any passat, buscaran difuminar les diferències entre disciplines, acostant la música a les biblioteques, en sintonia amb els objectius del certamen. L’escriptor i periodista Paco Cerdà oferirà una lliçó magistral sobre com s’han dut a la música els poemes d’Estellés. 

En una altra proposta, s’analitzarà, amb l’autor d’Alguna cosa que servisca com a llum (sobre el grup Supersubmarina), l’escriptor Fernando Navarro, Com comptar la música. La cantant Bely Basarte proposa conéixer les claus de la creació en el seu taller Com fer una cançó. El director d’orquestra Xavier Güell farà un viatge per la creació musical després de la Segona Guerra Mundial. Mentres que Jorge Ilegal oferirà un taller bàsic de rock and roll; i el músic i antropòleg cultural Raúl Rodríguez proposarà una conferència musicada.

El públic podrà viure la màgia de la ràdio i el pòdcast en viu amb Els Sons del Planeta Blau, que entrevistarà la cantaora Rocío Márquez, i Simpatia per la Indústria Musical, que conversarà amb el periodista Fernando Navarro. Finalment, es realitzaran trobades en xicotets grups i sota reserva amb alguns dels autors. Una oportunitat única per a xarrar de tu a tu amb els autors preferits del públic. Totes les activitats són gratuïtes i de lliure accés fins a completar aforament. Per als tallers i les trobades amb autors serà imprescindible fer una reserva.

El Festival “Fronteras: literatura i música” a la Comunitat Valenciana està organitzat per la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat, l’Institut Valencià de Cultura, Les Arts, i l’Ajuntament, a través de la Regidoria d’Acció Cultural i la xarxa de Biblioteques Municipals, i La Fàbrica. Col·laboren l’Ajuntament d’Elx, el Gremi de llibreters de València i la Berklee College de València.

Enguany, el Festival Fronteras també s’ha ampliat fins a Elx, amb activitats converses entre autors i músics, dos concerts, un recital de poesia i música i quatre trobades íntimes amb autors. 

Disposem de material gràfic i talls de veu

GABINET DE COMUNICACIÓ

Valencia, miércoles 22 de mayo de 2024

El Festival Fronteras fusiona en València música y literatura

  • El Festival se celebrará del 12 al 15 de junio en nuestra ciudad
  • Este año ampliará sedes con la incorporación del Palau de la Música, además de Les Arts y las Bibliotecas Municipales
  • El concejal de Acción Cultural, José Luis Moreno, ha destacado que el festival “permite disfrutar de la fusión entre la música y la literatura, además de aprender, debatir e intercambiar ideas sobre nuestra escena cultural actual»

Vuelve el festival Fronteras, “el lugar donde los músicos hablan de literatura y los escritores de música”, con una segunda edición de mayor envergadura y con el apoyo del Ayuntamiento de València, junto a la Generalitat y el Instituto Valenciano de Cultura (IVC). En esta edición, el festival acercará al público a figuras, artistas, periodistas y creadores del panorama artístico nacional e internacional a través de actividades, encuentros y recitales en directo. Este año contará con nombres de la talla de Maná, Elvira Lindo, Niño de Elche, Rodrigo Cortés, Ana Iris Simón, Rocío Márquez, Luna Miguel, Héctor Abad Faciolince, Carlos Álvarez, María Rodés, Ernesto Castro, Martirio, Manuel Gutiérrez Aragón, Josep Pons o Alejo Stivel.

En esta ocasión, el encuentro cambia de estación, y se celebrará los días 12 al 15 de junio y, al igual que en la pasada edición, Fronteras aterrizará en las bibliotecas municipales, con talleres, conferencias, un podcast y entrevistas con grandes nombres del panorama cultural. Como novedad de este año, Fronteras amplía espacios y llega hasta el Palau de la Música, mientras que Les Arts se mantiene como epicentro de buena parte de las actividades.

También por primera vez, algunas librerías de València actuarán como prescriptoras de libros de literatura y música, gracias a la colaboración del Gremio de Libreros. Tal como ha explicado el director artístico del festival, Jesús Ruiz Mantilla, “continuamos nuestro puente de unión entre la música y la literatura, pero en esta edición ampliamos fronteras a nuevos estilos musicales y géneros, y con nombres de primera categoría en cada una de sus disciplinas: del rock al mundo de la ópera, del flamenco al pop, de la novela a la poesía o la filosofía… es un festival que esperamos que cada año vaya a más y que se convierta en una cita para disfrute del público”.

El concejal de Acción Cultural, José Luis Moreno, ha expresado la “satisfacción del Ayuntamiento por acoger esta segunda edición del festival Fronteras, que nos permite disfrutar de la fusión entre la música y la literatura, además de aprender, debatir e intercambiar ideas sobre nuestra escena cultural actual». Moreno ha invitado a todos los valencianos y valencianas a participar en las actividades que tendrán lugar durante cuatro días en la ciudad y, además, ha celebrado el éxito del festival que este año amplía sus «fronteras» al entrar por primera vez en el Palau de la Música. 

Programa en València: del 12 al 15 de junio 

Una apuesta clara por ampliar la propuesta del festival en su edición en València es que este año el Palau de la Música, espacio recientemente restaurado, acogerá las dos primeras grandes conversaciones, la primera a cargo de la mítica banda Maná, justo un día antes de su concierto en la ciudad, donde el cuarteto rockero mexicano repasará su trayectoria de casi 40 años encima de los escenarios; y la de  Ernesto Castro, filósofo y youtuber, que junto a Juan Pérez Floristán, joven pianista y referente entre las nuevas generaciones de músicos europeos, abordarán las siempre ricas relaciones entre la música y la filosofía.

Fronteras llegará también a Les Arts con grandes nombres, encuentros y reflexiones, en una oportunidad única de romper las barreras entre disciplinas. Las conversaciones contarán con la participación de la escritora Elvira Lindo y la cantaora Rocío Márquez, que explorarán respectivamente cómo la literatura y el flamenco utilizan el sentimiento popular. O a Carles Magraner y Ramón Andrés donde, el músico creador del grupo barroco valenciano Capella de Ministrers y el ensayista premio nacional de ensayo en 2021, conversarán sobre cómo los mitos clásicos han nutrido la música barroca. 

La escritora manchega Ana Iris Simón y la cantante y compositora madrileña Bely Basarte indagarán en el poder de las mujeres en la literatura y la música. Después, el escritor Edu Galán y Jorge Martínez, líder del grupo Ilegales, analizarán cómo sobrevivir al ecosistema del pop. Mientras que la ópera y sus diferentes visiones serán las protagonistas de las conversaciones entre la soprano Serena Sáenz y la escritora Ángeles Caso, o del reconocido barítono español Carlos Álvarez con el escritor colombiano Héctor Abad Faciolince. 

La música y los recitales tendrán un lugar especial: Isabel Villanueva acompañará con su viola los dos recitales poéticos que tendrán lugar en Les Arts, donde el público y los artistas se subirán juntos al escenario en un formato íntimo que junta la música con la palabra: uno de ellos, con las poetas valencianas Berta García Faet, autora de La edad de merecer, quien compartirá escenario con la poeta valenciana Carolina Otero; y otro, juntará a la poesía de Luna Miguel con la de Luis Muñoz. 

También se podrán bailar ritmos afrolatinoflamencos con Raúl Rodríguez, que presentará en Fronteras su nuevo libro-disco, La Razón Eléctrica, y con dos conciertos a cargo de alumnado de la prestigiosa escuela de música Berklee.

Bibliotecas municipales: talleres, podcasts y un café con autores

Otra de las apuestas fuertes de Fronteras serán los talleres previstos en las bibliotecas municipales que, igual que el año pasado, buscarán difuminar las diferencias entre disciplinas, acercando la música a las bibliotecas, en sintonía con los objetivos del certamen. El escritor y periodista Paco Cerdà ofrecerá una lección magistral sobre cómo los poemas de Estellés se han llevado a la música. 

En otra propuesta, se analizará, junto al autor de Algo que sirva como luz (sobre el grupo Supersubmarina), el escritor Fernando Navarro, Cómo contar la música. La cantante Bely Basarte propone conocer las claves de la creación en su taller Cómo hacer una canción. El director de orquesta Xavier Güell hará un viaje por la creación musical tras la Segunda Guerra Mundial. Mientras que Jorge Ilegal ofrecerá un taller básico de rock and roll; y el músico y antropólogo cultural Raúl Rodríguez propondrá una conferencia musicada.

El público podrá vivir la magia de la radio y el podcast en vivo con Los Sonidos del Planeta Azul, que entrevistará a la cantaora Rocío Márquez, y Simpatía por la Industria Musical, que conversará con el periodista Fernando Navarro.  Por último, se realizarán encuentros en pequeños grupos y bajo reserva con algunos de los autores. Una oportunidad única para charlar de tú a tú con los autores preferidos del público. Todas las actividades son gratuitas y de libre acceso hasta completar aforo. Para los talleres y los encuentros con autores será imprescindible realizar una reserva.

El Festival “Fronteras: literatura y música” en la Comunidad Valenciana está organizado por la Conselleria de Cultura y Deporte de la Generalitat, el Instituto Valenciano de Cultura, Les Arts, y el Ayuntamiento, a través de la Concejalía de Acción Cultural y la red de Bibliotecas Municipales, y La Fábrica. Colaboran el Ayuntamiento de Elche, el Gremio de libreros de València y la Berklee College de València.

Este año, el Festival Fronteras también se ha ampliado hasta Elche, con actividades conversaciones entre autores y músicos, dos conciertos, un recital de poesía y música y cuatro encuentros íntimos con autores.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí