ASSOCIACIÓ MUSICAL SANTA CECILIA D’ALMENARA(Castelló)

0
492

Història de l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara

El record d’una Banda de Música a Almenara es remunta a l’any 1893.

Al llarg de la seua existència fins a la refundació de la societat de l’any 1979 molts varen ser les persones encarregades de dirigir-la, però cal resenyar dos persones del pobre com a les grans impulsores de la banda, el primer el Tio Vicente Royo Bolta més conegut com a “El Tio Blanco” i posteriorment D. Francisco Antonino Cerezo.

Després de passar per certes dificultats l’any 1979 un grup d’aficionats la trau de nou endavant legalitzant-la amb el seu nom actual: ASSOCIACIÓ MUSICAL SANTA CECÍLIA D’ALMENARA, sent el seu primer president José Castelló Martí.

Als anys 1980-81 es crea l’Acadèmia de Música.

Amb les presidències de José Morales Granell (1985-87) i José Castelló Rebollar (1987-93) no es regateja esforços per a potenciar una bona trajectòria de l’escola d’educands i nodrir a la banda de nous músics.

L’Abril de 1988, pren la direcció de la banda Ángel S. Soriano Pérez. És a partir de la presa de possessió del nou director quan la banda comença a adquirir una nova dinàmica i a començar a actualitzar-se.

S’interpreta música clàssica, però es compagina amb obres de música contemporània i de cambra. S’adquireix nou material didàctic i es contracten nous professors per a l’escola.

Amb ell es realitzen nombrosos desplaçaments tant dins com fora d’Espanya. A més es participa en 1993 al certamen provincial celebrat a Segorb obtenint un segon premi.

En 1996 es nombrat president de l’Associació Asensio Crespo Del Valle. Durant la seua presidència es crea la banda juvenil de la societat amb la missió d’actuar com a viver i preparació dels alumnes de l’Escola de Música abans d’entrar a formar part de la banda major.

En setembre de 2001 es fa una reestructuració de l’escola contractant mestres especialistes de cada instrument. A més, Àngel Martínez Escutia pren la direcció de la banda en la seua primera etapa.

L’any 2003 es participa en el Certamen Provincial de Bandes a Castelló i en el Certamen «Vila de Bejís», obtenint el segon premi en els dos. A més, En Guillermo Sanchez Ballesteros es nombrat president de l’entitat.

El Març de 2004 es renova de nou el càrrec de President, sent elegit D. Manuel Esbrí Forner.

Al Maig de 2004 deixa el càrrec de director D. Àngel Martínez Escutia.

Per diferents motius diversos són els director que passen per la direcció fins arrivar D. Jose Teruel Dominguez. Amb ell s’aconsegueix l’any 2007 el primer lloc en el centament provincial celebrat a Castelló.

Un nou director es fa carrec de la direcció de la banda en Juny del 2007 Josep Miquel Martínez Gimeno.

En aquest any 2008 és nomenat com a president de l’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara

En Gabino Sáez García amb una junta directiva jove i en ganes de que la seua banda progresse i tinga el reconeixement que es mereix.

En eixe temps la direcció de la banda torna a estar en mans del D. Angel Martinez Escutia, reconegut director amb diversos premis en el seu haver-hi en diferents certamens. A més de ser també l’encarregat de conduir als alumnes més novels en la banda juvenil.

Actualment la dirección de la banda simfònica està a carrec de D. Alex Puchades.

Per finalitzar sols dir que l’escola de música està reconeguda oficialment des de l’any 2007 i compta amb uns100 alumnes tenint professors de : Vent Fusta: flauta, oboè, clarinet, fagot i saxofó.

Vent Metall: trompeta, trombó, trompa, tuba i bombardí.

Corda: Xelo.

Percussió.

I una massa social de més de 380 socis que són l’ànima d’aquesta societat.

Operador ………………………. Godofredo Garrigues Perucho

Xàbia …………………………………… Salvador Salvá Sapena

Amparito Roca ………………………….. Jaime Texidor Dalmau

El Tío Ramón …………………………… Tomás Olicina /Salvador Salvá Sapena

Pérez Barceló ………………………………. Bernabé Sanchís Porta

Morenito de Valencia ……………………………. Vicente Portolés Tomás

Fiesta en Benidorm ………………………………. Rafael Doménech Pardo

Ateneo Musical …………………………………………. Mariano Puig

Churumbelerias …………………………………………….. Emilio Cebrián

Paquito el chocolatero ……………………………… Gustavo Pascual Falcó

Amunt València ……………………………………….. Pablo Sánchez Torrella

Som l’afició ………………………………………….. J. Luis Llongo y M. Morcillo

Llegada jugadores

– Amparito Roca

“Amunt València”, himno de Pablo Sánchez Torrella (OBLIGADA)

Pasacalles fachada principal de Mestalla

– El Tío Ramón

Descanso del partido (Vuelta completa al terreno de juego)

– Pérez Barceló

Al finalizar la vuelta, en punto fijo “Amunt València” (si hay tiempo)

10 Xàbia

20 Ateneo Musical

30 Operador

40 Churumbelerias

10 Paquito el chocolatero

20 Amparito Roca

30 Morenito de Valencia

40 Fiesta en Benidorm

D. Alex Puchades

 Director valencià format en violí, viola, trompa, direcció i investigació musical. Ha realitzat concerts en Espanya, Portugal, França, Italia, Polònia, Suiza, Alemania, Liechtenstein, Austria, EE.UU., etc. 

Ha dirigit, entre altres formacions, l’Orquestra de la Universitat de València, l’Orquestra de la Universitat Complutense de Madrid, l’Orquestra de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, l’Orquestra de la Setmana de música Religiosa de Cuenca, l’Orquestra de Sant Andreu de Barcelona, l’Orquestra de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana o l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. 

Com a director assistent ha treballat amb agrupacions com l’Orquestra i Cor de Radio Televisió Espanyola, Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Orquesta d’Extremadura, Orquestra de Valencia, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquestra de la regió de Múrcia, etc.S’ha format per a abordar tots els repertoris, des del Barroc a la Música Contemporànea, especialment els géneres simfònic i líric. 

Entre els seus objectius estàn el rescat del patrimoni musical i la interpretació històricament fonamentada. Recentment ha col.laborat amb el Palau de les Arts Reina Sofia en l’edició de la partitura de l’òpera “Il Tutore Burlato” de Martin y Soler. També col·labora amb aquesta institució assessorant en les gravacions i retrasmisions en directe. 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí