8 M: Dia Internacional de la Dona

0
720

Creadora havies de ser!

Més de 200 sòcies de la SGAE reivindiquen el paper de la dona en la cultura

Amparanoia, Ana Rujas, Arantxa Echevarría, Carla Simón, Christina Rosenvinge, Claudia Costafreda, Cora Novoa, dani, Elvira Lindo, Gracia Querejeta, Icíar Bollaín, Joana Serrat, Mar Coll, Marta Sánchez, Raquel García-Tomás, Rocío Márquez, Rocío Molina, Rozalén, Sílvia Pérez Cruz i moltíssimes més autores i editores participen, amb la seva imatge i el seu testimoni,en la campanya de la SGAE «Creadora havies de ser!»

Una mostra en què es ret homenatge a més de 75 autores pioneres, com María Rodrigo, María Lejárraga o Emilia Pardo Bazán; un estudi sobre les dones en l’àmbit simfònic, i una taula rodona són algunes de les activitats que ha organitzat l’entitat

El 8 de març a Barcelona, la SGAE presentarà l’estudi «On són les dones en música simfònica», en un acte amb l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Gremi d’Editors de Música de Catalunya

Cartell: Creadora havies de ser!

Més de 200 dones dels àmbits de la música, les arts escèniques i l’audiovisual, sòcies de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), s’han sumat a la campanya «Creadora havies de ser!» , organitzada per l’entitat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona el 8 de març. L’objectiu de la iniciativa de la SGAE, que compta amb el suport d’autores i editores referents de diferents estils i generacions, és fer visible el paper de la dona creadora en la cultura. En aquest sector, tal com confirmen les dades del darrer estudi publicat per la Fundació SGAE, la participació de la dona encara és molt lluny del que seria desitjable en paritat i igualtat.

Sòcies SGAE que participen a la campanya

Compositores, lletristes, dramaturgues, guionistes, directores, realitzadores, editores i coreògrafes de l’Estat espanyol i Iberoamèrica s’han sumat i són la imatge i el testimoni de «Creadora havies d e ser!» per llançar un missatge: «Trencar el sostre de vidre és possible». Entre aquestes autores hi ha  Amparanoia, Ana Graciani, Ana Rujas, Arantxa Echevarría, Belén Funes, Carla Simón, Christina Rosenvinge, Clara Pons, Claudia Costafreda, Cora Novoa, dani, Edith Salazar, Bala, ELE, Elvira Lindo, Eva Gancedo, Iratxe Ansa, Gaudea, Gracia Querejeta, Helena Tornero, Icíar Bollaín, Icy Amane, Inés París, Iratxe Ansa, Joana Serrat, Judith Colell, Judith Neddermann, La Tremendita, Lola Blasco, Lucrecia, Mar Coll, Marta González de Vega, Marta Sánchez, Naike Ponce, Nerea Bruixa, Paloma Peñarrubia, Paula Cazenave, Patricia Guerrero, Paula Cons, Pauliña, Pilar Nadal, Raquel García-Tomás, Rocío Márquez, Rocío Mesa, Rocío Molina, Rozalén, Sandra Carrasco, Sílvia Pérez Cruz, Sheila Blanco, Sira Hernández, Soledad Giménez, Sonia Megías, Valeria Castro, Verónica Romero, Vicky Gastelo, Victora Szpunberg i Virginia Maestro, són només algunes.

La campanya «Creadora havies de ser!» es difondrà a les xarxes socials de l’entitat a través de vídeos amb els testimonis de les autores participants i estarà visible a les seus de Barcelona i Madrid amb les fotografies de totes elles durant el mes de març: una iniciativa que respon al compromís de la SGAE amb les seves sòcies durant els dotze mesos de l’any mitjançant la Comissió de la Dona, formada per autores i editores de la Junta Directiva i tècniques de l’entitat.

7 de març MADRID: Inauguració de les activitats

El conjunt d’activitats que ha organitzat la SGAE per al 8M es completa amb la presentació de l’estudi «On són les dones en música simfònica», elaborat per l’associació Clásicas y Modernas amb la col·laboració de la Fundació SGAE, que tindrà lloc el 7 de març, a les 10.00 hores, a la Sala Manuel de Falla (c/ Fernando VI, 4. Madrid).

El mateix dia, a les 12.30 hores, a les galeries del Palau de Longoria, seu de la SGAE a Madrid, s’inaugurarà  l’exposició Pionera havies de ser! per retre homenatge a totes aquelles dones que a principis del segle XX van obrir el camí i que han estat referents per a les seves contemporànies, com María Rodrigo, María Lejárraga o Emilia Pardo Bazán, juntament amb autores líriques, dramàtiques i simfòniques els noms de les quals avui dia són desconeguts. Totes elles, 75 en total, van ser les primeres dones que es van donar d’alta com a sòcies de la SGAE entre 1901 i 1914. Bona part de les seves obres es conserven al Centre de Documentació i Arxiu de la SGAE (CEDOA).

La mostra, gratuïta i oberta al públic del 7 al 16 de març de 16.00 a 20.00 hores, és un recorregut històric que exhibeix materials d’aquestes primeres dones pioneres en la cultura. Així doncs, s’hi podrà veure l’acta de la primera sòcia de la SGAE, Casilda Antón del Olmet, i l’única obra que va poder estrenar aquesta autora, En conciencia, així com la primera edició dels llibres Gregorio y yo i Una mujer por caminos de España, de l’autora de la Rioja María Lejárraga, juntament amb la seva màquina d’escriure o el llibret Canción de cuna, a banda de partitures, cartes i cartells.

L’acte clourà amb la lectura comuna d’un manifest i d’una selecció de fragments de les primeres obres de les pioneres a càrrec d’Ana Graciani, Marta González de Vega, Rocío Saiz, Silvia Pérez de Pablos, Valeria Castro, Vanessa Montfort, Vicky Gastelo, Virginia Maestro i Yolanda García Serrano, entre d’altres creadores, i l’actuació musical de Virginia Maestro.

8 de març BARCELONA: Taula rodona

La SGAE col·labora i participa novament a l’acte del 8M a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). La iniciativa, conjuntament amb el Gremi d’Editors de Música de Catalunya (GEMC) i la mateixa ESMUC, tindrà lloc a les 12.30 hores a la Sala 4 de L’Auditori de Barcelona (c/ Lepant, 150).

En el marc de la jornada, que inclourà il·lustracions musicals de diverses compositores i ponències relaciones amb la presència de les dones en totes les facetes de la música, Agnela Domínguez, cap de Comunicació, Activitats i Serveis Generals de la SGAE i la Fundació SGAE a Catalunya, presentarà i exposarà les dades més significatives de l’estudi «On són les dones en música simfònica», elaborat per l’associació Clásicas y Modernas amb la col·laboració de la Fundació SGAE. A l’acte també hi participarà Joaquim Bejarano, cap de l’Àrea del Llibre de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, qui exposarà les noves línies de suport a les editorials en les quals es té en compte la presència d’autoria femenina.

8 de març  MADRID: Cicle de cinema a la Sala Berlanga

9 de març, preestrena del documental ficcionat A las mujeres de España. María Lejárraga de Laura Hojman

La Fundació SGAE ha programat un cicle dedicat a les creadores audiovisuals que tindrà lloc del 8 al 10 de març a la Sala Berlanga de Madrid (C/Andrés Mellado, 53. Entrades: 3,50 euros (a taquilla i a entradas.com). Sota el títol homònim, Creadora havies de ser! s’han programat els títols Nación de Margarita Ledo, Viaje a alguna parte d’Helena de Llanos i la preestrena en exclusiva d’A las mujeres de España. María Lejárraga de Laura Hojman.

Nación narra la lluita inconclusa de les carismàtiques i enèrgiques dones de la fàbrica de ceràmica d’A Pontesa, un relat de reivindicació feminista sota l’òptica de la realitzadora Margarita Ledo. A Viaje a alguna parte, pel·lícula documental dirigida per Helena de Llanos, la cineasta se submergeix en la carrera professional i la manera d’afrontar la vida del seu avi,  l’icònic actor, director, novel·lista i escriptor Fernando Fernán Gómez i la seva segona dona, Emma Cohen.

El cicle es completa amb la preestrena d’A las mujeres de España. María Lejárraga de Laura Hojman el 9 de març (20.30 hores). El documental ficcionat, el qual s’estrenarà a les sales comercials el 29 d’abril, és un merescut homenatge a una de les autores més rellevants de la història contemporània de l’Estat espanyol i més desconeguda pel públic general: novel·lista, dramaturga, guionista, traductora, diputada en la Segona República, exiliada i responsable de grans clàssics com Canción de cunaTú eres la paz o el llibret d’El amor brujo. La preestrena comptarà amb la presència de la directora i part de l’equip tècnic i artístic. La producció compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE.

4 de març VALÈNCIA: Festival Dia de la Dona 

Per cinquè any consecutiu, la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, se suma al festival musical Dia de la Dona, que tindrà lloc el divendres 4 de març, a partir de les 17.00 hores,  a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Presentat per l’artista Blondy, el certamen compta amb les actuacions de KukiM, Marien Baker, Anastasia Senbu, Josephine Sweett, Alba, Alicia DC, Maria Lopezh, Laura Put, Melani, Miss Rose, Raquel Cardona, MónicaX, Soraya Naoyin, Tanya Bayo, Carol McCloskey, Blondex, Laura West + Westies + Aubor, entre d’altres.

Dones artistes, discjòqueis, cantants, compositores i ballarines protagonitzen íntegrament el cartell, el qual té la voluntat de «fer visible i promoure el talent femení perquè la inclusió de les dones en els cartells dels esdeveniments i els festivals no sigui una excepció», segons els organitzadors. Les entrades es poden adquirir  aquí.

El festival Dia de la Dona està organitzat per la Federación de Ocio, Turismo, Juego, Actividades Recreativas e Industria Afines de la Comunidad Valenciana (FOTUR) i l’Asociación de Productores y DJs de la Comunidad Valenciana (PRODJ CV), conjuntament amb l’Ajuntament de València, la regidoria de Turisme i Internacionalització, i Visit València.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí