La Diputació recupera la figura del compositor i musicòleg López-Chavarri

0
530

  • L’àrea de Cultura dedica una biografia al singular i polièdric personatge valencià, fonamental per a entendre el patrimoni musical contemporani

9/desembre/2021. Una de les figures cabdals de la història recent del poble valencià fou, sense dubte, el polièdric Eduard López-Chavarri. Reconegut sobretot per la seua faceta musical, com a compositor, musicòleg i crític musical, a més de tantíssimes altres activitats per les quals va deixar la seua particular empremta. A López-Chavarri confluïxen totes les inquietuds possibles d’un esperit netament humanista que va transitar per bona part del segle XX, amb una vida llarga i plena de peripècies i aportacions al llegat cultural valencià.

El Centre Museístic de La Beneficència va acollir la presentació d’un llibre biogràfic dedicat a la figura d’este singular personatge, a càrrec de l’estudiosa, catedràtica i pianista Mònica Orengo, qui ja tingué l’ocasió d’avançar la seua tesi doctoral sobre López-Chavarri, i ara ha realitzat un considerable esforç en condensar i fer més accessible la vida i obra del compositor valencià.

La biografia està emmarcada dins de la Col·lecció Bocins que edita l’àrea de Cultura de la Diputació, una col·lecció que, segons el diputat Xavier Rius, «ve a ocupar un espai necessari en la divulgació de temes valencians difícils d’encaixar en projectes editorials privats». En este cas, el nou llibre de Bocins s’orienta a fer més propera la figura d’un personatge que, si bé tingué un ample reconeixement en vida, ha estat un poc oblidada a les darreres dècades.

Nascut a finals del segle XIX, Eduard López-Chavarri visqué sempre a València, fins a la seua mort el 1970, però tingué molt bones connexions amb els músics i els moviments capdavanters en l’òrbita europea. Jurista, periodista, exitós corresponsal de guerra, poliglota, crític literari i musical, compositor i dibuixant, els materials de la vida i obra de López-Chavarri ocupen un espai considerable en l’arxiu de Sant Miquel dels Reis, on l’autora ja ha dedicat moltes hores al seu buidatge.

Amb tot, completes i inacabades es calcula en més de 600 les obres de López-Chavarri dipositades en este arxiu i que caldrà anar traient a la llum en els anys vinents.

López Chavarri fou l’introductor del wagnerianisme a València i dels moviments musicals d’esperit nacionalista. Fou, sobretot, un gran recuperador del patrimoni musical autòcton, al qual va dedicar un esforç crucial amb tots els viatges i investigacions que feia per les comarques valencianes. El personatge biografiat també va estar un gran defensor de la llengua valenciana i un dels impulsors de les Normes de Castelló.

La Diputació recupera la figura del compositor y musicólogo López-Chavarri

  • El área de Cultura dedica una biografía al singular y poliédrico personaje valenciano, fundamental para entender el patrimonio musical contemporáneo

9/diciembre/2021. Una de las figuras capitales de la historia reciente del pueblo valenciano fue, sin duda, el poliédrico Eduard López-Chavarri. Reconocido sobre todo por su faceta musical, como compositor, musicólogo y crítico musical, además de tantísimas otras actividades por las cuales dejó su particular impronta. En López-Chavarri confluyen todas las inquietudes posibles de un espíritu claramente humanista que transitó por buena parte del siglo XX, con una vida larga y llena de peripecias y aportaciones al legado cultural valenciano.

El Centro Museístico de La Beneficencia acogió la presentación de un libro biográfico dedicado a la figura de este singular personaje, a cargo de la estudiosa, catedrática y pianista Mònica Orengo, quien ya tuvo la ocasión de avanzar su tesis doctoral sobre López-Chavarri, y ahora ha realizado un considerable esfuerzo al condensar y hacer más accesible la vida y obra del compositor valenciano.

La biografía se enmarca dentro de la colección Bocins que edita el área de Cultura de la Diputació, una colección que, según el diputado Xavier Rius, «viene a ocupar un espacio necesario en la divulgación de temas valencianos difíciles de encajar en proyectos editoriales privados». En este caso, el nuevo libro de Bocins se orienta a hacer más próxima la figura de un personaje que, si bien tuvo un amplio reconocimiento en vida, su legado ha sido poco reivindicado en las últimas décadas.

Nacido a finales del siglo XIX, Eduard López-Chavarri vivió siempre en València, hasta su muerte en 1970, pero tuvo muy buenas conexiones con los músicos y los movimientos líderes en la órbita europea. Jurista, periodista, exitoso corresponsal de guerra, políglota, crítico literario y musical, compositor y dibujante, los materiales de la vida y obra de López-Chavarri ocupan un espacio considerable en el archivo de San Miquel de los Reyes, donde la autora ha dedicado ya muchas horas de estudio.

Con todo, se calcula en más de 600 las obras completas e inacabadas de López-Chavarri depositadas en este archivo y que habrá que ir sacando a la luz en los próximos años.

López Chavarri fue el introductor del wagnerianismo en València y de los movimientos musicales de espíritu nacionalista. Fue, sobre todo, un gran recuperador del patrimonio musical autóctono, al cual dedicó un esfuerzo crucial con todos los viajes e investigaciones que hacía por las comarcas valencianas. El personaje biografiado también fue un gran defensor de la lengua valenciana y uno de los impulsores de las Normas de Castelló.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí