La Diputació de València ret homenatge als Iturbi

0
627

  • Un complet programa commemorarà des de hui i fins al 29 de setembre les vint edicions anteriors d’aquest premi internacional de piano, amb exposicions, conferències, recitals i concerts 
Imagen

11/09/2019

El Premi Internacional de Piano de València, Premi Iturbi, celebrarà enguany, des de l’11 al 29 de setembre, una sèrie d’actes, recitals i concerts per commemorar el camí recorregut al llarg les seues 20 edicions.

“Un complet programa, d’una commemoració que fa un repàs de les vint edicions anteriors amb la intenció de diversificar-se en el territori, connectar amb la ciutadania i donar un enfocament obert a la societat; en definitiva, una edició especial que ajude a reivindicar el potencial dels Iturbi i a fer-los créixer”, segons ha explicat la diputada dels Premis Iturbi, Glòria Tello.

El Premi Iturbi, que va nàixer en 1981, ha estat un premi internacional que, al llarg del temps, i amb la participació de nombrosos pianistes vinguts d’arreu del món, s’ha anat consolidant com un referent dels concursos internacionals de piano. Igualment, molts dels joves pianistes que han configurat la seua història són hui dia artistes de prestigi reconegut.

És per això que, des de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València es vol fer balanç dels èxits i encerts d’aquesta competició, i analitzar també en quins aspectes el premi pot afrontar noves perspectives que el duguen a créixer en aquesta modalitat de concursos de música reforçant la identitat pròpia del concurs.

Dins del cicle de recitals i concerts prevists, les comarques valencianes podran gaudir de recitals de pianistes com Elza Kolodin, primera guanyadora del premi, o el valencià Josu de Solaun, únic espanyol en guanyar aquest guardó. Altres dels pianistes convidats seran Miri Yampolsky, Marta Espinós, Antonio Galera, Marianna Gurkova, Marianna Prjevalskaya, Ángel Sanzo y Luka Okros. Pianistes que dedicaran algunes de les seues hores a València per entrar en contacte a través d’algunes classes magistrals amb joves pianistes dels conservatoris valencians. A més, divendres 27 de setembre, el Palau de les Arts acollirà un concert de quatre dels guardonats del Premi Iturbi junt a l’Orquestra de València dirigida per Rubén Gimeno.

El programa d’activitats tindrà el seu colofó dissabte 28 de setembre amb la Gala Iturbis que se celebrarà al Teatre Principal de València a partir de les 20 hores, que serà conduïda per Cashalada, amb la presència d’alguns dels pianistes guardonats a l’història dels Iturbi, i on s’estrenarà una fantasia per a piano composada per la valenciana resident als Estats Units, Amparo Edo.

Exposició Iturbis 

A la Sala 2 del Centre Cultural la Beneficiència, tindrà lloc dilluns 23 de setembre la inauguració de l’exposició Iturbis, una mostra de fotografies i d’altra documentació de gran interés sobre aquests dos germans, una exposició que estarà oberta des del dimarts 24 fins al diumenge 29 de setembre.

En eixe sentit, la diputada del Premi Iturbi, Glòria Tello, ha manifestat la importància del treball de recerca dut a terme sobre la figura dels Iturbis, la d’Amparo i José, “uns valencians universals” sobre els quals encara hi ha moltes coses a saber i contar.

Cicle de conferències 

Per altra banda, la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència acollirà els dies 25, 26 i 27 de setembre un cicle de conferències sobre les figures d‘Amparo i José Iturbi. Igualment, dins d’aquest cicle es farà anàlisi de què ha estat i suposat el Concurs Internacional de Piano de València i s’analitzaran les noves perspectives d’aquest concurs. Tot això de la mà d’especialistes i, fins i tot, amb la presència del nét d’Amparo Iturbi, Robert O’Sullivan-Ballester que, tot i residir actualment als Estats Units, ha volgut estar present en aquesta celebració. Aquest cicle serà dirigit i coordinat per la professora d’Investigació Musical a la Universidad Internacional de la Rioja, Inés Sevilla.

Projeccions de cinema 

Dins dels actes de celebració de les 20 edicions del Concurs Internacional de Piano de València, els dies 19 i 20 de setembre es projectaran, al Centre del Carme de València, dues pel·lícules i un documental en els quals són protagonistes els germans Iturbi.

Així, dijous 19 de setembre es projectarà la pel·lícula ‘Anchors Aweigh’ (Levando anclas). Igualment, divendres 20 de setembre es projectarà el documental ‘Valentes’ i la pel·lícula ‘Holiday in Mexico’ (Festival en Méjico). Totes dues jornades seran presentades pel professor de Didàctica Musical de la Universitat de València, Vicent Galbis.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí