David Antúnez, guanya el XXII Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors

0
57

Aquesta edició del premi ha comptat amb la participació d’una cinquantena de treballs provinents de divuit països arreu del món i té el suport de la Fundació Banc Sabadell.

La vint-i-dosena edició del Premi internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, atorgat per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb el suport i la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, ha premiat el compositor andalús David Antúnez Rodríguez per l’obra Deberían tener alas. Enguany, el jurat, format per els i les compositores Reiko Yamada, Aureliano Cattaneo, Bernat Vivancos, José Rio-Pareja i Eduard Resina, ha escollit per unanimitat l’obra del compositor jaenès.

  • Lliurament del Premi Internacional Joan Guinjoan, l’11 de Juny.

    Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona.

Si bé en la passada edició hi van participar una vintena de països, aquest any el compromís ha incrementat i s’hi ha presentat una desena més d’obres respecte a l’any anterior, guanyant així més notorietat i presència en l’àmbit internacional.Nascut a Baeza (1995, Jaén), David Antúnez va estudiar composició musical al conservatori superior de Música Manuel Castillo de Sevilla, i recentment ha culminat els seus estudis amb el Bienni di Composizione del Conservatori Giuseppe Verdi, Milà.La composició Deberían tener alas reprèn alguns versos de la poeta argentina Alejandra Pizarnik, juntament amb fragments de Fernando PessoaJulio Cortázar i Antonio Machado. Cadascun dels tres moviments reflecteix un fragment d’aquests autors, formant una composició intertextual. David Antúnez explora tècniques per revalorar el paper de l’intèrpret en la música i treballa en la memòria dels intèrprets, deixant així l’estructura formal a la decisió del director i hi aplica la “fonètica instrumental”. L’obra guanyadora està escrita per a flauta, clarinet, fagot, trombó, percussió, piano, acordió, veu, violí, viola i contrabaix; i destaca per la qualitat, delicadesa i equilibri del teixit sonor, així com per l’especial concepció del paper de l’intèrpret en el desenvolupament de l’obra.


David Antúnez RodríguezL’obra guanyadora: “Deberían tener alas”
Concert de Fi de Grau de Composició i Lliurament del Premi

El dimarts 11 de juny tindrà lloc el Concert Fi de Grau de Composició i el lliurament del Premi Joan Guinjoan per a Joves Compositors a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori. En el transcurs del concert es presentaran les composicions d’estudiants de l’especialitat de Composició del Grau en Ensenyaments Artístics Superiors, a més de la composició guanyadora. El concert serà dirigit per Jordi Francés, que ja ha col·laborat amb l’ESMUC en altres ocasions, i serà d’accés lliure.Amb aquest concert, premi i cerimònia de lliurament es pretén impulsar un sincer homenatge a la memòria de Joan Guinjoan (1931-2019), compositor que va voler fer costat a aquest premi cedint-li el seu nom, i que va estar estretament relacionat amb l’ESMUC des dels seus inicis.

Un premi per a la promoció i difusió de les noves generacions de creadors musicals

Convocat anualment per l’ESMUC des de l’any 2002, el Premi Internacional Joan Guinjoan busca estimular i promoure la creació actual entre les noves generacions de compositores i compositors, així com facilitar l’estrena i la divulgació de les obres guardonades. Entre els guanyadors d’edicions anteriors s’hi troben noms com els de Carlos de CastellarnauGuillem GóngoraJesús NavarroJosep SanzJavier QuislantNacho de PazAníbal Vidal, o Franco Calabria. Aquest concurs de composició té com a objectius estimular i donar suport a la creació actual entre les noves generacions de compositores i compositors, així com facilitar l’estrena i divulgació de les obres guardonades.La dotació del premi és de 4.000 euros nets i l’obra guanyadora, a part de ser estrenada des de l’ESMUC, té la possibilitat de ser enregistrada i editada en disc per la mateixa Escola. L’organització també pretén amb aquest guardó poder contribuir a la promoció de la cultura i la creació musical. A més, el premi respon a la necessitat d’establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.Per dotzè any consecutiu, la Fundació Banc Sabadell col·labora amb el premi, un suport que ha contribuït a consolidar el certamen i a incrementar la seva difusió, a més de mantenir la seva dotació econòmica. L’objectiu de la Fundació és promoure la cultura i les arts, la investigació i l’educació, amb especial interès en l’impuls al talent jove.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí