BMV. Ajuntament o Palau?

0
452

A qui corresponga:

Desconec els detalls del traspàs, i desconec a qui beneficia (encara que m’ho puc imaginar), però si tant la Banda Simfònica Municipal com l’Orquestra de València sembla que estan d’acord que NO es porte a terme, no entenc quin és el problema. Des de sempre el cicle de concerts de la banda ja s’ha fet al Palau. A més, imagine que seria genial que la seu permanent (assajos, arxiu, administració, etc.) de la banda fora el Palau, però si estiguera operatiu, és clar, i si hi haguera espai per fer-ho. No obstant això, no crec que siga necessari canviar les condicions laborals de la banda, sobretot si aquesta no ho desitja. El que no és comprensible és que no s’atenguen ara les peticions de la pròpia banda, quan altres vegades sí que s’ha dit que s’ha fet. A la fructífera etapa del mestre Pablo Sánchez-Torrella, vaig tindre la sort d’escoltar la meua música als seus faristols, i el 2011 vaig tindre l’honor de dirigir-los un concert al Palau. La BSMV sempre ha estat una referència indiscutible, i crec que el que necessita és que se la considere. A la nostra terra, artísticament ho tenim tot per marcar la diferència en aquest terreny i no obstant sembla que ens agrada posar-nos pals a les rodes, una pena.

Encara que la meua ocupació habitual siga impartir classes a la meua càtedra de composició al Conservatori Superior “J. Rodrigo” de València, sé el que és gestionar una banda simfònica professional, ja que vaig ser director titular de la Banda Municipal de A Corunya. A més, com a convidat he dirigit la major part de bandes professionals de l’estat (Madrid, Barcelona, ​​Alacant, Palma, Santiago de Compostel·la, Vitòria-Gasteiz, etc.), i també algunes orquestres; en altres agrupacions professionals no he dirigit, però la meua música ha estat programada i també n’he conegut el funcionament. Per tant, des de la meua experiència i perspectiva puc afirmar que la gestió no és un treball senzill, però en cap cas no crec que s’haja d’anar en contra de l’opinió majoritària del col·lectiu que es gestiona i es lidera.

Com a admirador de la BSMV pregue a les autoritats que l’escolten i que acabe d’una vegada el serial a la premsa; i que en lloc de tindre un grup humà increïble tocant marxes fúnebres al carrer reivindicant allò que els pertany, puguem tots gaudir del seu talent interpretant música simfònica fantàsticament com sempre, o gairebé sempre, han fet. La “mare de totes les bandes” (com li agradava dir a l’entranyable Octavio Hernández) no mereix aquesta situació, i el seu públic tampoc.

Andrés Valero-Castells
Compositor i Director
Catedràtic al Conservatori Superior “J. Rodrigo” de València
Acadèmic de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí