ARIA classics edita ‘Melodies’ del violista Rumen Cvetkov i el pianista Ludmil Angelov

0
646

Els músics búlgars, molt vinculats artísticament amb Espanya i que han actuat en els millors auditoris del món, inclouen en el seu nou disc obres de Glinka, Prokófiev, Glazunov, Balakirev, Tchaikovsky, Mússorgski i Rimsky-Korsakov

Realitzaran una gira amb el repertori que, de moment, compta amb 13 recitals; a Espanya actuaran a Madrid, Albacete i San Javier (Múrcia), així com a Polònia i Bulgària. Posteriorment, ho faran als EUA, el Canadà i Amèrica Llatina

Cvetkov: “Quan fas música amb un intèrpret així el que ix sempre és especial. Estic súper satisfet, no tinc paraules; i molt agraït amb Ludmil i amb Fernando, ha sigut una part molt important en aquest projecte”

Angelov: “Gran part de les obres s’estrenen en aquest disc, el resultat és música intimista, d’una altíssima qualitat i amb diferents estils, des del Romanticisme primerenc de Glinka, fins a Prokófiev amb peces de Romeo i Julieta”

Fernando Arias, director d’ARIA classics, subratlla que “el disc és un exercici sublim d’interpretació amb extraordinàries versions arreglades per a viola estrenades per Cvetkov i Angelov, una declaració d’amor a la cultura eslava”

ARIA classics presentarà amb els dos músics el treball discogràfic, en col·laboració amb l’Ambaixada de la República de Bulgària i Clemente Pianos, en el Shigeru Kawai Center de Madrid, el divendres 3 de març a les 19.30h__________________________________________________________________

NOTA DE PREMSA


ARIA classics edita ‘Melodies’ del violista Rumen Cvetkov i el pianista Ludmil Angelov 

Castrillón (Asturias) – Madrid, 28 de febrero de 2023  

ARIA classics ha publicat Melodies del violista Rumen Cvetkov i del pianista Ludmil Angelov, un treball amb el qual els músics búlgars, molt vinculats artísticament amb Espanya i que han actuat en els millors auditoris del món, desitgen gaudir i compartir la bellesa de la música eslava. En aquest nou projecte discogràfic inclouen obres de Mikhail Glinka, Sergey Prokófiev, Alexander Glazunov, Mily Balakirev, Pyotr Ilitch Tchaikovsky, Modest Mússorgski i Nikolay Rimsky-Korsakov. [Veure documentació adjunta].  

En aquesta exigent i acurada producció gravada en el Conservatori José Iturbi de València, que el segell discogràfic distribueix internacionalment i en nombroses plataformes digitals de tot el món, Cvetkov i Angelov aborden grans clàssics com la Sonata de Glinka i la Suite Romeo i Julieta de Prokófiev, arreglada amb l’ajuda del virtuós violista rus Vadim Borisovsky, així com diverses peces poc conegudes i interpretades en molt poques ocasions. 

El disc també inclou la Elegia per a viola i piano, opus 44 i Meditació per a violí i piano, opus 32 de Glazunov (en versió de Cvetkov per a viola); el Nocturn (versió de Borisovsky), MelodiaPezzo Capriccioso, opus 62 (versió de Cvetkov) i None but lonely heart de Tchaikovsky; Gopak from Sorochinsky Fair (versió de Borisovsky) de Mússorgski; i El vol del borinot de Rimsky-Korsakov.

Els intèrprets realitzaran una gira nacional i internacional amb aquest repertori que, de moment, compta amb 13 recitals; a Espanya actuaran a Madrid, Albacete i San Javier (Múrcia), així com a Polònia i Bulgària. Posteriorment, tenen previst ampliar el calendari a Europa i  actuar als EUA, el Canadà i Amèrica Llatina. 

Melodies és el segon CD que graven els intèrprets després de Brahms Alliance, editat en 2019, amb sonates de Johannes Brahms, Clara Schumann i Pauline Viardot, que els va portar a una exitosa gira de recitals pels Estats Units, el Canadà i Europa. Els dos intèrprets estan radicats des de fa anys a Espanya, a Múrcia (Cvetkov) i València (Angelov), on desenvolupen part de la seua labor artística i docent: Cvetkov és professor en Musical Arts Madrid. 

Cvetkov assegura que “amb Ludmil tinc una gran amistat, el considere part de la meua família, i quan fas música amb un intèrpret així el que ix sempre és especial”. El violista ha destacat que “estic súper satisfet, no tinc paraules; i molt agraït amb Ludmil i amb Fernando Arias, ha sigut una part molt important en aquest projecte”. La peça més singular per a Cvetkov és Pezzo Capriccioso, opus 62 de Tchaikovsky, una obra original per a violoncel i piano, “vaig fer una versió per a viola d’aquesta obra que és extremadament difícil per la tessitura de l’instrument, volia fer-la fa temps i estic molt orgullós d’haver-la gravat”.

Obres d’estrena

Angelov assenyala que “gran part d’aquestes obres s’estrenen en aquest disc, i el títol, Melodies, suggereix molt bé el que conté. Música eslava de compositors russos, amb un sentiment molt profund. La corda toca el cor del públic; és una música molt bonica i el que reina en totes les peces és la melodia”. El pianista indica que “per a mi ha sigut un plaer, com sempre, treballar amb Rumen, és un gran violista i el resultat és música intimista, d’una altíssima qualitat i amb diferents estils, des del Romanticisme primerenc de Glinka, fins a Prokófiev amb les seues peces de Romeo i Julieta”.

Fernando Arias, director d’ARIA classics, subratlla que “el disc és un exercici sublim d’interpretació amb extraordinàries versions arreglades per a viola estrenades en l’àlbum per Cvetkov i Angelov que fan tota una declaració d’amor a la cultura eslava”. En aquest sentit, Arias assenyala que “ni els compositors, entre els quals està Prokófiev nascut a la ciutat de Sóntsovka, actual Ucraïna; ni la música, són els responsables dels desvaris del protagonista d’una guerra a Europa, que continua provocant un any després desenes de milers de morts i uns greus desastres humanitaris”. 

ARIA classics presentarà al costat dels dos músics el treball discogràfic, en col·laboració amb l’Ambaixada de la República de Bulgària i Clemente Pianos, en el Shigeru Kawai Center de Madrid, el divendres 3 de març a les 19.30h. Després de la presentació oferiran un breu concert.  

Debut amb 8 anys 

Cvetkov, solista, recitalista i músic de cambra, va debutar en solitari amb tan sols 8 anys i des de llavors ha actuat en quasi 40 països de quatre continents, en prestigiosos auditoris com la Berliner Filharmoniker Hall, Carnegie Hall (Nova York), Wigmore Hall (Londres), Walt Disney Hall (Los Angeles), Palacio de Belles Artes (Ciutat de Mèxic), Mozarteum (Salzburg), Chicago Symphony Center o Bulgària Hall; així com en nombrosos festivals d’Europa.  

Des de 2017 és el fundador i director artístic del MurciArt Music Festival (Múrcia) i és membre fundador de l’Orquestra Solistes Mediterráneos. En 2012 el director Zubin Mehta el va convidar a convertir-se en el violista solista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, titular del Palau de les Arts de València, col·labora en orquestres com la Tonhalle Zurich, Orquestra de Barcelona, Brandemburg Symphony, Mannheim Philharmonic, Bach Collegium… i ha actuat amb altres grans directors com Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Herbert Bloomstedt, Sir John Eliot Gardiner, Myun Wun Chung i Kent Nagano, entre altres. El violista ha col·laborat amb grans músics i és convidat regularment a impartir classes magistrals als EUA, Europa i Àsia.

Concerts a Berlín, Viena, Amsterdam…

Angelov ha actuat en sales de concerts com la Philharmonie de Berlín, Musikverein i Staatsoper de Viena, Concertgebouw d’Amsterdam, Pleyel i Gaveau de París, Teatre alla Scala de Milà, Lincoln Centre de Nova York, Alte Oper de Frankfurt, Herkulessaal de Munic, KKL de Lucerna, Òpera de Zuric, Salle Garnier de Montecarlo, Palais des Beaux-Arts de Brussel·les, Auditori Nacional a Madrid, Auditori de Barcelona, i Palau de la Música de València, entre moltes altres.

L’artista, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Toledo, ciutat en la qual va dirigir el Festival Internacional de Música durant 21 anys; ha guanyat diversos premis i diplomes en concursos internacionals: Senigallia (Itàlia, 1976), Fryderyk Chopin (Polònia, 1985), Palm Beach International Competition (els EUA, 1990), Piano Masters (Montecarlo, 1994) i World Piano Masters Tour (França, 1997). Angelov va presentar les obres completes de Chopin en diverses ciutats d’Espanya i Bulgària; i el seu enregistrament de rondós i variacions del compositor polonés va ser guardonada amb un Gran Premi du Disque Chopin pel NIFC de Varsòvia en 2000.

És el fundador dels festivals Piano Extravaganza i Cameralia a Sofia; ensenya en la Nova Universitat Búlgara de Sofia, on és professor honorari des de 2013; imparteix classes magistrals a tot el món i ha sigut jurat en concursos com el Fryderyk Chopin de Varsòvia. En 2011 va ser guardonat amb la medalla Gloria Artis pel Ministeri de Cultura de Polònia per la seua contribució a la promoció internacional de la música polonesa. 

Músic, enginyer de so i productor

Fernando Arias (1974, Avilés), és un músic, enginyer de so i productor especialitzat en música clàssica, àmbit en el qual compta amb més de 20 anys d’experiència treballant en ARIA classics i per a prestigiosos segells com Naxos, Warner Classics o Sony Classical. És llicenciat en Percussió clàssica pel Conservatori Superior de Música d’Oviedo i el Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París. Entre 1999 i 2020 va ser el timpanista principal d’Oviedo Filarmonía, i posteriorment el principal timpanista convidat de l’Orquestra Filharmònica de Malta. Com a productor musical ha tingut l’oportunitat de gravar nombrosos discos amb algunes de les més prestigioses orquestres i solistes, tant a nivell nacional com internacional.  

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí