Guillem Góngora guanya la dissetena edició del Premi Internacional Joan Guinjoan

0
2187


El Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, atorgat per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, premia el compositor català Guillem Góngora per la seva obra Processus, un treball realitzat amb harmonies espectrals i material generat per ordinador.

El jurat d’aquesta dissetena edició del concurs, format pels compositors Clarence BarlowJosé Río‐ParejaBernat VivancosFèlix Pastor i Eduard Resina, ha atorgat el premi per majoria i ha emfatitzat “l’alta qualitat” de la seixantena d’obres presentades, procedents de 23 països. Aquesta procedència diversa dels participants confirma la ferma projecció internacional que el guardó ha assolit des dels seus inicis.

El compositor català Guillem Góngora, guanyador de la dissetena edició del Premi Internacional Joan Guinjoan.

El compositor català Guillem Góngora, guanyador de la dissetena edició del Premi Internacional Joan Guinjoan.

La Fundació Banc Sabadell col·labora per setè any consecutiu amb el premi, un suport que ha contribuït a consolidar el certamen i a incrementar la seva difusió, a més de mantenir la seva dotació econòmica. La missió de la Fundació és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, així com fomentar el talent i donar-li suport.

La mort del compositor català Joan Guinjoan el passat mes de gener ha marcat aquesta edició del premi que duu el seu nom. L’ESMUC, que ha mantingut des dels seus inicis un estret vincle amb Guinjoan, vol commemorar enguany la qualitat de la seva obra i la seva figura. És per aquesta raó que l’obra de Guillem Góngora serà estrenada per l’ESMUC en un concert d’homenatge a Guinjoan, que tindrà lloc a la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona el 20 de maig. El grup instrumental BCN216, tan admirat per Guinjoan i al qual va dedicar l’obra que porta el nom del conjunt, serà l’encarregat d’interpretar Processus.

Guillem Góngora, un compositor format a l’ESMUC

El compositor Guillem Góngora, nascut a Barcelona, ha portat a terme diferents estudis musicals al llarg de la seva trajectòria acadèmica, que va començar a l’Aula de Música de Barcelona, on va estudiar piano amb Esther Barberán. Va ser a l’Institut Oriol Martorell, un centre públic d’ensenyaments integrats de Barcelona, on va continuar la seva formació pianística i on més tard va descobrir el seu interès per la composició. Góngora va completar la primera promoció del batxillerat artístic amb matrícula d’honor i el grau professional de música en l’especialitat de piano amb Xavier Pardo.

El compositor barceloní va començar el Títol Superior a  l’ESMUC el 2012, després de superar les proves d’accés obtenint la primera plaça en l’especialitat de composició, on s’ha format amb compositors com Bernat Vivancos o Mauricio Sotelo. Paral·lelament als seus estudis de composició, Góngora ha desenvolupat les seves habilitats pianístiques amb Xavier Barbeta i Xavier Pardo.

Un cop graduat amb matrícula d’honor a l’ESMUC, i seguint el seu interès per l’electrònica, el 2017 va començar el màster en Music Design a la HKU University of the Arts d’Utrecht centrant-se en les possibilitats d’integració entre instruments acústics clàssics i electrònica en viu.

Processus, una obra d’exploració musical

Amb Processus, composta el 2016, Guillem Góngora buscava reflectir la seva necessitat d’exploració musical, que el va portar a experimentar amb material generat amb ordinador. L’obra s’estructura en cinc textures diferenciades, que, en paraules de l’autor “es veuen afectades per processos de transformació que les encadenen i les uneixen com si es tractés d’un trencaclosques”. 

Durant el procés de composició, Góngora explica que va passar un període de falta d’idees i d’alienació, probablement per motius lligats a la novetat del material amb el qual treballava, les eines usades o per motius no musicals. És per això que el títol, Processus, també manifesta “aquest camí que finalment va culminar amb l’obra en qüestió”.

Premi Internacional Joan Guinjoan 2018

Un premi en suport de les noves generacions 

Aquest concurs de composició té com a objectius estimular i donar suport a la creació actual entre les noves generacions de compositors i compositores, així com facilitar l’estrena i divulgació de les obres guardonades. La dotació del premi és de 3.000 euros i l’obra guardonada, a part de ser estrenada per ESMUC, té la possibilitat de ser enregistrada i editada en disc per la mateixa Escola.

L’organització també pretén que aquest guardó sigui una empenta per impulsar Catalunya com a promotora de cultura i creació musicals. A més, el premi respon a la necessitat d’establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí