El Micalet ingressa en la FSMCV i suma el seu projecte i patrimoni al d’un gran moviment associatiu

0
978

La Societat Coral El Micalet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) després de l’aprovació de la sol·licitud presentada a aquesta institució. Després d’aquest tràmit ha passat a formar part d’un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa 127 anys. [Veure documentació adjunta]. 

La societat musical, que va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de 1893, es beneficiarà d’avantatges importants per al desenvolupament del seu projecte social, educatiu i cultural en poder participar dels diferents programes que duu a terme i gestiona la FSMCV com la d’escoles i centres de música, concerts d’intercanvi, adquisició d’instruments i construcció i remodelació de seus socials, entre altres, que contribuiran a un millor finançament i sostenibilitat de l’entitat. 

La Federació agrupa 557 associacions i les seues escoles de música (el 50% de l’Estat), amb 50.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, i 1.686 formacions artístiques amb 1.075 bandes de música, 174 orquestres, 233 cors, 133 grups de cambra, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal. 

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral El Micalet, assegura que “estem molt satisfets de formar part, de facte, d’un col·lectiu únic en el món amb una gran capil·laritat i arrelament en el territori. Formem part del 30% de les societats musicals que tenen 100 anys o més i venim per a sumar amb les nostres activitats socials, musicals, educatives, teatrals, literàries, expositives…” Pardiñas subratlla que “l’entitat ha valorat els fins i objectius que compartim així com els programes i diverses iniciatives que realitza i impulsa la FSMCV”. 

En aquest sentit, els alumnes de l’Escola de Música Matilde Salvador podran presentar sol·licituds a les beques Bankia, la convocatòria està oberta fins al 18 de setembre, i accedir a les diferents iniciatives del projecte Bankia escolta València, en el qual col·labora la FSMCV i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), com els premis al talent musical, el concurs, cicle i festival d’orquestres de la Comunitat Valenciana i Música a la llum que investiga, recupera i difon el patrimoni que posseeixen les societats musicals en els seus arxius. 

Grans músics 
La història del Micalet està molt vinculada a grans figures de la música com Salvador Giner Vidal (València, 1832-1911) al qual des de fa dècades ve retent homenatge en l’aniversari de la seua mort. Aquest acte de reconeixement ha anat ampliant-se al llarg del temps amb diverses activitats culturals. 

El mestre Giner va ser fonamental en els inicis de la Societat Coral El Micalet, a la qual estava molt lligat. Per això, la família va entregar a l’associació quasi totes les seues pertinences i el seu arxiu musical. Va dirigir el Conservatori de València i la Banda Municipal de València i va ser un músic de referència, autor de nombroses obres per a orquestra, religioses, òperes, sarsueles i cors, amb composicions molt populars com els poemes simfònics d’arrel valenciana com Es xopà hasta la Moma, Una nit d’albaes i Correguda de joies, o el pasdoble L’entrà de la Murta. 

Patrimoni musical valencià 
La societat musical considera que moltes de les seues creacions no són prou conegudes i l’objectiu és ajudar a difondre el seu extens i gran treball compositiu, ja que suposa una part molt important del patrimoni valencià, un llegat musical i arxivístic que l’entitat, any rere any, s’esforça en compartir. 

La Coral Giner del Micalet, dirigida per Miquel Juan García, és l’hereua dels diversos projectes corals que van iniciar la seua trajectòria amb la fundació de l’entitat en el segle XIX, en el si del qual s’han anat succeint importants iniciatives artístiques amb la col·laboració i valuoses aportacions de compositors com el mateix Giner, Josep Vicent Bàguena i Soler, Matilde Salvador, Joan Martínez Bàguena i Francisco Llácer Pla, entre altres. 

Agrupacions artístiques 
El Micalet agrupa altres agrupacions artístiques com la Jove Orquestra, les corals Anselm Clavé (juvenil) i El Raconet (infantil), el Grup de Danses Alimara, la rondalla, Colla de tabal i dolçaina, aula de teatre… Aquesta associació sense ànim de lucre compta amb 554 socis i 163 alumnes en el seu Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i en el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí