CERTAMENt!, A COCENTAINA TOTS VÀREM GAUDIR AMB LA MÚSICA FESTERA DEL II CERTAMEN

0
700

Certament!, i després d’un llarg compàs d’espera, ocasionat pels motius que tots sabem, el dissabte 30 d’abril de 2022 al Centre Cultural El Teularet de Cocentaina es va celebrar el II Certamen d’Interpretació de Música Festera “Vila de Cocentaina” amb la participació de tres destacades societats musicals de la Marina Alta, l’Alcoià i l’Alacantí.

            L’ordre de participació va establir que la primera banda participant del certamen fora la Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells, dirigida per José Rafael Albert Guerola, societat que conta amb una important quantitat de guardons obtinguts en diversos certàmens.

En segon lloc baix la batuta d’Iñaki Lecumberri Camps, va actuar a la Societat Unió Musical d’Alcoi. Aquesta societat amb més d’un segle d’història musical i social a actuat en importants ciutats com València, Madrid, Lisboa, Albacete o Barcelona i sense oblidar altres, a guanyat quatre primers premis seguits en quatre participacions consecutives del Certamen d’Alacant o el 1r. Premi a Xàtiva (1r. certamen en que va participar).

Finalment i tancant aquest ordre, va participar el Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” d’Agost, entitat impulsada per José Castelló Rizo, (bon amic i professor meu de percussió) que des de 1978, (any de la seua creació) a aconseguit 35 primers premis en més dels 60 certàmens en els quals ha participat i que actualment es dirigida per José Vicente Algado Climent.

Doncs bé, després d’aquesta xicoteta introducció històrica, CERTAMENt!, i amb l’excel·lent interpretació en el Centre Cultural El Teularet de les 9 composicions musicals pels músics de les tres societats, vàrem gaudir d’un superlatiu repertori de Música Festera en el que la destacable marxa mora “Qustantaniya” (topònim de Cocentaina en àrab) del compositor contestà José Vicente Egea Insa, va ser l’obra obligada del esdeveniment.

Així mateix i com he pres el costum d’opinar sense demanar condescendència ni complicitat, vull deixar clar i net, que la llavor del jurat, sempre és difícil i fins i tot controvertida, per això crec que tenim que demanar-li al dimoni que ens lliure de fer cap comentari sobre la seua tasca.

Com he dit adés, sens dubte, vàrem gaudir amb la interpretació musical de cadascuna de les 9 composicions, no obstant al haver sigut “músic en actiu” de la Societat Unió Musical d’Alcoi, només expressaré la meua opinió sobre la participació d’aquesta societat en el certamen.

Al meu mode d’entendre la música, vull subratllar la seua exquisida participació, és a dir, Certament! vàrem (vaig) gaudir d’unes grates sensacions motivades per l’equilibri sonor i el correcte conjunt de matisos emprats tan en la dolcesa dels pianos (dolcesa vol dir delicadesa i no debilitat) com en la grandiositat (no soroll) dels forts en les obres interpretades.

Amb la interpretació del pasdoble de presentació Alberri de José Insa Martínez compost en 1965, vull recalcar l’excel·lent “solo” de clarinet i de requint (interpretats per Arnau i Miguel Angel).

A continuació i formant un mateix grup vull ressaltar els fonaments rítmics i perseverant musicalitat de la marxa mora de José V. Egea, Qustantaniya, obra d’obligada execució i de l’Alcázar de Elda, marxa cristiana de lliure interpretaciócomposta per Rafael Mullor Grau, músic format en aquesta societat musical, les quals varen ser ben resoltes pels músics emprant unes intenses però subtils capacitats sonores, motivades elles, per la intel·ligent i experta direcció d’Iñaki Lecumberri Camps.

Una vegada va finalitzar l’actuació de les tres societats musicals, el Centre de Dansa Mònica Taléns, ens va oferir a tots els presents unes coreografies pròpies per a festes de moros i cristians.

Llavors, els membres del jurat es van reunir per a deliberar la interpretació de cadascuna de les bandes, mentre, dins del teatre i entre el públic assistent, es feien diverses càbales sobre quin seria el desenllaç del certamen.

Finalment el jurat format per Josep R. Sellés i Camps, Saül Gómez i Soler i José V. Egea i Insa, actuant de secretari Francesc Valor i Llorens, va dictar el següent resultat: 1r. Premi: Centre Artístic Cultural “Verge de la Pau” d’Agost, 2n. Premi: Societat Unió Musical d’Alcoi i 3r. Premi: Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells.

CERTAMENt!, i a mode de cloenda vull felicitar de tot cor als músics d’aquestes tres societats musicals pel treball transmès com també vull agrair i donar el meu suport, a totes aquestes entitats per la seua llavor i per l’esforç que realitzen en pro d’aquesta cultura musical i social.

Salut i Música.

Vicent Agulló Pérez – Membre del CAEHA i de la UMDA.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí