HA MORT DOLORS SENDRA BORDES

0
1212

Noticia del Diari LaVeu (Sixto Ferrero)

La pianista i compositora va ser deixeble de Manuel Palau de qui va estrenar en 1951 el ‘Concert Dramàtic’ amb l’Orquestra Municipal de València

Dolors Sendra Bordes (Pego, la Marina Alta, 1927-2019), alumna de Manuel Palau amb qui posteriorment formaria equip per a fer la recerca sobre la música tradicional valenciana en la dècada del 50 i 60 del segle passat, ha mort aquest dimarts, segons han apuntat fonts properes a la família.

La també musicòloga i compositora va nàixer a Pego el 17 d’abril de 1927 i va estudiar piano amb Manuel Palau al Conservatori de Música i Declamació de València fins a 1947. A la institució musical va aconseguir el premi fi de carrera en piano i en composició. Posteriorment, es va convertir en una de les primeres dones a dirigir una banda de música, ja que en 1949 es va posar al capdavant de l’agrupació de Pego per a estrenar l’Himne de la població. Un any després, en 1950, va estrenar una de les seues composicions, Balada de Utiel per a cor, orquestra i solistes. Sendra és autora també d’obres per a orquestra com En la abadía i La garza malherida, i per a banda com la seua Marxa fúnebre. També va escriure diferents obres per a cor.

En 1951, Dolors Sendra va estrenar com a pianista el Concert Dramàtic una obra de qui havia sigut el seu mestre, Manuel Palau, junt amb l’Orquestra Municipal de València –l’actual Orquestra de València– i la direcció del mateix compositor d’Alfara del Patriarca (l’Horta Nord). Uns anys després, Sendra es va instal·lar a Veneçuela on va desenvolupar la seua tasca com a docent, compositora i pianista fins a 1972 quan va tornar al seu poble natal.

Això no obstant, entre les seues activitats estava també la investigació musicològica i va formar part de l’equip liderat per Palau per a fer recerca durant els anys 50 de la música tradicional valenciana. Junt amb Palau van treballar dones com la mateixa Dolors Sendra i Maria Teresa Oller –que va morir a València en setembre de 2018– així com altres musicòlegs com ara Ricardo Olmos i Fermín Pardo. Aquestos estudis de camp es van concretar en la col·lecció Cuadernos de música folklórica valenciana que va començar a publicar la Institució Alfons el Magnànim des del 1951. Després d’una primera etapa de publicacions, Salvador Seguí va encapçalar un nou grup de musicòlegs per a seguir recopilant músiques i danses tradicionals i donar continuïtat a la col·lecció publicada per la Institució Alfons el Magnànim.

En 2017, Dolors Sendra va ser distingida com a Insigne de l’Acadèmia de la Música Valenciana.

LEER MÁS

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí