Una banda municipal a Albaida. Sociedad Cultural Ateneo Musical Maestro Torres, 1940-1944

0
436

Les Societats Musicals són agrupacions constituïdes per difondre, conservar o defendre interessos dels seus associats amb una finalitat musical; a més a més, de desenvolupar tasques de formació.

Des de finals del segle XIX, en la Comunitat Valenciana es denominaven com societats musicals a les bandes de música. Les diverses societats musicals s’agrupen segons la seua tipologia de creació (9): filharmòniques, de caràcter mutualista, d’associacions obreres, de caràcter professional, amb finalitat investigadora, culturals amb secció de música (ací s’inclou l’Ateneu Musical Mestre Torres), associacions no professionals, de ball i dansa, de gestió de drets d’autor.

Les societats culturals amb secció de música foren creades per la Real Societat Econòmica d’Amics del País de València l’any 1776. Dins de la promoció cultural i la instrucció popular, la música està present des del primer moment. Exemples coneguts són Lo Rat Penat i la Societat Coral El Micalet. La banda municipal “Ateneo Musical Maestro Torres” fou creada l’hivern de 1940 amb 158 socis i dirigida per Fernando Tormo Ibáñez.

L’any 44 es reuneixen en junta ordinària per a deixat de tocar perquè no tenen instruments musicals, molts deutes i per donar les gràcies dels serveis al conserge de la societat musical (Odón Juan Campos) per mig del seu president Martín Tormo Juan. Durant 4 anys ha prestat els seus serveis sense percebre cap retribució ni agraïment algun. Com li volen pagar els seus serveis? amb el contingent de café i sucre i altres matèries intervingudes pròpies dels establiments destinats a café i bar i que fins hui vènia percebent la societat musical.

Si voleu saber un poquet més sobre la banda municipal “Ateneo Musical Maestro Torres” podeu consultar els dos llibres que tenim a la biblioteca d’Albaida i que parlen un poc sobre ella :

1.- “Orígenes y trayectoria de la Unión Musical de Albaida «La Araña»” en les pàgines 59-66 del llibre de Txema Nuin i Ugarte publicat en l’any 2015;

2.-“La Música Vella Cercle Musical Primitiva d’Albaida «El Gamell» : 250 anys d’entitat cultural (1763-2013), 500 anys de tradició musical albaidina (1515-2015)” en les pàgines 119-123 del llibre de Joan Abel Soler i Molina publicat en l’any 2015.

FuenteBiblioteca Albaida

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí