Tomás Marco rebrà el XV Premi SGAE Tomás Luis de Victoria el 31 de maig a Madrid

0
1736

La Fundació SGAE farà lliurament del XV Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria al compositor  Tomás Marco (Madrid, 1942) el proper dimecres 31 de maig, a les 19.30 hores, a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (C/ Alcalá, 13) a Madrid.

L’acte començarà amb la benvinguda a càrrec de José Luis García del Busto, secretari general de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. A continuació, Javier Losada, vicepresident de SGAE pel Col·legi de Petit Dret, llegirà l’acta del jurat. A continuació, Marta Cureses, professora titular d’Història i Musicologia de la Universitat d’Oviedo, recitarà la laudatio en honor al compositor madrileny. Finalment, Tomás Marco rebrà el guardó de mans d’Inés París, presidenta de la Fundació SGAE.

Després de la intervenció del músic, se celebrarà un concert extraordinari monogràfic sobre la seva obra. El Cuarteto Gerhard, acompanyats per Juanjo Guillem i Rafa Gálvez, dos dels membres de Neopercusión, interpretarà Cuarteto n. 6 «Gaia´s Song» (2012), Floreal (Música celestial n. 1) (1969), Anaconda (1991) i Cuarteto n. 1 «Aura» (1968).

En la lectura de l’acta, el jurat va decidir atorgar-li el premi «en atenció a la transcendència de la seva obra, unida de forma extraordinària al seu valor com a investigador, assagista i difusor cultural, i pel seu compromís amb la composició contemporània i amb l’educació musical».

Tomás Marco succeeix en el palmarès del guardó al cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mònaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010), el català Josep Soler (2011), el mexicà Mario Lavista (2013), l’argentí Alcides Lanza (2014) i el català Xavier Benguerel (2015)

El Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria és el més alt reconeixement públic a un compositor viu per haver contribuït substancialment a l’enriquiment del patrimoni musical dels pobles iberoamericans a través de la seva obra creativa. Es va instituir per la Fundació SGAE i la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) el 1996 sota la Presidència d’Honor de Ses Majestats els Reis d’Espanya. L’elecció del guanyador, a càrrec d’un jurat internacional, es du a terme a partir d’un llistat de candidats presentats per institucions musicals o culturals de prestigi que n’han d’avalar els mèrits de cadascun. El guardó està dotat amb 20.000 euros.

Anteriors guanyadors

El compositor català Xavier Benguerel és el darrer guardonat amb el Premi Tomás Luis de Victoria (2015) i ha succeït en el palmarès del guardó al cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mònaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010), el català Josep Soler (2011), el mexicà Mario Lavista (2013) i a l’argentí Alcides Lanza (2014).

Sobre Tomás Marco

Nascut a Madrid el 1942, va estudiar violí i composició paral·lelament amb el batxillerat i la llicenciatura en Dret. Posteriorment, va ampliar els seus estudis musicals a França i Alemanya amb mestres com Maderna, Boulez, Ligeti, Adorno o Stockhausen, per qui va treballar com a ajudant. També va fer alguns cursos de psicologia, sociologia i arts escèniques.

Els seus treballs aviat van ser reconeguts i, durant la seva carrera, ha rebut nombrosos guardons com el Premi Nacional de Música, 1969; el Fundació Gaudeamus (Holanda), 1969 i 1971; la VI Biennal de París, el Centenari de Casals, l’Arpa d’Or, la Tribuna de Compositors de la UNESCO, el Premi Nacional de Música pel conjunt de la seva obra compositiva, 2002, i el Premi de Música de la Comunitat de Madrid. En els 11 anys que va estar als serveis musicals de RNE va rebre el Premi Nacional de Radiodifusió i el Premi Ondas. Des de 1993 és membre numerari de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

La música ha posat diverses tasques en el seu camí. Com a compositor, és autor de sis òperes, un ballet, deu simfonies i un gran nombre de partitures de música coral o de càmera. En la seva tasca pedagògica ha estat professor de Noves Tècniques del Conservatorio Superior de Madrid i professor d’Història de la Música de la UNED. Així mateix és Doctor Honoris Causa per la Universidad Complutense de Madrid. Ha publicat diversos llibres i dictat cursos a institucions i universitats d’Europa i Amèrica. Com a crític musical ha col·laborat amb nombrosos mitjans.

De 1981 a 1985 va ser el director–gerent de la Orquesta y Coro Nacionales de España i, entre 1991 i 1995, en va ser el director tècnic. De 1985 a 1995 va ser el  director del Centro para la Difusión de la Música Contemporánea, i en va crear el laboratori d’electroacústica i el Festival Internacional d’Alacant, el qual va dirigir en les seves primeres onze edicions. El 1996 va ser director de Festivales de la Comunidad de Madrid. Aquest mateix any fou nomenat director general de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), càrrec que va ocupar fins al juliol de 1999. Conseller de la SGAE en dues ocasions, compta amb un catàleg que depassa les 250 obres, 21 llibres publicats, més de 300 articles, nombrosos programes radiofònics, conferències i classes impartides, entre altres fites de la seva trajectòria professional.

La seva darrera simfonia fins avui és Infinita, que es va estrenar el 14 d’agost de 2012 al Palacio de Festivales de Cantàbria, a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Bilbao, sota la direcció de Giancarlo de Lorenzo. Aquest mateix any, coincidint amb el seu 70è aniversari, la Fundació SGAE, en coproducció amb el Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM), va organitzar un concert monogràfic com a homenatge a un dels nostres més fecunds, plurals i influents autors.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí