Salome Jordania, Ryutaro Suzuki i Alexey Sychev disputaran la Gran Final del Premi Iturbi

0
327

València, 1 de juliol de 2021
El Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, organitzat per la Diputació de València, ja té als tres pianistes que disputaran la Gran Final del 40 aniversari: Salome Jordània (Geòrgia), Ryutaro Suzuki (Japó) i Alexey Sychev (Rússia), després de l’avaluació que ha realitzat el jurat que presideix Joaquín Achúcarro i format per huit referents del panorama pianístic i musical internacional: Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman,
Els participants seleccionats afrontaran la prova definitiva d’esta edició especial interpretant un concert per a piano amb l’Orquestra de València, baix la batuta del director valencià Rubén Gimeno, en el Teatre Principal el divendres 2 de juliol a les 19.30h. 
En la Gran Final, Salome Jordània (Geòrgia) i Ryutaro Suzuki (Japó) interpretaran el Concert núm. 1 op. 23 de Piotr Ilich Txaikovski; i Alexey Sychev (Rússia) el Concert núm. 1 de Franz Liszt, dos obres de referència de la música romàntica. En la gala de clausura i lliurament de premis es coneixerà la persona guanyadora del Premi Iturbi i dels nombrosos guardons que s’atorgaran en un acte que tindrà lloc el dissabte 3 a les 19.30h.
El públic ha esgotat totes les localitats per a la final, la Gran Final i per a la gala del concurs, que es poden seguir a través del canal de Youtube de la Diputació de València https://cutt.ly/fmr1fag i en Vimeo https://cutt.ly/1mr1lqh, que retransmeten en directe per streaming les proves de la competició.
Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha mostrat la seua satisfacció “pel suport de la ciutadania, afeccionats i melòmans, a este concurs de referència internacional en el seu 40 aniversari i això és la prova de la sensibilitat de València amb la música”. Tello ha assegurat que “el jurat està constatant el gran nivell dels concursants i la dificultat per a descartar pianistes que estan mostrant la gran qualitat que atresoren”. 
Óscar Oliver, coordinador i assessor, ha assegurat que “estem davant una gran edició del Premi Iturbi que marcarà un abans i un després en el concurs per l’altura interpretativa dels pianistes. Ens espera una Gran Final molt disputada”. Oliver ha subratllat que “hem d’estar orgullosos d’haver superat els obstacles, dificultats i incerteses que ha vingut generant el Covid-19”. 
Brillants currículums Els concursants que s’enfrontaran en la Gran Final del Premi Iturbi tenen uns brillants currículums i carreres artístiques, han guanyat nombrosos premis internacionals i col·laboren amb rellevants orquestres. La pianista Salome Jordània va iniciar els seus estudis amb Natalia Natsvlishvili i ha aconseguit el primer premi en el Concurs Nacional de Piano de Geòrgia, en el Concurs Internacional de Tiflis, en el VIII Concurs Internacional de Televisió per a Músics Joves, “Cascanueces”, de Moscú i en el Concurs Nacional Chopin de Tiflis; en el qual l’alcalde de la capital georgiana li va concedir un premi especial com a Ambaixadora cultural de Geòrgia. Eixe mateix any, va obtindre el primer premi en el Concurs Internacional de Fráncfort (Alemanya) i en 2017 va aconseguir el premi Norma Fischer en el Concurs Internacional Wideman de Shreveport (EUA).
Alexey Sychev va estudiar en el Conservatori Txaikovski de Moscú, la Universitat Mozarteum de Salzburg i la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena. El pianista rus és l’únic que ha aconseguit el primer premi en tres concursos internacionals de Liszt en Weimar-Bayreuth (Alemanya), Parma i Grottammare a Itàlia, baix la presidència de Martha Argerich, i va ser guardonat en el de Dublín i en el Maria Canals de Barcelona. 
Ha aconseguit el primer premi en el Concurs Internacional de Piano de Tucumán (l’Argentina), en el Dr. Luis Sigall de Xile, en el Concurs Mundial de Piano Online dels EUA, en el de la Princesa Lalla Meryem del Marroc, en el de Massarosa (Itàlia), i en el Radio Concertino Praga (República Checa), així com altres guardons rellevants en el de Jaén, en el de Música Giovanni Battista Viotti i en el de San Marino. Així mateix, l’intèrpret va guanyar el Premi Internacional Pro Musicis en París (França).
Del Japó a França Ryutaro Suzuki es va traslladar del Japó a França l’any 2008 per a estudiar en el Conservatori de París on va ser alumne de Bruno Rigutto i Hortense Cartier-Bresson. En l’actualitat, continua la seua formació amb Eliso Virsaladze a l’Escola de Música de Fiesole (Itàlia). Ha actuat en importants festivals com el Sommets Musicaux de Gstaad (Suïssa), el Festival de Nohant (França) o el Festival Chopin de París. 
Com a solista, ha actuat amb formacions com l’Orquestra Filharmònica de Tòquio, Odessa, Colòmbia, Louisiana i la del Conservatori de París. També ha guanyat diverses competicions internacionals com el Concurs Internacional de Piano de Île-de-France (primer premi), el de Emil Gilels (2n premi), Val Tidone (2n premi), Ciutat de Ferrol (millor interpretació de música espanyola), Tbilissi (Premi Chopin) i va ser semifinalista del Long-Thibaud-Crespin i el George Enescu. Actua a Europa, Sud-amèrica i el Japó, el seu repertori va des del barroc fins a la música contemporània i ha gravat dos discos.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí