MÚSICA, FESTA I PARÈMIA:

0
925

Amb aquest títol, vull convidar-los a reviure les més de 5000 parèmies o frases fetes en les quals parle dels músics, de la música i de les diverses festes, totes elles arreplegades durant més de 20 anys.

Tanmateix, amb la següent reflexió: Ah!, si cada home -cada dona- estimés amb tot cor la seva terra, les seves tradicions, la seva llengua!. Cadascú al seu lloc, com en una Orquestra … Quin acord s’obtindria!, vull destacar a Pau Casals i Defilló què, amb aquesta frase, ha sigut el que ens a guiat a recopilar tot aquest meravellós univers (com he dit adés) de la  Música i de les Nostres Tradicions.

El títol de MÚSICA, FESTA I PARÈMIA ens marca el seu contingut, i els subtítols, Recull de Parèmies musicals i de festes que des del Rosselló i les Illes Balears, al Baix Segura i el Carxe ens apropen amb la nostra llengua, ens duen a l’assoliment d’aquest objectiu i a les comarques d’on procedeixen, atès que el lligam que hem utilitzat, han sigut i són les llengües que compartim, incloent l’aranès, l’alguerès, la lengua churra i algunes pinzellades d’italià i d’anglès.

Es important remarcar que la llengua i la música així com les diverses festes que commemorem (populars i religioses), són molt més que instruments de comunicació, atès que són patrimonis vius, dinàmics i estimats no només pel fet de ser béns culturals i simbòlics, per això, totes elles mereixen ser preservades, conservades i admirades.

Per encetar la web o bloc, el meu amic i músic de la UMDA, Ernest Llorens Climent m’obsequiat gratament, redactant el PRÒLEG i hem estructurat el treball com un Programa de mà”, tan freqüent en les programacions dels Concerts de Música, i que des de la “Pàgina d’inici o presentació”, podrem enllaçar amb tot el contingut que està classificat en dues parts. 

La 1ª part, està dedicada musicalment a Els Mestres, Els Músics, i La Música per a continuar amb els Instruments Musicals (Corda, Vent metall i fusta, Percussió, teclat …) i un moviment dedicat a les Expressions amb música i paraules. 

En la 2ª part, dedicada a Les Nostres Tradicions, gaudim amb les parèmies que parlen de: El Cantar, El Ballar, Les Festes, (Laiques i Religioses), Pasqües, Nadal, Sants, Misses i Processons, Déu, … a més descobrim un variat i divertit repertori de col·loquialismes en els moviments dedicats als Versos i Cançons i un Repertori d’endevinalles complementades amb els Animalets que emeten cants.

A més de les anteriors entrades, en trobarem altres que complementen el treball, com un xicotet repertori de Cites, Adagis i Epitafis, una Graella Musical, el  Glossari, la Bibliografia …

Amb l’objectiu de recordar el nostre llegat cultural, encapçalem cada entrada amb un fragment de música, una frase, un vídeo o una fotografia on diversos enllaços recordaran la singular obra transmesa per compositors, músics, escriptors, poetes, etc., nascuts o vinculats amb tots nosaltres, a més, descrivim d’una manera senzilla que són els músics, els clarinets, els timbals, les misses, etc.

Com a síntesis, volem dir que aquesta compilació constitueix una obra concreta i extensa tan per les parèmies reflectides com pel seu origen poblacional, així mateix cal afegir que a causa de l’extensa i diversa bibliografia consultada, com també de la col·laboració recollida a viva veu, ens ha estat impossible citar a tots els seus autors i a tots els personatges d’aquest recull i remarcar que aquest treball, sempre en contínua evolució NO ha tingut cap fi lucratiu.

En definitiva, dediquem aquesta compilació, a l’amic i a l’amant de les nostres arrels, sense cap diferència geogràfica i social.

https://musicafestaiparemia-vicentagullo.blogspot.com/

Vicent Agulló. Músic amateur i Degustador de Música. 

Jo mateix:

Nascut a Alcoi i influenciat pels meus arrels familiars, poc abans dels 10 anys començe a estudiar solfeig en la Societat Unió Musical d’Alcoi, desprès d’un temps reben lliçons, toque el clarinet. En l’any 1970 a causa d’una greu malaltia, i sent que la música la duc dins del meu cor, em recicle i això em permet conèixer i estudiar tota l’extensa gamma d’instruments de percussió que toque fins fa poc temps no només en la meua banda, sinó també, col·labore en altres societats musicals i forme part de l’Orquestra Simfònica Alcoiana, de l’Harmònica Alcoiana i de l’Orquestra Rasgos, grup format per un quants amics i que amenitzem les berbenes i festes de diverses poblacions.

Després de gaudir la música de forma activa, des de fa uns quants anys disfrute d’aquest art “sentint-lo” i a més, una inquietud que tenia des de xicotet mig aplaçada, la començe a practicar altra volta com és la d’escriure o redactar, diverses reflexions sobre música i altres temes i que diversos mitjans de comunicació, han fet ressò d’ells com la Revista de Festes d’Alcoi, Revista Lilia, Periòdic Ciudad, Pàgina66 o la Revista de la Federació Valenciana de Societats Musicals i que he reflectit desprès, en el meu bloc “DEGUSTADOR DE MÚSICA”  i al mateix temps, recopilant i creant aquest recull de parèmies o frases fetes que he titulat “MÚSICA, FESTA I PAREMIA” i que mitjançant aquesta presentació, vull donar a conèixer.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí