L’ETNO presenta la XIX edició del festival de música folk ‘Etnomusic’

0
398

  • El Museu Valencià d’Etnologia “es convertix en punt de referència de la música folk valenciana i del món amb ‘Etnomusic’ fins al 4 de juny, amb un programa de concerts de cultura tradicional i diversitat cultural” assenyala el diputat de Cultura, Xavier Rius
  • L’edició de 2022 s’estructura en quatre línies d’actuació: els concerts dels dijous, Etnomusic perifèric els dissabtes, Etnomusic als pobles i concerts per a famílies

4/maig/2022. L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, presenta de nou el Festival Etnomusic, una de les cites de referència pel que fa a la música folk; tant valenciana com internacional.

Després de l’èxit de les últimes edicions, amb més de 1.500 espectadors, i de nou sense restriccions d’aforament produïdes per la COVID-19, el museu presenta de nou esta proposta que en 2022 complirà 19 anys d’història.

El Festival Etnomusic forma part del cicle d’activitats culturals que cada any organitza el museu al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. El projecte té com a objectiu presentar la música tradicional valenciana des d’una perspectiva actual, i donar a conéixer propostes musicals de tot el món que vinculen la tradició i la innovació. Dos característiques que entronquen amb la forma en la qual L’ETNO aborda la divulgació de la cultura tradicional valenciana: una lectura rigorosa del passat recent des de la mirada del present, en la qual es concep la cultura popular i tradicional com un patrimoni viu i canviant.

Com ha explicat en la presentació del festival el diputat de Cultura, Xavier Rius, junt amb el director del festival, Francesc Cabañés, i el director artístic, Paco Valiente, l’edició de 2022 s’estructura en quatre línies d’actuació: els concerts dels dijous, Etnomusic perifèric amb concerts els dissabtes, Etnomusic als pobles i concerts per a famílies.

Els concerts dels dijous configuren l’estructura bàsica del festival tal com es va organitzar en els seus inicis. La segona fa referència als concerts realitzats en dissabte (Etnomusic perifèric), que presenten propostes dirigides a un públic més jove. Són concerts realitzats en un horari diferent (dissabte a les 22:30h) i presenten grups que, partint del folk i la música tradicional, aborden lectures innovadores que porten els estils clàssics a territoris més “perifèrics”, aproximant-los a altres músiques (rock, jazz, punk), incorporant instruments majorment electrificats, o introduint tecnologies inusuals en la música folk/tradicional com sintetitzadors, ordinadors, música programada, etc.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha explicat que “per segon any consecutiu portem Etnomusic als pobles i comarques valencianes, una mostra de la diversitat de les músiques del món més pròxima”. D’esta manera, Etnomusic als pobles es convertix en una línia d’actuació que pretén descentralitzar part dels concerts realitzats a València i portar-los per les comarques valencianes, perquè este púbic puga accedir a una programació diversa i de qualitat. Enguany es realitzaran concerts a Carcaixent, Torres Torres i Bocairent.

La quarta línia de treball, una novetat que es consolidarà en el futur, és la incorporació d’un concert per a famílies dins del festival. L’objectiu d’esta iniciativa és el de mostrar el món de la música folk entre els més xicotets i introduir-los en els ritmes i músiques tradicionals i d’arrel de l’àmbit mediterrani.

Com l’any passat, el festival es realitzarà entorn d’un lema que engloba tot el programa. L’ETNO ha triat un poema de Juan Ramón Jiménez, que simbolitza l’esperit de l’Etnomusic i que caracteritza el programa de concerts de 2022: Raíces y alas. Alas que se arraigan y raíces que nos hagan volar, amb la voluntat que allò propi interactue amb allò alié, que la tradició es construïsca amb una mirada innovadora i que els nous estils no perden els orígens.

Actuacions

La presentació del festival ha comptat amb la participació dels components de dos grups inclosos en el programa: Besarabia i Ataxía. El festival comença amb la instrumentista, cantant i compositora Ana Alcaide, artista enamorada d’instruments d’altres tradicions i cultures, que en el seu nou projecte «Ritual», sorgit de la trobada amb el cantant iranià Reza Shayesteh, proposa un viatge místic, un himne al poder de connexió a través de rituals quotidians.

Besarabia torna a visitar el festival després de la seua presència en 2017 amb el seu segon àlbum Animal Republic, una mirada des de València cap a les músiques del Mediterrani i els Balcans. Sense eixir de l’orient mediterrani, els components del grup valencià Ataxía –paraula grega que significa desordre o entremaliadura– reunixen un repertori basat en peces tradicionals de Grècia.

Momi Maiga és un jove senegalés de 24 anys i virtuós de la kora instrument molt popular al Senegal. En ETNOMUSIC presentarà el projecte «Nio» que significa ànima en mandinka, la seua llengua natal, al costat del percussionista català Aleix Tobias, el violoncel·lista Marçal Ayats i el violinista mexicà Carlos Monfort.

Enguany Etnomusic perifèric compta amb Maui, una cantactriu d’Utrera que porta l’espectador a mons insòlits a través del caleidoscopi de les seues cançons cantades i comptades; i amb el grup francomarroquí N3rdistan que proposa la reformulació de codis tradicionals amb una visió contemporània, en la qual es mesclen el hip-hop, el rap, l’electro-rock i les melodies àrabs tradicionals.

La programació del festival es completa amb la celebració d’un concert per a famílies, una nova proposta que en aquesta edició compta amb la banda catalana Ministrils del Raval, que ens oferirà un conte musical en el qual es donen a conéixer danses i cançons tradicionals del mediterrani septentrional.

Les entrades poden recollir-se a partir del dimarts anterior a cada concert (màxim 2 per persona); al vestíbul de L‘ETNO, Museu Valencià d’Etnologia o a través de la pàgina web:

https://letno.dival.es/es/etnomusic-22

L’accés és lliure fins a completar aforament.

L’ETNO presenta la XIX edición del festival de música folk Etnomusic

  • El Museu Valencià d’Etnologia “se convierte en punto de referencia de la música folk valenciana y del mundo con ‘Etnomusic’ hasta el 4 de junio, con un programa de conciertos de cultura tradicional y diversidad cultural” señala el diputado de Cultura, Xavier Rius
  • La edición de 2022 se estructura en cuatro líneas de actuación: los conciertos de los jueves, Etnomusic perifèric los sábados, Etnomusic en los pueblos y conciertos para familias

4/maig/2022. L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, presenta de nuevo el Festival Etnomusic, una de las citas de referencia en cuanto a música folk; tanto valenciana como internacional.

Después del éxito de las últimas ediciones, con más de 1.500 espectadores, y de nuevo sin restricciones de aforo producidas por la COVID-19, el museo presenta de nuevo esta propuesta que en 2022 cumplirá 19 años de historia.

El Festival Etnomusic forma parte del ciclo de actividades culturales que cada año organiza el museo alrededor de la cultura tradicional y la diversidad cultural. El proyecto tiene como objetivo presentar la música tradicional valenciana desde una perspectiva actual, y dar a conocer propuestas musicales de todo el mundo que vinculan la tradición y la innovación. Dos características que entroncan con la forma en la cual L’ETNO aborda la divulgación de la cultura tradicional valenciana: una lectura rigurosa del pasado reciente desde la mirada del presente, en la cual se concibe la cultura popular y tradicional como un patrimonio vivo y cambiante.

Como ha explicado en la presentación del festival el diputado de Cultura, Xavier Rius junto al director del festival, Francesc Cabañés, y el director artístico, Paco Valiente, la edición de 2022 se estructura en cuatro líneas de actuación: los conciertos de los jueves, Etnomusic perifèric con conciertos los sábados, Etnomusic en los pueblos y conciertos para familias.

Los conciertos de los jueves configuran la estructura básica del festival tal y como se organizó en sus inicios. La segunda hace referencia a los conciertos realizados en sábado (Etnomusic perifèric) que presentan propuestas dirigidas a un público más joven. Son conciertos realizados en un horario diferente (sábado a las 22:30h) y presentan grupos que, partiendo del folk y la música tradicional, abordan lecturas innovadoras que llevan los estilos clásicos a territorios más “periféricos”, aproximándolos a otras músicas (rock, jazz, punk), incorporando instrumentos mayormente electrificados, o introduciendo tecnologías inusuales en la música folk/tradicional como sintetizadores, ordenadores, música programada, etc.

El diputado de Cultura, Xavier Rius, ha explicado que “por segundo año consecutivo llevamos Etnomusic a los pueblos y comarcas valencianas, una muestra de la diversidad de las músicas del mundo más cercana”. De este modo, Etnomusic en los pueblos se convierte en una línea de actuación que pretende descentralizar parte de los conciertos realizados en València y llevarlos por las comarcas valencianas, para que este púbico pueda acceder a una programación diversa y de calidad. Este año se realizarán conciertos en Carcaixent, Torres Torres y Bocairent.

La cuarta línea de trabajo, una novedad que se consolidará en el futuro, es la incorporación de un concierto para familias dentro del festival. El objetivo de esta iniciativa es el de mostrar el mundo de la música folk entre los más pequeños e introducirlos en los ritmos y músicas tradicionales y de raíz del ámbito mediterráneo.

Como el año pasado, el festival se realizará en torno a un lema que engloba todo el programa. L’ETNO ha elegido un poema de Juan Ramón Jiménez, que simboliza el espíritu del Etnomusic y que caracteriza el programa de conciertos de 2022: Raíces y alas. Alas que se arraigan y raíces que nos hagan volar, con la voluntad de que lo propio interactúe con lo ajeno, que la tradición se construya con una mirada innovadora y que los nuevos estilos no pierdan los orígenes.

Actuaciones

La presentación del festival ha contado con la participación de los componentes de dos grupos incluidos en el programa: Besarabia y Ataxía. El festival comienza con la instrumentista, cantante y compositora Ana Alcaide, artista enamorada de instrumentos de otras tradiciones y culturas, que en su nuevo proyecto «Ritual», surgido del encuentro con el cantante iraní Reza Shayesteh, propone un viaje místico, un himno al poder de conexión a través de rituales cotidianos.

Besarabia vuelve a visitar el festival tras su presencia en 2017 con su segundo álbum Animal Republic, una mirada desde València hacia a las músicas del Mediterráneo y los Balcanes. Sin salir del oriente mediterráneo, los componentes del grupo valenciano Ataxía –palabra griega que significa desorden o travesura– reúnen un repertorio basado en piezas tradicionales de Grecia.    

Momi Maiga es un joven senegalés de 24 años y virtuoso de la kora instrumento muy popular en Senegal. En ETNOMUSIC presentará el proyecto «Nio» que significa alma en mandinka, su lengua natal, junto al percusionista catalán Aleix Tobias, el violonchelista Marçal Ayats y el violinista mexicano Carlos Monfort.

Este año Etnomusic perifèric cuenta con Maui, una cantactriz de Utrera que lleva al espectador a mundos insólitos a través del caleidoscopio de sus canciones cantadas y contadas; y con el grupo franco-marroquí N3rdistan que propone la reformulación de códigos tradicionales con una visión contemporánea, en la que se mezclan el hip-hop, el rap, el electro-rock y las melodías árabes tradicionales.

La programación del festival se completa con la celebración de un concierto para familias, una nueva propuesta que en esta edición cuenta con la banda catalana Ministrils del Raval, que nos ofrecerá un cuento musical en el que se dan a conocer danzas y canciones tradicionales del mediterráneo septentrional.

Las entradas pueden recogerse a partir del martes anterior a cada concierto (máximo 2 por persona) en el vestíbulo de L‘ETNO, Museu Valencià d’Etnologia o a través de la página web:

https://letno.dival.es/es/etnomusic-22

El acceso es libre hasta completar aforo.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí