La SAM d’Alginet convoca la segona edició del Concurs de Composició Pascual Pérez Choví de pasdobles

0
303

Alginet, 12 d’abril de 2022

La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet ha convocat i publicat les bases del II Concurs de Composició Pascual Pérez Choví en la modalitat de pasdoble. L’entitat reprén aquesta iniciativa, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alginet, després de la crisi sanitària del Covid-19 i després d’una primera edició que es va dur a terme en 2019, any en què celebrava el seu 125 aniversari. [Veure documentació adjunta].

Les bases per les que es regirà el concurs exposen que cada participant podrà presentar les obres que desitge, sempre que siguen originals, inèdites i no hagen sigut interpretades públicament amb anterioritat a la decisió del jurat, que valorarà, especialment, l’originalitat de les composicions, així com la seua idoneïtat per a poder ser interpretades en cercaviles. 

L’admissió d’originals finalitzarà a les 14.00 hores del 30 de juny amb les obres identificades amb un lema, en cap cas podran anar signades perquè comportaria la seua exclusió. Finalitzat el termini, un jurat tècnic format per tres persones de reconegut prestigi musical, seleccionarà un màxim de cinc composicions que seran interpretades en un concert per la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d’Alginet que tindrà lloc al mes d’octubre. El dia en què se celebre aquest acte, encara per determinar per l’entitat, es farà pública la decisió del jurat i el lliurament dels premis. 

La SAM d’Alginet dotarà amb 1.500, 1.000 i 500 euros als tres primers pasdobles premiats pels membres del jurat i els autors de les composicions seleccionades que no obtinguen premi rebran un diploma que acredite la seua condició de finalista en el concurs.

L’alcalde d’Alginet, José Vicente Alemany, ha valorat molt positivament la celebració del concurs i ha assegurat que “la figura del mestre Pérez Choví és reconeguda en tot el món”, com a creador de Pepita Greus, “un dels pasdobles més famosos de la història”, que la partitura original va cedir la família al consistori recentment. Alemany considera que “tots hem de col·laborar i donar-li al pasdoble el valor que realment té, el concurs em sembla una idea magnífica de la SAM d’Alginet”, i ha subratllat que “l’Ajuntament d’Alginet està sempre al costat de l’entitat en tot”, perquè “la música sempre ha sigut un senyal d’identitat dels valencians”.

Voro López, president de la SAM d’Alginet, ha manifestat que “convidem a compositores i compositors de tot el món a participar en aquest concurs amb el qual la societat musical ret homenatge al mestre Pascual Pérez Choví que va estar molt vinculat amb la societat musical i el municipi”. El president ha subratllat que “estem molt il·lusionats amb donar continuïtat en 2022 a aquesta iniciativa, amb la qual pretenem promocionar, difondre i impulsar la labor de creació, després de dos anys sense poder convocar-la per la pandèmia”.

Pascual Pérez Choví, un referent

L’Ajuntament d’Alginet va proclamar en 2019 com a fill adoptiu del poble al compositor i director Pascual Pérez Choví (1889 – 1953), una icona i referent de la cultura bandística i un músic d’una àmplia i reconeguda trajectòria artística. Fruit de la col·laboració de la societat musical i el consistori en la reivindicació i difusió de la seua figura i obra es va gestar, dins de la celebració del 125 aniversari de la SAM d’Alginet, la competició que porta el seu nom. 

Pérez Choví va començar a tocar el clarinet en la Banda Municipal de València als 11 anys, i va dirigir, a partir de 1923, a la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d’Alginet. Liderant aquesta formació va guanyar, en 1924 i 1925, dos segons premis en el Certamen Internacional de Bandes de Música (CIBM) Ciutat de València. En 1926 va obtindre el primer premi en aquest prestigiós concurs estrenant la seua obra, Pepita Greus, un popular pasdoble dedicat a la poetessa alginetina Ángela Josefa Greus Sáez. 

El director va aconseguir un altre primer premi amb la Banda Simfònica en el CIBM Ciutat de València en 1930, així com primers premis en el Certamen de Requena i en el de Benifaió. El compositor, molt vinculat amb el municipi d’Alginet, compta amb obres molt conegudes en el panorama bandístic com Entre azahar, Flores de España, Mariloles y Mimosita.

L’Ajuntament d’Alginet va encarregar al compositor Juan Bautista Meseguer Llopis, en el marc del 125 aniversari de la SAM d’Alginet, un pasdoble per a retre homenatge a Pérez Choví. La Banda Simfònica, dirigida pel mateix Meseguer, va estrenar l’obra Alginet a Pascual Pérez Choví en el Teatre Modern al febrer de 2020.

Des de 1894

La SAM d’Alginet, fundada en 1894, és un dels referents del moviment associatiu valencià i d’interés social a La Ribera Alta per la seua dilatada història. Compta amb un centre de música autoritzat amb 129 alumnes, una escola de música amb 104, una banda simfònica amb 110 músics, i agrupa en el seu si a altres formacions artístiques com la banda juvenil, orquestra, cor i un grup de percussió que integren un total de 238 intèrprets. Així mateix, 300 socis conformen la massa social que dóna suport al projecte que fomenta. 

La SAM d’Alginet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una associació que agrupa  550 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València. 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí