La música festera ja té el seu espai al fons documental d’Alcoi

0
1353
Roda de premsa amb el regidor de Cultura, el responsable de l'arxiu municipal, i familiars de José Sempere Aura / AM

Més de 400 peces de música festera ja es poden escoltar a BIVIA

El fons documental d’Alcoi ja disposa d’un apartat fonogràfic, tot després d’una donació de 700 peces musicals d’àmbit fester. Els responsables de la donació han sigut els familiars de José Sempere Aura, qui va reunir aquest valuós patrimoni a partir de la dècada dels 70.

De moment, 428 peces ja han estat catalogades, digitalitzades i incloses en el portal del patrimoni documental d’Alcoi (BIVIA), una tasca que s’ha intensificat el llarg del passat estiu. El responsable de l’arxiu municipal, Josep Lluís Santonja, assegura que es tracta d’un «patrimoni únic en les seues característiques«, conclusió a què es va arribar després del procés de catalogació.

El regidor de Cultura, Raül Llopis, atorga a la col·lecció un «alt valor musicològic, ja que permetrà els estudiosos d’aquest art analitzar els canvis en la interpretació de moltes peces icòniques«. A la col·lecció s’inclouen gravacions de peces d’Armando Blanques inèdites fins al moment.

Totes les gravacions es troben compreses entre l’any 1972 i el 1994, moltes d’elles pertanyents a compositors de fora d’Alcoi. Aquest fet, segons Santonja, fa que l’interés dels registres «no se circumscriga a l’àmbit local«, transcendint així les nostres fronteres. A l’apartat de cada peca en BIVIA també s’inclou una fitxa informativa, on consta la fotografia del compositor.

S’espera que part d’aquesta aportació puga tenir també presència al projecte música a la llum, sorgit l’any passat amb l’objectiu de fer valdre i difondre el patrimoni cultural valencià custodiat als seus arxius.

Procés de digitalització

Les gravacions originals estaven enregistrades en rolls d’àudio, encara que el mateix José Sempere Aura es va encarregar amb el pas dels anys a passar-les a format casset. Els responsables del registre municipal han digitalitzat cada peça, conservant la còpia original (màster) i a la vegada fent els canvis necessaris per a optimitzar el so digital.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí