Joan Enric Lluna és distingit com a ‘Insigne de la Música Valenciana’ per la seua trajectòria i projecció internacional

0
218

València, 20 de novembre de 2023

Joan Enric Lluna serà nomenat Insigne de la Música Valenciana per la seua contribució a la difusió de la música i els valors artístics, així com per la seua trajectòria i projecció internacional. El músic, clarinet solista de la Orquestra de la Comunitat Valenciana, formació titular del Palau de les Arts, director i fundador de l’agrupació Moonwinds Simfònic i del Festival Internacional de Godella (València), així com professor del Trinity College de Londres i de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), rebrà “per unanimitat” aquesta distinció de l’Acadèmia de la Música Valenciana (AMV), una institució reconeguda per la Generalitat Valenciana que té com a objectiu preservar i fomentar el patrimoni musical. L’acte, amb entrada lliure i gratuïta, tindrà lloc al Conservatori Professional de Música de València, el dimarts 21 a les 19h. 

L’artista ha manifestat que “és un honor i una immensa alegria comptar amb un reconeixement que han rebut grans músics com Manuel Palau Boix, Mª Teresa Oller, José Iturbi Báguena, Ángeles López Artiga, Enrique García Asensio, Joan Garcés… i institucions com el Palau de la Música, el Misteri d’Elx, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) o el Consell Valencià de Cultura (CVC)”.  

Lluna considera que “és molt important reivindicar i posar en valor la nostra música i l’excel·lència en el treball de compositors, directors i intèrprets actuals i pretèrits, així com donar a conéixer i difondre aquest llegat musical”. L’intèrpret subratlla que “vull compartir aquest guardó amb els músics de la formació Moonwinds Simfònic, a la qual dirigisc, i amb tots els companys d’orquestres, grups de cambra i agrupacions musicals, que amb el seu virtuosisme han enaltit el meu treball”.

L’acte Insignes de la Música Valenciana reconeixerà també al compositor alacantí Rafael Rodríguez Albert, a títol pòstum, “pels seus mèrits compositius”; i a la Reial Societat d’Amics del País de València, “per la seua llarga història i vinculació amb la música i la fundació del Conservatori de València”. A més, comptarà amb una breu actuació de Lluna; del duo de violoncel i piano Orfeo, guanyadors del primer premi del IV Concurs de Música de Cambra per a joves intèrprets; i de Joaquín Gericó (flauta) i Rubén Parejo (guitarra) en honor a Rodríguez Albert en la qual interpretaran dos moviments de la seua obra  Imágenes del solitario.

Gran músic

Roberto Loras, president de la AMV, ha assegurat que “la Molt Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana ve concedint, des de 2002, el reconeixement d’Insigne de la Música Valenciana a persones i entitats que s’hagen distingit per la seua aportació, promoció i enaltiment de la música”. Loras subratlla que enguany “a més de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País de València, i a Rodríguez Albert, li serà concedit al gran músic Joan Enric Lluna, clarinet solista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, per la seua defensa de la música valenciana”. 

La institució, una associació sense ànim de lucre, té entre les seues finalitats recuperar la memòria històrica de la música valenciana, fomentar els treballs d’invetigació i els concerts públics; impulsar la difusió amb la publicació de llibres, assajos, enregistraments o vídeos; internacionalitzar i promocionar la música valenciana, connectar-la amb altres arts… 

Ballets de Martín i Soler

Lluna, a més de la seua carrera artística com a solista i director, impulsa des de fa anys un projecte de recuperació i reivindicació de l’obra de Vicente Martín i Soler (València 1754 – Sant Petersburg 1806), un reconegut compositor, coetani de Beethoven, Haydn i Mozart i el predilecte del públic europeu de l’època, i una de les més rellevants figures musicals de la segona meitat del segle XVIII, segons els experts. 

Moonwinds Simfònic, dirigit per Lluna, va oferir un concert amb el programa Un viatge a Nàpols, la música de dos ballets inèdits amb l’estrena mundial de La bella Arsene i El rapte de les savines del compositor valencià, celebrat a l’Auditori de Castelló en col·laboració amb el Institut Valencià de Cultura (IVC) de la Generalitat Valenciana el passat 16 d’abril. 

Director i solista

Joan Enric Lluna, en la seua faceta de director i solista-director, s’ha posat al capdavant de prestigioses orquestres com la Luzerne Festival Strings, Manchester Camerata, la Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) del Palau de les Arts, la Covent Garden Chamber Orchestra, la Kensington Chamber Orchestra de Londres, l’Orquestra de València, la Real Filharmonia de Galícia o la Filharmònica de Màlaga i ADDA Simfònica d’Alacant, entre altres. 

Com a solista ha actuat en els principals escenaris europeus, baix la direcció dels mestres Zubin Mehta, Gianandrea Noseda, Juanjo Mena, Neville Marriner… i en grups de cambra com els quartets Brodsky, Tokio i Alexander o solistes com Lluís Claret, Tasmin Little i Josep Colom. És el primer clarinet de la Orquestra de la Comunitat Valenciana (ara en excedència) i de l’Orquestra de Cadaqués, de la qual és cofundador, ho va ser de la Bournemouth Sinfonietta entre els anys 1996 i 1999, i ha actuat amb formacions com la London Philarmonic i la Royal Philharmonic Orchestra, la Academy of St. Martin in the Fields i la Chamber Orchestra of Europe com primer clarinet convidat. 

Moonwinds Simfònic

Moonwinds Simfònic és una iniciativa artística de Lluna amb la voluntat de reunir a destacats intèrprets d’instruments de vent per a formar un grup estable de música de cambra. Els integrants del grup compten amb una rellevant trajectòria professional desenvolupada en les més destacades orquestres i centres docents de tota Europa. 

La formació es va presentar al públic en la primavera de 2006, i ja en l’hivern d’eixe mateix any va llançar el seu primer treball discogràfic amb Harmonia Mundi dedicat a Mozart (Gran Partita) i a Martín i Soler. El segon disc, també a càrrec de Harmonia Mundi, amb la transcripció de l’òpera Una cosa rara de Martín i Soler, juntament amb altres obres del mateix compositor va ser presentat en el Cadogan Hall de Londres, i el tercer CD, amb les Serenates de Mozart es va publicar amb Temps Rècord, distribuït per HM Ibèrica.

Moonwinds va protagonitzar en el Victòria and Albert Museum de Londres l’obertura de la presidència espanyola de la Comunitat Europea al gener de 2010 convidat per l’Ambaixada d’Espanya en la capital britànica. També ha actuat amb èxit en auditoris internacionals i nacionals com el Palau de la Música Catalana de Barcelona i el Palau de la Música de València, entre altres; i va ser grup resident en el Auditori de Barcelona en la temporada 2012-2013.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí