Fco Coll estrena «Lilith» con la Orq. València

0
680
A continuación en castellano

València, dilluns 23 de maig de 2022

Coll, guardonat internacionalment, va ser compositor en residència les temporades 2018/19 i 2019/20

L’orquestra de València estrena dimecres “Lilith” de Francisco Coll, obra encàrrec del Palau de la Música

El músic valencià Francisco Coll és un dels autors més reconeguts a escala internacional, que ha guanyat enguany els prestigiosos BBC Music Magazine Awards i els ICMA Awards. Va ser compositor en residència del Palau de la Música de València les temporades 2018/19 i 2019/20, i una de les seues funcions va ser la de compondre una estrena absoluta per a l’Orquestra de València. Dimecres que ve, en el Palau de les Arts, serà el mateix Coll qui es pose al capdavant de la formació simfònica valenciana per a dirigir l’estrena de la seua obra “Lilith”.

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacat que Coll “va iniciar les nostres residències de composició, i, sens dubte, va ser tot un encert la seua elecció, tant per la seua implicació i professionalitat, com pel prestigi que van adquirir les seues trobades amb les joves autores i autors seleccionats per ell”. L’estrena absoluta d’este dimecres “és fruit d’eixa residència i va haver de ser ajornada a causa de la pandèmia, però ja és una realitat que no tanca la nostra relació amb ell, ja que la vinculació amb el Palau és molt estreta i volem que continue els pròxims anys”.

Respecte a “Lilith”, Coll s’ha mostrat molt content d’estrenar l’obra amb l’Orquestra de València i ha volgut incidir en el fet que “des del principi la figura de “Lilith” em va captivar, ja que representava eixa dualitat de criatura rebel i seductora a la vegada que perversa i musa”. Coll ha explicat que en el segle XII una llegenda situa a “Lilith” en el paradís, com a primera companya d’Adan. Creada de pols i sediment i que finalment acaba abandonant el paradís per a traslladar-se a la regió del cel. “Este personatge mitològic -ha afegit Coll- ha estimulat una infinitat d’obres, sobretot en el camp de la pintura i la poesia, i és per això que la meua obra juga amb eixa dualitat i també amb la profunditat i intensitat del personatge”.

El concert tindrà lloc al Palau de les Arts, a les 19.30 hores, i també comptarà amb la direcció de Christian Karlsen que dirigirà la resta del programa on figura una altra obra de Coll com és el concert per a guitarra “Turia”, que serà interpretat pel concertista Jacob Kellermann. El cèlebre i oníric “Preludi a la migdiada d’un faune” de Claude Debussy i la “Sinfonietta” de Leoš Janáček, completen este programa que navega entre el segle XX i el XXI.

El director del Palau, Vicent Ros, ha volgut assenyalar que l’obra de Coll “a part de l’indubtable interés d’assistir a una estrena absoluta d’un dels grans compositors contemporanis, té l’al·licient que serà el mateix Coll qui la dirigisca, permetent al nostre públic escoltar l’obra tal com l’ha ideada i imaginada”.      

Disposem de material gràfic.

València, lunes 23 de mayo de 2022

Coll, galardonado internacionalmente,  fue compositor en residencia las temporadas 2018/19 y 2019/20

La orquesta de València estrena este miércoles “Lilith” de Francisco Coll, obra encargo del Palau de la Música

El músico valenciano Francisco Coll es uno de los autores más reconocidos a nivel internacional. Ha ganado este año los prestigiosos BBC Music Magazine Awards y los ICMA Awards. Fue compositor en residencia del Palau de la Música de València las temporadas 2018/19 y 2019/20, y una de sus funciones fue la de componer un estreno absoluto para la Orquesta de València. El próximo miércoles, en el Palau de les Arts, será el propio Coll quien se ponga al frente de la formación sinfónica valenciana para dirigir el estreno de su obra “Lilith”.

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha destacado que Coll “inició nuestras residencias de composición, y, sin duda, fue todo un acierto su elección, tanto por su implicación y profesionalidad, como por el prestigio que adquirieron sus encuentros con las jóvenes autoras y autores seleccionados por él”. El estreno absoluto de este miércoles “es fruto de esa residencia y tuvo que ser aplazado a causa de la pandemia, pero ya es una realidad que no cierra nuestra relación con él, ya que la vinculación con el Palau es muy estrecha y queremos que continúe los próximos años”.

Respecto a “Lilith”, Coll se ha mostrado muy contento de estrenar la obra con la Orquesta de València y ha querido incidir en el hecho de que “desde el principio la figura de “Lilith” me cautivó, ya que representaba esa dualidad de criatura rebelde y seductora a la vez que perversa y musa”. Coll ha explicado que en el siglo XII una leyenda sitúa a “Lilith” en el paraíso, como primera compañera de Adan. Creada de polvo y sedimento y que finalmente acaba abandonando el paraíso para trasladarse a la región del cielo. “Este personaje mitológico -ha añadido Coll- ha estimulado una infinidad de obras, sobre todo en el campo de la pintura y la poesía, y es por ello que mi obra juega con esa dualidad y también con la profundidad e intensidad del personaje”.

El concierto, de indudable interés, tendrá lugar en el Palau de les Arts a las 19.30 horas. También contará con la participación de Christian Karlsen que dirigirá el resto del programa donde figura otra obra de Coll, el concierto para guitarra “Turia”, que será interpretado por el concertista Jacob Kellermann. El célebre y onírico “Preludio a la siesta de un fauno” de Claude Debussy y la “Sinfonietta” de Leoš Janáček, completan este programa que navega entre el siglo XX y el XXI.

El director del Palau, Vicent Ros, ha señalado que la obra de Coll “aparte del indudable interés de asistir a un estreno absoluto de uno de los grandes compositores contemporáneos, tiene el aliciente que será el propio Coll quien la dirija, permitiendo a nuestro público escuchar la obra tal y como la ha ideado e imaginado”.      

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí