Ensems 2023. A cau d’orella

0
290

El Festival Ensems ha estat, durant els seus 45 anys d’història, un espai d’exhibició, reflexió, interpretació i creació de les tendències musicals i sonores més actuals tant en contextos acadèmics com artístics. Ensems és el festival degà de la música de creació recent a l’Estat i s’ha convertit en un dels festivals de referència en el nou panorama musical i de creació sonora a nivell internacional.

La difusió de la interpretació i la creació musical valencianes ha estat i és una de les missions fonamentals del Festival Ensems. L’impuls donat al treball dut a terme per intèrprets locals és un èxit per a Ensems com a catalitzador dels processos interpretatius i creatius dels grups compromesos amb les sonoritats dels segles XX i XXI. Ensems també representa un important eix de suport per al teixit de la creació musical valenciana i estatal, suposant un fort generador d’encàrrecs per a agrupacions simfòniques, grups de cambra i professionals provinents de l’art sonor. Creadors que han assolit una trajectòria notable i que tenen una forta presència en les programacions regulars de tot l’Estat.Finalment, cal destacar la tasca pedagògica d’Ensems. Des de fa 45 anys, centra els seus esforços en apropar al públic, a tot tipus de públic, les creacions musicals més recents, des del públic més jove fins al públic adult passant pels estudiants, els aficionats i el públic especialitzat. Bona prova d’aquest esforç són la posada en marxa del Taller Ensems de Creació Sonora (VI edició), la celebració dels Encontres de Composició (35 edició) i la inclusió del projecte X-Ensems, que tracta d’apropar les noves sonoritats a centres educatius artístics on habitualment no hi tenen cabuda.

…omnibus auditur:
sonus est, qui vivit in illa.
…per tots es escoltada,
d’ella sols resta el so.
Metamorfosi III. Ovidi

El so acompanya l’ésser humà des que existeix. Som allò que som gràcies al so. Per aquest motiu, el lema de la 45a edició del festival ENSEMS, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, és ‘A cau d’orella’. Volem posar el punt d’atenció en la necessitat d’estimular l’oïda, en un món cada vegada més carregat d’estímuls de tota mena. Parlem molt sovint de dèficit d’atenció, però potser no és justament això, sinó l’excés d’estímuls al nostre voltant, que ens impedeix centrar-nos en un de sol. Ensems cerca, des de fa unes edicions, no centrar-se únicament en l’exhibició, ampliant el seu camp d’acció a impulsar projectes enfocats al desenvolupament de determinades propostes que apropen diferents maneres de treballar amb el so. És el cas del projecte pedagògic, que suposa un tipus de programa de residències que es desenvolupa al llarg de l’any amb la implicació de professors i estudiants de música dels conservatoris professionals. També els tallers de creació, que ja van per la sisena edició, amb una convocatòria pública per la recepció de propostes, o la col·laboració amb el concurs Re_cre@, un espai de connexió amb el sector, per la investigació al voltant de les arts vives, amb les diferents formes de manifestació sonora com a focus.

En aquesta edició del festival, l’Institut Valencià de Cultura ha encarregat obra a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas. A més, comptarem amb al voltant de 25 activitats de diferent format, amb més de 30 estrenes absolutes i/o obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat. Podreu gaudir de la nostra programació al MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant) i ADDA (Auditori de la
Diputació d’Alacant), l’Espai d’Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i Auditori i Palau de Congressos de Castelló, a més dels espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i al Centre Cultural “La Beneficència” de la Diputació de València.

Una edició més, Ensems comptarà amb una programació intensa i acurada dedicada a l’experimentació sonora i les músiques inusuals, per la qual cosa només ens queda agrair una vegada més el suport de totes les institucions públiques i privades implicades. Esteu totes i tots convidats a descobrir-la.

Voro Garcia
Director artístic Ensems

“En algun lloc una cosa increïble
està esperant a ser descoberta”
Carl Sagan

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí