Elena Mendoza, nova compositora en residència del Palau de la Música i de l’Orquestra de València

0
774
Deutschland, Berlin, Oktober 2016, die Komponistin und Musikerin Elena Mendoza.

València, dimarts 24 d’agost de 2021

Glòria Tello subratlla la importància de “fomentar la creació de nova música amb compositores de prestigi internacional”

Elena Mendoza, nova compositora en residència del Palau de la Música i de l’Orquestra de València

La compositora Elena Mendoza serà la pròxima compositora en residència del Palau de la Música i de l’Orquestra de València. Així ho ha anunciat la presidenta del Palau i regidora de Cultura, Glòria Tello, qui ha afirmat que Mendoza «és una de les millors compositores de l’actualitat, que pren el relleu de Francisco Coll i de Claudia Montero, a qui guardem en el record i que, desgraciadament, no va poder exercir la seua residència”. “Per a nosaltres és molt important”, ha afegit Tello, “fomentar la creació de nova música amb compositores de prestigi internacional, que suposen un pas avant en l’excel·lència en la qual estem treballant per a la nostra Orquestra».

La prestigiosa autora, que actualment viu i treballa a Berlín, ha sigut la primera compositora a rebre el premi Nacional de Música en 2010. També ha obtingut el Musikpreis Salzburg 2011, el Kunstpreis Berlin 2017 i el Heidelberger Künstlerinnenpreis 2019. A més, la seua música ha format part de nombrosos festivals i temporades de concerts internacionals com el Wittener Tage für Neue Kammermusik, Ars Musica Bruxelles, Ultraschall Berlin, World New Music Festival, Jornades de Música Contemporània de Dresden, Steirischer Herbst Graz, Nous Sons Barcelona, MärzMusik Berlin, Eclat Stuttgart, Acanthes Metz o Musica Viva München, entre altres. Actualment és catedràtica de composició en la Universität der Künste de Berlín.

Una de les funcions de la compositora en residència serà la de crear una obra simfònica per a la seua estrena mundial en 2023 amb l’Orquestra de València. A més, rep l’encàrrec de treballar en la tercera edició del Programa de Joves compositors, que es desenvoluparà al febrer i setembre de 2022 i que està dirigit a joves autores i autors, tant de l’àmbit nacional com internacional. Per al director del Palau de la Música, Vicent Ros, este aspecte didàctic i formatiu “és essencial per a nosaltres i suposa una gran oportunitat perquè joves compositores i compositors treballen amb una orquestra professional, i amb una prestigiosa compositora internacional”. Amb este programa “s’ompli un buit que existia en els estudis d’estos joves en l’àmbit de la composició”, ha afegit.

Elena Mendoza va nàixer a Sevilla, on va realitzar estudis de Filologia Alemanya. Es va formar en piano i composició al Conservatori Superior de Música de Saragossa, amb Teresa Catalán, i va aprofundir la seua formació en destinacions internacionals: a Augsburg, amb John Van Buren; en la Robert-Schumann Hochschule Düsseldorf, amb Manfred Trojahn; i en l’Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, amb Hanspeter Kyburz. El seu catàleg comprén música de cambra i d’orquestra; i relata un especial interés pel teatre, el treball amb l’espai i la musicalització del llenguatge.

Els majors exponents d’esta faceta multidisciplinària són les obres de teatre musical “Boira” (basada en l’obra homònima de Miguel d’Unamuno, realitzada en l’Europäisches Zentrum der Künste Dresden Hellerau en 2007) i “La ciutat de les mentides”, basada en textos de Juan Carlos Onetti, que va ser composta per encàrrec de Gerard Mortier per al Teatre Reial de Madrid i estrenada en 2017. Tots dos treballs estan realitzats en estreta col·laboració amb el director d’escena Matthias Rebstock. El seu tercer treball en comú, “Der Fall Babel”, per encàrrec del Festival de Schwetzingen (Alemanya) va ser estrenat a l’abril de 2019 amb gran èxit de públic i crítica.

Disposem de material gràfic.

València, martes 24 de agosto de 2021

Glòria Tello subraya la importancia de “fomentar la creación de nueva música con compositoras de prestigio internacional”

Elena Mendoza, nueva compositora en residencia del Palau de la Música y de la Orquesta de València

La compositora Elena Mendoza será la próxima compositora en residencia del Palau de la Música y de la Orquesta de València. Así lo ha anunciado la presidenta del Palau y concejala de Cultura, Glòria Tello, quien ha afirmado que Mendoza «es una de las mejores compositoras de la actualidad, que toma el relevo de Francisco Coll y de Claudia Montero, a quien guardamos en el recuerdo y que, desgraciadamente, no pudo ejercer su residencia”. “Para nosotros es muy importante”, ha añadido Tello, “fomentar la creación de nueva música con compositoras de prestigio internacional, que suponen un paso adelante en la excelencia en la que estamos trabajando para nuestra Orquesta».

La prestigiosa autora, que actualmente vive y trabaja en Berlín, ha sido la primera compositora en recibir el premio Nacional de Música en 2010. También ha obtenido el Musikpreis Salzburgo 2011, el Kunstpreis Berlin 2017 y el Heidelberger Künstlerinnenpreis 2019. Además, su música ha formado parte de numerosos festivales y temporadas de conciertos internacionales como el Wittener Tage für Neue Kammermusik, Ars Musica Bruxelles, Ultraschall Berlin, World New Music Festival, Jornadas de Música Contemporánea de Dresde, Steirischer Herbst Graz, Nuevos Sonidos Barcelona, MärzMusik Berlin, Eclat Stuttgart, Acanthes Metz o Musica Viva München, entre otros. Actualmente es catedrática de composición en la Universität der Künste de Berlín.

Una de las funciones de la compositora en residencia será la de crear una obra sinfónica para su estreno mundial en 2023 con la Orquesta de València. Además, recibe el encargo de trabajar en la tercera edición del Programa de Jóvenes compositores, que se desarrollará en febrero y septiembre de 2022 y que está dirigido a jóvenes autoras y autores, tanto del ámbito nacional como internacional. Para el director del Palau de la Música, Vicent Ros, este aspecto didáctico y formativo “es esencial para nosotros y supone una gran oportunidad para que jóvenes compositoras y compositores trabajen con una orquesta profesional, y con una prestigiosa compositora internacional”. Con este programa “se llena un vacío que existía en los estudios de estos jóvenes en el ámbito de la composición”, ha añadido.

Elena Mendoza nació en Sevilla, donde realizó estudios de Filología Alemana. Se formó en piano y composición en el Conservatorio Superior de Música de Zaragoza, con Teresa Catalán, y profundizó su formación en destinos destinos internacionales: en Augsburgo, con John Van Buren; en la Robert-Schumann Hochschule Düsseldorf, con Manfred Trojahn; y en la Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, con Hanspeter Kyburz. Su catálogo comprende música de cámara y de orquesta; y relata  un especial interés por el teatro, el trabajo con el espacio y la musicalización del lenguaje.

Los mayores exponentes de esta faceta multidisciplinaria son las obras de teatro musical “Niebla” (basada en la obra homónima de Miguel de Unamuno, realizada en el Europäisches Zentrum der Künste Dresde Hellerau en 2007) y “La ciudad de las mentiras”, basada en textos de Juan Carlos Onetti, que fue compuesta por encargo de Gerard Mortier para el Teatro Real de Madrid y estrenada en 2017. Ambos trabajos están realizados en estrecha colaboración con el director de escena Matthias Rebstock. Su tercer trabajo en común, “Der Fall Babel”, por encargo del Festival de Schwetzingen (Alemania) fue estrenado en abril de 2019 con gran éxito de público y crítica.

Disponemos de material gráfico.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí