26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola

0
677

’Institut Valencià de Cultura ha presentat la 26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que tindrà lloc del 29 de juliol al 9 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola.

La presentació de la programació d’enguany l’han realitzada la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete; la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz; l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, i el director artístic del festival, Leonardo Marqués.

Aquesta edició del festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, proposa onze grans concerts i dos espectacles gratuïts per a públic familiar, a més d’una exposició i projeccions de cinema, que s’incorporen com a novetats d’enguany. L’exposició ‘Els àngels músics de la catedral de València’ es podrà visitar de l’1 de juliol al 9 d’agost a la Casa de l’Aigua.
Una altra novetat d’enguany és que a Peníscola arribarà el dia 25 de juliol Les Arts Volant, un projecte de difusió cultural de Les Arts, en col·laboració amb la Conselleria de Cultura, la Diputació de València i l’Ajuntament de València, per a fer arribar l’òpera a qualsevol racó de la nostra geografia. La companyia viatja en un gran camió preparat per a transformar-se en escenari a la seua arribada a la plaça de qualsevol localitat i representar l’òpera ‘El tutor burlat’, de Martín i Soler, a càrrec dels alumnes del Centre de Perfeccionament de les Arts.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, s’ha mostrat satisfeta per una nova edició del festival: “Ens agrada dir que aquesta és la 25a edició més una del Festival de Música Antiga i Barroca, perquè l’any passat, quan havíem de celebrar el primer quart de segle de l’esdeveniment, la pandèmia ens va limitar els moviments i, tot i que vam poder fer-lo igualment, no va ser amb totes les celebracions que ens haurien agradat. Per això ens complau poder estar aquí de nou i presentar una programació tan ambiciosa amb els grans noms actuals dedicats a la música antiga”.

La diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, ha afegit que “la Diputació de Castelló entén aquesta col·laboració amb els municipis de la província i institucions autonòmiques com una de les seues missions fonamentals i continuarà participant activament, sobretot quan aquestes activitats culturals tenen lloc en espais com el castell del Papa Luna, que depén de la gestió completa de la corporació provincial”.
Per la seua part, Andrés Martínez, alcalde de Peníscola, ha destacat: “Aquesta cita musical arriba un nou any a la nostra població amb propostes d’extraordinària qualitat, amb una vocació clara de continuar sent referent dins del seu gènere i exemple d’èxit de col·laboració entre administracions”.

Leonardo Marqués, director artístic del festival, ha explicat la programació: “Arribem a l’edició 26 del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca amb l’alegria de poder de presentar una edició especial d’un festival que va néixer gràcies a l’impuls de la Generalitat Valenciana, i en el qual s’ha treballat conjuntament amb la Diputació i l’Ajuntament per fer de Peníscola un dels punts de referència de la música antiga i barroca del nostre país, i del seu festival un dels més reconeguts d’aquest repertori a escala europea. I volem que aquesta 26a edició continue sent una festa. Una festa del retrobament, de l’alegria per poder tornar als escenaris, i assistir a concerts en directe, de gaudir de la millor música antiga i barroca en uns espais únics”.

La programació del festival

La programació d’aquesta 26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i torna a incorporar dos espectacles familiars que tindran lloc al Palau de Congressos: el dia 31 de juliol ‘La increíble historia de Juan Latino’, a càrrec de la companyia andalusa Claroscuro Teatro, i el dia 2 d’agost, ‘Iolant d’Aragó, entre pare, marit i nadons’, d’Ensemble Alfonsí (València).
La programació del festival començarà el dijous 29 de juliol amb el concert ‘Al so de clarins i timbals’ de La Regalada a l’accés al castell, que anirà seguit per un dels plats forts del festival: ‘Santa Maria. Lírica i litúrgia medieval’, del Cor de la Generalitat i Capella de Ministrers, concert que commemora el VIII centenari del naixement d’Alfons X el Savi.
El divendres 30 de juliol el festival rebrà la visita de l’Euskal Barrokensemble, que portarà el ‘Concerto per liuto’, amb Enrike Solinis als llaüts i la direcció.

El dissabte 31 de juliol, Ad Libitum Cor de Cambra (València), que van rebre el premi del públic en els Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2020, posaran en escena ‘In caelo et in terra’.

L’Ensemble Alfonsí, premi de recuperació patrimonial als Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2020, estaran el diumenge 1 d’agost amb un programa que commemora el VIII centenari del naixement d’Alfons X el Savi.

El dilluns 2 d’agost, el grup valencià La Dispersione interpretarà ‘Acis & Galatea’, amb peces de Haendel, i el dimarts 3 d’agost serà el torn de Lucentum XVI (Alacant) amb ‘Solstici barroc’, un repertori que va de la València renaixentista al ‘seicento’ venecià.
El 4 d’agost, Harmonia del Parnàs tornaran al festival amb el repertori ‘Per dolce ardore’, amb Marian Rosa Montagut al clavecí i la direcció. El 6 d’agost arriba una de les propostes internacionals d’aquesta edició, el grup txec Tiburtina Ensemble, amb l’espectacle ‘Ego sum homo’.

El 7 d’agost, Jordi Savall arribarà a Peníscola per quart any consecutiu, en aquest cas amb l’espectacle ‘Tots els matins del món’. Jordi Savall celebrarà amb ‘Peníscola de cinema… barroc’ el trenta aniversari de l’estrena de la pel·lícula ‘Tous les matins du monde’, amb la qual va obtenir el reconeixement internacional. La pel·lícula serà també projectada durant el festival, incorporant per primera vegada el cinema a la programació.
El diumenge 8 d’agost, la segona proposta internacional d’enguany, els francesos Trio Hantai, portaran al festival ‘Johann Sebastian Bach i els seus contemporanis francesos’. Per últim, la cloenda de la 26a edició del festival vindrà de la mà d’Èlia Casanova i la Tendresa amb ‘Plebeyos bailes’.

Cal destacar que el cartell de la 26a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez & Casanova, de Castelló.
Les entrades dels onze grans concerts poden adquirir-se de manera anticipada a partir del 26 de juny en www.entradas.com. A partir del 26 de juliol, la venda d’entrades estarà disponible a la Casa de l’Aigua (plaça Santa Maria) de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els dies de concert en el castell, de 21 a 22.30 h. Tots els concerts de pagament tenen un preu de 12 €, però poden adquirir-se abonaments per als onze concerts a 100 € i per a cinc concerts a 50 €.

Les invitacions per als espectacles familiars i les projeccions de cinema es repartiran gratuïtament el mateix dia dels espectacles, des d’una hora abans, al Palau de Congressos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí