La Punta recupera l’Ateneu Musical l’Horta, la primera banda de música de la pedania, creada fa 100 anys

0
183

  • La formació oferix un concert demà dissabte en el Palau de la Música, sota la batuta del seu director titular, Vicent Alberola
  • Des de l’any passat, tres cosins músics, descendents del poble, han impulsat la refundació de l’Ateneu Musical
  • El concert oferirà un repertori amb peces clàssiques, cançons tradicionals i música contemporània, a partir de les 19:30h, a la Sala Iturbi

La pedania de la Punta recupera la seua tradició musical amb la constitució de l’agrupació musical l’Ateneu Musical l’Horta, la banda de música que recull l’activitat de la primera banda de la localitat, la qual va ser creada a principis del segle passat com una iniciativa pionera en el context dels pobles d’al voltant. 100 anys després, i gràcies a l’esforç de tres músics professionals, descendents d’habitants del poble, la Punta recupera el seu passat musical.

El Palau de la Música acull demà dissabte un concert de la formació, una actuació que començarà a les 19.30 hores a la Sala Iturbi, sota la batuta de Vicent Alberola, director de la banda i un dels tres artífexs del ressorgir de l’Ateneu Musical l’Horta, junt amb Juani Palop, saxofon alt, i Arno Bornkamp, saxofon baríton.

El concert oferirà un repertori que inclou des de peces clàssiques, com l’obertura de Romeo i Julieta de Txaikovski, a composicions de caràcter folklòric i tradicional, com el pasdoble de Pedro Sosa López El cant del valencià, i el pasdoble Suspiros de España, d’Antonio Álvarez Alonso, fins a creacions contemporànies, com el passatge Viktor’s Tale, de la banda sonora de la pel·lícula La Terminal, amb música de John Williams. També es podrà escoltar l’obertura de l’opereta Candide, de Leonard Bernstein; el Danzón núm. 2, del compositor mexicà Arturo Márquez, o els Cants d’Eufòria i Nostàlgia, de Manuel Bonino, peça per a dos saxos i orquestres, que comptarà amb la interpretació com a solistes de Juani Palop i Arno Bornkamp. El concert conclourà amb la interpretació de l’Himne Regional, del mestre Serrano.

Una banda amb història

La Punta va ser pionera en la constitució de la seua formació musical fa ja prop de 100 anys, atés que al començament del segle passat, la pedania ja tenia la seua pròpia banda, un fet pràcticament aïllat en el seu context poblacional. Es té notícia d’aquella banda gràcies a un article publicat en un llibret de festes, firmat per Julio Navarro, que arreplega fins i tot el nom de diversos músics del moment, així com també el d’un dels directors, el tio Micalet Soler, membre de la Banda Municipal de València.

Va ser una banda amb bastant activitat que tocava en festes dels pobles d’al voltant, i amenitzava balls i actes benèfics. No obstant això, abans de la guerra civil la formació es va dissoldre per discrepàncies entre alguns integrants de la banda, encara que l’activitat es va recuperar en els anys 50 i 60, sota la direcció de Manolo el “Fusteret”. Des de llavors, la banda ha passat per moments de major i menor activitat, de manera intermitent.

A finals del segle, cap a 1997, es va fundar de nou la banda de música sota el nom l’Ateneu Musical L’Horta de la Punta, amb Javier Ricart i, posteriorment, Joaquim Romero en la direcció. En eixa època la banda va dur a terme una intensa activitat, amb actuacions en cercaviles, processons, festes de moros i cristians i concerts, tant en la pedania com en Pinedo i a la ciutat de València.

Des de l’any passat, tres cosins músics, nets de “Casa Rol” i descendents del poble, han impulsat la refundació de l’Ateneu Musical L’Horta de la Punta. Des de la seua recuperació, la banda ha participat en processons en honor a la Mare de Déu dels Desamparats, cercaviles amb la comissió fallera, en la festivitat de Santa Cecília, en el concert de Festes Patronals, en el festival de bandes dels Pobles del Sud (amb la banda de la Torre), i en el concert de Nadal. El colofó al seu primer any d’activitat serà este concert de demà al Palau de la Música de València, dirigit pel titular de la banda, el mestre Vicent Alberola.

Adjuntem programa de mà

GABINET DE COMUNICACIÓ

València, viernes 28 de junio de 2024

La Punta recupera el Ateneu Musical l’Horta, la primera banda de música de la pedanía, creada hace 100 años

  • La formación ofrece un concierto mañana sábado en el Palau de la Música, bajo la batuta de su director titular, Vicent Alberola
  • Desde el año pasado, tres primos músicos, descendientes del pueblo, han impulsado la refundación de l’Ateneu Musical
  • El concierto ofrecerá un repertorio con piezas clásicas, canciones tradicionales y música contemporánea, a partir de las 19:30h, en la Sala Iturbi

La pedanía de La Punta recupera su tradición musical con la constitución de la agrupación musical, Ateneu Musical l’Horta, la banda de música que recoge la actividad de la primera banda de la localidad, que fue creada a principios del siglo pasado como una iniciativa pionera en el contexto de los pueblos de alrededor. 100 años después, y gracias al esfuerzo de tres músicos profesionales, descendientes de habitantes del pueblo, La Punta recupera su pasado musical.

El Palau de la Música acoge mañana sábado un concierto de la formación, una actuación que dará comienzo a las 19:30 horas en la Sala Iturbi, bajo la batuta de Vicent Alberola, director de la banda y uno de los tres artífices del resurgir del Ateneu Musical l’Horta, junto a Juani Palop, saxofón alto, y Arno Bornkamp, saxofón barítono.

El concierto ofrecerá un repertorio que incluye desde piezas clásicas, como la obertura de Romeo y Julieta de Chaikovski, a composiciones de carácter folclórico y tradicional, como el pasodoble de Pedro Sosa López Lo cant del valencià, y el pasodoble Suspiros de España, de Antonio Álvarez Alonso, hasta creaciones contemporáneas, como el pasaje Viktor’s Tale, de la banda sonora de la película La Terminal, con música de John Williams. También se podrá escuchar la obertura de la opereta Candide, de Leonard Bernstein; el Danzón nº 2, del compositor mexicano Arturo Márquez, o los Cantos de Euforia y Nostalgia, de Manuel Bonino, pieza para dos saxos y orquestas, que contará con la interpretación como solistas de Juani Palop y Arno Bornkamp. El concierto concluirá con la interpretación del Himno Regional, del maestro Serrano.

Una banda con historia

La Punta fue pionera en la constitución de su formación musical hace ya cerca de 100 años, dado que a comienzos del siglo pasado, la pedanía ya tenía su propia banda, un hecho prácticamente aislado en su contexto poblacional. Se tiene noticia de aquella banda gracias a un artículo publicado en un llibret de fiestas, firmado por Julio Navarro, que recoge incluso el nombre de varios músicos del momento, así como también el de uno de sus directores, el tio Micalet Soler, miembro de la Banda Municipal de Valencia.

Fue una banda con bastante actividad que tocaba en fiestas de pueblos de alrededor, y amenizaba bailes y actos benéficos. No obstante, antes de la guerra civil la formación se disolvió por discrepancias entre algunos integrantes de la banda, aunque la actividad se recuperó en los años 50 y 60, bajo la dirección de Manolo el “Fusteret”. Desde entonces, la banda ha pasado por momentos de mayor y menor actividad, de manera intermitente.

A finales del siglo, hacia 1997, se fundó de nuevo la banda de música bajo el nombre L’Ateneu Musical L’ Horta de La Punta, con Javier Ricart y, posteriormente, Joaquim Romero en la dirección. En esa época la banda llevó a cabo una intensa actividad, con actuaciones en pasacalles, procesiones, fiestas de moros y cristianos y conciertos, tanto en la pedanía como en Pinedo y en la ciudad de València.

Desde el año pasado, tres primos músicos, nietos de “Casa Rol” y descendientes del pueblo, han impulsado la refundación de L’Ateneu Musical L’ Horta de La Punta. Desde su recuperación, la banda ha participado en procesiones en honor a la Mare de Déu dels Desamparats, pasacalles con la comisión fallera, en la festividad de Santa Cecília, en el concierto de Festes Patronals, en el festival de bandas dels Pobles del Sud (con la banda de La Torre), y en el concierto de Navidad. El colofón a su primer año de actividad será este concierto de mañana en el Palau de la Música de València, dirigido por el titular de la banda, el maestro Vicent Alberola.

Adjuntamos programa de mano

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí