La Diputació de València dotarà de pissarres digitals a les escoles d’educands de les bandes de música.

0
947

 

  • L’àrea que dirigix el diputat Jordi Mayor destina 350.000 euros al projecte de la corporació en el qual col·labora la Federació de Societats Musicals de la Comunitat per a prop de 300 escoles
  • Jordi Mayor: “Si volem que els nostres músics tinguen la millor formació, hem de dotar-los dels mitjans necessaris i això passa per l’accés a les noves tecnologies”
  • La presidenta de la FSMCV, Daniela González, assegura que modernitzar les escoles és “un pas molt important per a atraure als xiquets a la música, ja que amb la tecnologia parlem el seu mateix llenguatge”
Imagen

07/07/2020

La Diputació de València dotarà de pissarres digitals a les escoles d’educands de les societats musicals. La Delegació de Bandes de la corporació provincial, dirigida per Jordi Mayor, convoca per primera vegada les subvencions ‘Excel·lent Bandes de Música’ amb una quantia de fins a 350.000 euros per a esta inversió en pissarres interactives en les prop de 300 escoles de música federades de la província.

En este sentit, el diputat delegat de Bandes de Música, Jordi Mayor, destaca que la Diputació “valora molt positivament la tasca educativa i cultural que les societats musicals desenvolupen a través de les seues escoles, a les quals la corporació vol aportar noves eines apostant per la modernització de les aules”. “Si volem que els nostres músics tinguen la millor formació, hem de dotar-los dels mitjans necessaris i això passa per l’accés a les noves tecnologies”, afig el diputat.

Coincidix amb Jordi Mayor la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, qui considera que modernitzar les escoles “és un pas molt important per a atraure als xiquets a la música, ja que amb la tecnologia parlem el seu mateix llenguatge”. Este projecte de la Diputació, que va nàixer abans del confinament, compta amb la col·laboració de la FSMCV en el procés d’acreditació de les escoles d’educands que complisquen els requisits per a rebre estes ajudes.

La convocatòria d’ajudes naix de la col·laboració de l’àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació que dirigix Ramiro Rivera i el nou departament provincial de Bandes de Música, amb la voluntat de donar suport a l’educació musical com a eina fonamental, entre altres, en la lluita contra el despoblament derivat de la falta de serveis en molts municipis valencians, especialment en zones d’interior.

Ajudes Excel·lent

El BOP va publicar l’1 de juny la primera convocatòria de les ajudes ‘Excel·lent Bandes de Música’ en les quals s’emmarca esta inversió en pissarres digitals. La dotació global de les ajudes per a enguany és d’1.314.500 euros. Del total, 500.000 euros es destinen a la tasca formativa de les societats musicals a través de les seues escoles, amb un criteri d’equilibri territorial que beneficia a les bandes de música dels municipis més xicotets, en la línia de lluitar contra la despoblació.

En el cas concret de les pissarres digitals, existirà un límit en les ajudes per a cada escola de música i seran els responsables de cada societat musical els que trien el model de pissarra interactiva que millor s’adapte a les seues necessitats, bé siga l’adquisició d’un nou dispositiu o la millora dels existents en el cas d’escoles que ja compten amb esta mena d’eines tecnològiques.

La presidenta de la FSMCV, Daniela González, explica que amb projectes com este “vencem la por que podia existir a fer eixe salt tecnològic al buit”. En la seua opinió, “estes eines digitals ens han portat a experimentar un canvi significatiu en l’aprenentatge dels educands”. En quin sentit? “En prescindir del tradicional llibre de música i interactuar amb les aplicacions que després poden usar a casa en tablets o mòbils per a estudiar jugant, moltes vegades preferixen el solfeig a l’instrument”, assenyala la responsable de la Federació.

Tecnologia contra la despoblació

Les ajudes per a la instal·lació de pissarres interactives a les escoles de música arribaran a tots els racons de la província, des de grans municipis com Picassent, amb més de 200 alumnes a l’escola de la seua Societat Artístic-Musical, fins a zones d’interior com La Canal de Navarrés, amb un nombre similar d’educands entre les set societats musicals de la comarca.

Vicent Boscà, en representació de l’Artístic-Musical de Picassent, assegura que “totes les noves tècniques que ajuden a visualitzar la música són ben rebudes”. Boscà considera que a la seua escola estes pissarres seran de gran utilitat en iniciació musical, on les famílies participen al costat dels seus fills en el procés d’aprendre jugant des dels 3 anys.

També existixen les guarderies musicals en els municipis més xicotets, cas de Quesa i Bolbaite a La Canal de Navarrés. En zones d’interior, este tipus d’avanços basats en una metodologia interactiva “són fonamentals perquè les famílies troben al·licients per als seus fills i no tinguen la necessitat d’abandonar els seus pobles a la recerca de serveis que poden trobar en altres municipis més grans”. Ho apunta Héctor Argente, president comarcal de la FSMCV en La Canal.

En el seu cas, Argente considera que les pissarres digitals seran de gran utilitat per als grups d’alumnes d’entre 7 i 8 anys fins als 13, quan s’enfronten a la prova d’accés al conservatori. “Les aplicacions informàtiques que permeten projectar la formació musical en suports visuals són un gran avanç que atrau als xiquets a descobrir el món de la música”, destaca este músic de Navarrés, que no oblida el “importantíssim paper de les escoles musicals en línia durant la pandèmia”.

La Diputació i la FSMCV

Precisament la col·laboració durant els mesos de crisi sanitària i confinament és el que destaquen tant des de l’àrea de Bandes de Música de la Diputació com des de la pròpia Federació. Totes dos institucions mantenen reunions regulars des de l’inici de la legislatura amb la intenció d’estudiar la viabilitat de treballar en projectes conjunts en la línia de modernitzar les escoles musicals de la província.

Estos contactes s’han mantingut durant els mesos de major incidència de la COVID-19, amb l’objectiu d’escoltar les inquietuds dels representants de les societats musicals, amb les quals ha existit una sintonia absoluta en projectes com el de dotar a les escoles d’educands de pissarres digitals.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí