Ensems 2022. Finestres 

0
516

«La llibertat és un hàbit, i no resulta gens fàcil d’adquirir. Només s’adquireix amb la pràctica.» Joan Fuster 

El lema de la 44a edició del festival Ensems, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, és Finestres.

Més info…

Metafòricament, la finestra pot ser un reflex de la pluralitat de l’ésser viu, el seu sentit canviant i la reflexió que som el mateix i altre.  La finestra física ens obri la possibilitat d’observar a una i altra part del vidre. Hi ha molts tipus de finestres. Ensems és una finestra que acosta al públic diferents formes de manifestació artística – sonora no industrial, sense cap tipus d’estigma o dogmatisme, i sense tindre com a única meta una proposta lúdic-cultural de seient ocupat. 

Parafrasejant a Joan Fuster en l’any del centenari del seu naixement, en el seu primer assaig, El descrèdit de la realitat (1955), representa una al·lusió metafòrica a diferents conceptes relacionats amb la forma en que s’interrogava sobre el sentit de l’existència i la vida. Mirades breus als diferents moments de la història de l’art on traça, des del Giotto fins l’art abstracte, el canvi de mentalitat en l’esperit occidental.

Als assaigs, com a lliure expressió d’una idea, Fuster interroga i s’interroga. No li interessa la fugacitat de la realitat, sinó la perduració en altre ordre de les coses més profundes. Realitzava una escriptura simbolista i existencial, tractant amb crueltat, ironia, exigència i escepticisme les coses que estimava. Tal vegada Fuster, com Ensems, resultem incòmodes, i això vol dir que continuem vius. Remoure aigües massa tranquil·les, en un estat de perpètua somnolència, rentar la roba de tant en tant, agitar idees per alliberar-les d’una crosta amb valors crítics i socials, resulta higiènic per al pensament.

«Tots, si arribem a tenir raó, la tenim a mitges.» J. Fuster. 

Centrant-nos en la programació d’esta edició obrirem una petita finestra per abocar-nos a l’obra de Iannis Xenakis en l’any del centenari del seu naixement, en reconeixement a un dels creadors més interessants del segle passat. Els grups encarregats seran Alxarq Percussió, Amores Grup de Percussió, Orfeó Universitari de València, SoXXI i Neopercusión.

Un any més tindrem el privilegi de contar amb la participació de la Banda Simfònica Municipal de València, la Banda Municipal de Castelló, la Banda Municipal d’Alacant, l’Orquestra de València, l’orquestra ADDA Simfònica i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, que possibiliten abordar un repertori simfònic de nova creació, a més d’una mirada als «clàssics».

«No tingueu més conviccions que les decididament imprescindibles.» J. Fuster.

Contarem també amb els grups valencians Lumina Ensemble, Grup Mixtour i B3:Brouwer trío, el qual presentarà L’essència i allò intangible, una proposta relacionada amb els seus 20 anys de trajectòria; a més de Crossing Lines (Catalunya) i Luis Azcona amb el seu projecte multidisciplinari /Empty/hands. En quant als representants internacionals: Proxima Centauri (Bordeus) & E-MEX (Colònia) presentaran el projecte Focus que ha traçat una ruta de creació musical europea en tres països; la polifacètica cantant Frauke Aulbert (Alemanya) amb dos projectes: Voice lab dance edition i To Sing Or Not To Sing; United Instruments of Lucilin (Luxemburg) i l’actriu Marta Chiner, posaran en escena l’òpera per a públic familar Deine Freunde aus der Ferne (els teus amics de molt lluny) de Toshio Hosokawa; el contrabaixista Florentin Ginot, solista de l’ensemble Musikfabrik (Colònia), ens presentarà un programa molt variat per a este instrument; i a més a més, tindrem l’oportunitat d’escoltar un dels millors quartets de corda del moment, Quatuor Diotima (França).

Per altra part, Ensems acollirà el projecte Party studies, un treball cooperatiu integrat dintre del paraigües del projecte europeu Communities in Movement, centrat en la investigació artística del prestigiós artista, escriptor i teòric Brandon LaBelle. Dins del projecte educatiu del festival i seguint la línia de Cultura de club, ens acostarem al que va ser la Ruta del Bakalao. 

«Les poques lectures aparten de la vida; les moltes ens hi acosten.» J. Fuster

La col·laboració amb el Palau de les Arts iniciada durant la passada edició, permetrà obrir Ensems amb l’òpera Zelle, de Jamie Man. Forma part del projecte europeu ENOA (European Network Opera Academies).  

Seguim apostant per projectes pedagògics en distints camps d’acció dirigits a l’experimentació i la creació sonora amb els joves. El projecte pedagògic X-ENSEMS, en esta ocasió, amb el Conservatori Professional de Música i de dansa d’Alacant, i per altra banda, amb els Conservatoris Professionals de Música d’Utiel i Requena, al costat dels compositors Joan Gómez i David Leal. En aquesta edició el punt de partida és el joguet i el disseny. Ressaltant així la nostra tradició de disseny del joguet. Així s’ha basat en el text de Lewis Carroll, Alícia a través de l’espill, destacant les diferents escenes com Alícia creua l’espill, Jabberwocky o el Jardí de les Flors parlants.

Els XXXIV Encontres de composició, dirigits al sector professional, que comptaran amb la participació de convidats de luxe: Isabel Mundry, Georges Aperghis, Toshio Hosokawa i Martín Matalón, a més de Frauke Aulbert i Florentin Ginot. 

A més de la V edició dels Tallers de creació, novament amb la JOGV dirigits esta vegada per Marcel Ortega, i el Quatuor Diotima, amb Isabel Mundry de mentora. 

Més de 25 estrenes absolutes i una vintena d’estrenes més pel que fa a les obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat.

L’IVC ha encarregat obra per Ensems a Marc Garcia-Vitoria, Miguel Ángel Berbis, Esther Pérez, Carlos Fontcuberta, Iluminada Pérez, Pablo Carrascosa i Helena Cánovas.

Podreu gaudir de la nostra programació a l’ADDA d’Alacant, Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) i Auditori i Palau de Congressos de Castelló, a més del Palau de les Arts, a l’IVAM, al Conservatori Superior de Música, a la plaça Viriat així com altres espais alternatius. 

Agrair una vegada més el recolzament de totes les institucions públiques i privades implicades. La cultura es construeix col·lectivament, proposa espais d’encontre i llocs de conversa. Quedeu totes i tots convidats, ho hem programat amb tot l’afecte i respecte per vosaltres. 

«Els únics plaers que no defrauden són els imprevistos J. Fuster. 

Voro Garcia
Director artístic d’Ensems

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí