El festival Serenates UV 2020 se celebrarà en format digital

0
749

El festival Serenates, que organitzen cada any la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, se celebrarà del 24 de juny al 3 de juliol amb una important novetat. La 33a edició d’aquest històric festival, es farà en format digital a causa de la impossibilitat de reunir públic al claustre de la Universitat de València per la situació de pandèmia provocada per la Covid-19. Els 10 concerts gratuïts es traslladen als canals YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i de l’Institut València de Cultura, coorganitzadors del festival. Tots s’emetran a les 20 hores a través d’aquests canals, des d’on a més es podrà recuperar el concert amb posterioritat.

Per a l’edició d’enguany, que té la col·laboració i el patrocini de la Diputació de València, l’Ajuntament de València (Cultura, Joventut i Festes), Palau de la Música, Fundación Banco Sabadell, Caixa Popular, EASD València i Clemente pianos, s’han programat una desena de concerts: 6 han sigut enregistrats ex professo per a aquest festival i altres 4 corresponen bé a concerts d’edicions anteriors, bé a material enregistrat que es recupera en aquesta edició tan especial de ‘Serenates’.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha destacat que, en els canvis que està suposant viure una nova normalitat a conseqüència de la COVID-19, l’edició d’enguany, que és la trenta-tresena, continua amb l’esperit de més de tres dècades de Festival, en el que serà una edició històrica que recupera actuacions memorables i incorpora noves interpretacions, obrint-se a tots els públics a través dels mitjans socials. A més, ha agraït la col·laboració de totes les institucions i estructures universitàries que han fet possible la programació d’enguany, desitjant que “prompte tornarem a trobar-nos en persona compartint el plaer de la música en directe en els espais emblemàtics de la que és la seua Universitat: la Universitat de València”.

La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, afegeix que “en l’IVC hem estat treballant per conservar i reprogramar les nostres activitats des del primer moment. Volem la màxima seguretat sanitària, recuperar l’activitat dels artistes i oferir al públic una programació de màxima qualitat. Aquestes Serenates Digitals compleixen aquests tres objectius i estic segura que satisfarà tan al públic com als propis artistes, que estan desitjant tornar a l’escenari”.

Per la seua part, el diputat de Cultura, Xavier Rius, assenyala que “és un plaer col·laborar amb la Universitat de València, en aquest projecte i en altres com ara, Escena Erasmus i el Festival La Cabina. Amb la cultura que fa la Universitat de València, tenim una col·laboració estable, perquè dona suport a les línies que també són estratègiques per a la Diputació: la cultura de proximitat i de qualitat, i de suport als sectors professionals i a les joves promeses”.  

El cartell d’enguany, com en les de darreres edicions, ha estat elaborat per l’alumnat de l’ESAD València. Les alumnes guanyadores d’aquesta edició són Clara Bayo Molina, Teresa Dehesa Díaz i Laura Jover Laguarda, amb un treball grupal que representa visualment de forma molt encertada els principals atributs del festival amb un llenguatge visual polisèmic, suggeridor de l’espai on es realitza el festival (el claustre de La Nau) i la música.

Programació dia a dia: Un clàssic d’estiu que es reinventa digitalment

El festival Serenates (#Serenates2020) s’inaugurarà el dimecres dia 24 de juny amb el concert que la cantautora Maria del Mar Bonet va oferir el 2014 juntament amb l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. En la primera nit del festival, la cantant mallorquina i Medalla de la Universitat, interpretarà Bellver. En aquest treball, que va obtenir el premi Cubadisco el 2011 a la ciutat de l’Havana, Bonet repassa tota la seua carrera en format simfònic. El concert arreplega els temes més significatius del seu univers musical, marcat per les influències mediterrànies. El repertori inclou quinze cançons gregues, turques, sardes, italianes, catalanes i mallorquines, entre les quals també hi ha espais per a les jotes i temes propis seleccionats per la cantant.

El dimecres 25 de juny, el festival Serenates es reafirma en el suport als músics valencians i ha programat l’actuació del grup de cambra La Remembrança, que oferirà un concert amb obres de Vivaldi i Mozart.

El divendres 26 de juny, Serenates recuperarà Cantúria Cantada, el concert amb què el ja desaparegut Carles Santos i el Cor de la Generalitat van inaugurar fa cinc anys el festival Serenates. En aquella ocasió, el polifacètic músic de Vinaròs, també Medalla de la Universitat de València, va presentar una de les seues últimes creacions: un espectacle creat per a 37 veus i un clarinet que reuneix passatges destacats de les seues obres vocals.

El dissabte 27 de juny arribarà el torn de València Baryton Project, un grup que es dedica a la interpretació de música per a baryton, un instrument musical de corda fregada de la família de la viola de gamba, d’ús habitual a l’Europa del segle XVIII, que va caure en desús degut a la seua gran dificultat d’interpretació.

L’endemà, el diumenge 28 de juny, serà el torn de les formacions universitàries. Hi actuarà una secció de cambra de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i de l’Orfeó Universitari de València. Del programa, cal destacar l’estrena l’obra Alter eros de José Vicente Fuentes, així com altres peces de W.A. Mozart, F. Mendelssohn i D. Xostakóvitx.

El dilluns 29 de juny, el pianista valencià establert als EUA., Jorge Tabarés, dedicarà el seu recital a Alicia de Larrocha, una de les pianistes espanyoles més importants del segle XX, que va aconseguir posar la música espanyola en l’escena internacional i a qui el jove pianista ha dedicat el seu primer disc.

El dimarts 30 de juny es retrà homenatge als valors del festival: formació, creació i innovació, a través de fragments d’espectacles creats ex professo per a Serenates durant l’última dècada per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orfeó Universitari de València i el Grup de Dansa de la Universitat de València, juntament amb estudiants d’altres centres d’ensenyaments artístics.

Ja al juliol, en concret el dimecres dia 1, actuarà Cafè de Fel, un tàndem de poesia de vers lliure en valencià i música jazz, a càrrec de tres dones, que acosten la història del jazz a través de les pioneres que van trencar els motles i van transmutar els estereotips de gènere.

El dijous 2 de juliol continuarà el jazz a través de joves promeses valencianes. Es tracta del concert de la Jove Big Band Sedajazz, dirigida per Francisco A. Blanco Latino. 23 joves músics protagonitzen aquest concert, que es va enregistrar en directe al gener de 2020 a La Mutant i que ara formarà part de la programació de Serenates.

Serenates 2020 s’acomiadarà el divendres 3 de juliol amb l’Orquestra de València, dirigida per Ramón Tebar, amb el concert Carmen sense paraules, un programa de música d’inspiració espanyola amb obres de R. Shchedrin i G. Giménez.

Més informació: 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí