El festival Etnomusic celebra su XX aniversario con 17 conciertos en L’ETNO y municipios de la provincia

0
368

  • El festival organizado por el museo de la Diputació de València conmemora sus 20 años de existencia con una programación más extensa que llegará a Meliana, Alaquàs, Macastre y Polinyà de Xúquer
  • El certamen tiene el objetivo de mostrar la música tradicional valenciana desde una perspectiva actual y dar a conocer propuestas musicales de todo el mundo que vinculan la tradición y la innovación

20/abril/2023. El festival Etnomusic conmemora este año su vigésimo aniversario con una programación ampliada que se inicia este jueves 20 de abril y se prolongará hasta el 10 de junio. El certamen organizado por L’ETNO, el museo de la Diputació de València, tiene programados 17 conciertos con propuestas musicales tradicionales e innovadoras de todo el mundo, algunos de los cuales tendrán como escenario los municipios de Meliana, Alaquàs, Macastre y Polinyà de Xúquer.

El Etnomusic 2023 ha sido presentado este jueves en el museo de la Diputación con la presencia, entre otros, del diputado de Cultura, Xavier Rius, y el coordinador del festival, Francesc Cabañés.

El prólogo de la vigésima edición es un concierto especial de presentación a cargo de Miquel Gil, que nos ofrecerá su trabajo ‘20 anys d’Orgànic’. Será un particular reencuentro con quien publicó su más celebrada creación dos años antes de ponerse en marcha Etnomusic, en sintonía coincidente con las nuevas energías que mostraban las músicas de raíz con el cambio de siglo. Para la ocasión, el músico de Catarroja ha querido estar acompañado por su amigo y colaborador Borja Penalba y por la joven Noelia Llorens Titana, nueva voz con quién Miquel Gil ha compartido uno de los últimos proyectos musicales.

En mayo, el festival empezará su habitual cadencia de conciertos con el músico de A Coruña Xabier Díaz acompañado por las Adufeiras de Salitre y su interesante mezcla de percusión y voces de orígenes gallegos, en un proyecto, ‘As Catedrais Silenciadas’, premiado por la crítica y el público (Top ten de la World Music Charts Europe y Top of the World de la revista Songlines). Con esta actuación se inicia un recorrido musical que tiene una segunda parada en la formación murciana Mujeres con raíz, un merecido homenaje a la voz tradicional de las mujeres, en las manos de las cuales está gran parte del patrimonio oral del sudeste peninsular.

El músico valenciano Efren López ha querido celebrar la estrecha relación que mantiene con Etnomusic constituyendo un proyecto específico para el XX aniversario. Con su formación, constituida especialmente por la ocasión, el artista nos llevará desde València al Mediterráneo oriental, al Oriente Medio y a Asia Central. En el viaje de vuelta, el festival se detendrá en la región de Apúlia, desde donde Antonio Castrignanò nos ofrecerá un personal redescubrimiento de la tradición musical del sudeste italiano, con su trabajo ‘Babilonia’, segundo mejor álbum de 2022 por la prestigiosa World Music Chart Europe. 

Etnomùsic Perifèric e itinerancia

Como propuesta consolidada que atiende nuevos formatos para nuevos públicos, Etnomúsic Perifèric presenta dos proyectos muy singulares reconocidos por la crítica. Por un lado, el estimulante proyecto de Maestro Espada, donde los sintetizadores analógicos casan con castañetas y laúdes. Por otro, Rocío Márquez+Bronquio, un nuevo proyecto de esta prestigiosa figura del flamenco que no deja ensanchar los límites de la tradición en una constante experimentación de melodías, instrumentación, arreglos, loops, entre otras posibilidades. En Etnomusic presentarán su último trabajo ‘Tercer Cielo’, un proyecto muy innovador que ha sido muy bien acogido por la prensa especializada (Premio Ruido al Mejor Álbum del año 2022 que otorga la PAM, Periodistas Asociados Musicales y Premio ‘Coup de coeur’ al mejor álbum de Músicas del Mundo). 

La programación de 2023 contará con un concierto familiar realizado en colaboración con el SARC (Diputació de València) a cargo de Kilema, músico de Madagascar y embajador de la cultura malgache que ha dedicado gran parte de su carrera a la divulgación de la cultura africana entre el público adulto e infantil. Así mismo, y como novedad en 2023, el festival incluirá dentro de su programación un concierto del Ciclo Música en Construcció de la Diputación, del dúo Silento, con un repertorio que incluye piezas folclóricas, canción de autor, composiciones propias y música tradicional. 

El festival realizará su particular itinerancia por los municipios de la provincia en el espacio ‘Etnomusic als pobles’, que en esta ocasión llegará a Meliana, Alaquàs, Macastre y Polinyà de Xúquer, con dos formaciones valencianas que han acompañado al festival desde el sus inicios: Krama, que presenta el trabajo de su 15 aniversario en el cual mezcla ritmos y sonidos griegos con letras de poetas valencianos; y Urbàlia Rurana, un grupo valenciano con larga trayectoria en la reelaboración de cantos y danzas tradicionales. 

Sus conciertos estarán precedidos por Naiet Cirerer, con un espectáculo que homenajea a los narradores y cantantes que viajaban de pueblo en pueblo contando y cantando romances, habaneras o peteneras, en un recuerdo a las veladas tradicionales de antaño.

El festival Etnomusic celebra el seu XX aniversari amb 17 concerts en L’ETNO i municipis de la província

  • El festival organitzat pel museu de la Diputació de València commemora els seus 20 anys d’existència amb una programació més extensa que arribarà a Meliana, Alaquàs, Macastre i Polinyà de Xúquer
  • El certamen té l’objectiu de mostrar la música tradicional valenciana des d’una perspectiva actual i donar a conéixer propostes musicals de tot el món que vinculen la tradició i la innovació

20/abril/2023. El festival Etnomusic commemora enguany el seu vinté aniversari amb una programació ampliada que s’inicia este dijous 20 d’abril i es prolongarà fins al 10 de juny. El certamen organitzat per L’ETNO, el museu de la Diputació de València, té programats 17 concerts amb propostes musicals tradicionals i innovadores de tot el món, alguns dels quals tindran com a escenari els municipis de Meliana, Alaquàs, Macastre i Polinyà de Xúquer.

Etnomusic 2023 ha sigut presentat este dijous en el museu de la Diputació amb la presència, entre altres, del diputat de Cultura, Xavier Rius, i el coordinador del festival, Francesc Cabañés.

El pròleg de la vintena edició és un concert especial de presentació a càrrec de Miquel Gil, qui ens oferirà el seu treball ‘20 anys d’Orgànic’. Serà un particular retrobament amb qui va publicar la seua més celebrada creació dos anys abans de posar-se en marxa Etnomusic, en sintonia coincident amb les noves energies que mostraven les músiques d’arrel amb el canvi de segle. Per a l’ocasió, el músic de Catarroja ha volgut estar acompanyat pel seu amic i col·laborador Borja Penalba i per la jove Noelia Llorens Titana, nova veu amb qui Miquel Gil ha compartit un dels últims projectes musicals.

Al maig, el festival començarà la seua habitual cadència de concerts amb el músic de la Corunya Xabier Díaz acompanyat per les Adufeiras de Salnitre i la seua interessant mescla de percussió i veus d’orígens gallecs, en un projecte, ‘As Catedrais Silenciades’, premiat per la crítica i el públic (Top ten de la World Music Charts Europe i Top of the World de la revista Songlines). Amb esta actuació s’inicia un recorregut musical que té una segona parada en la formació murciana Dones amb arrel, un merescut homenatge a la veu tradicional de les dones, a les mans de les quals està gran part del patrimoni oral del sud-est peninsular.

El músic valencià Efren López ha volgut celebrar l’estreta relació que manté amb Etnomusic constituint un projecte específic per al XX aniversari. Amb la seua formació, constituïda especialment per l’ocasió, l’artista ens portarà des de València al Mediterrani oriental, a l’Orient Mitjà i a Àsia Central. En el viatge de tornada, el festival es detindrà a la regió d’Apúlia, des d’on Antonio Castrignanò ens oferirà un personal redescobriment de la tradició musical del sud-est italià, amb el seu treball ‘Babilònia’, segon millor àlbum de 2022 per la prestigiosa World Music Chart Europe.

Etnomùsic Perifèric i itinerància

Com a proposta consolidada que atén nous formats per a nous públics, Etnomúsic Perifèric presenta dos projectes molt singulars reconeguts per la crítica. D’una banda, l’estimulant projecte de Maestro Espada, on els sintetitzadors analògics casen amb castanyetes i llaüts. Per un altre, Rocío Márquez+Bronquio, un nou projecte d’esta prestigiosa figura del flamenc que no deixa eixamplar els límits de la tradició en una constant experimentació de melodies, instrumentació, arranjaments, loops, entre altres possibilitats. En Etnomusic presentaran el seu últim treball ‘Tercer Cel’, un projecte molt innovador que ha sigut molt ben acollit per la premsa especialitzada (Premi Ruido al Millor Àlbum de l’any 2022 que atorga la PAM, Periodistes Associats Musicals i Premi ‘Coup de coeur’ al millor àlbum de Músiques del Món).

La programació de 2023 comptarà amb un concert familiar realitzat en col·laboració amb el SARC (Diputació de València) a càrrec de Kilema, músic de Madagascar i ambaixador de la cultura malgaixa que ha dedicat gran part de la seua carrera a la divulgació de la cultura africana entre el públic adult i infantil. Així mateix, i com a novetat en 2023, el festival inclourà dins de la seua programació un concert del Cicle Música en Construcció de la Diputació, del duo Silento, amb un repertori que inclou peces folklòriques, cançó d’autor, composicions pròpies i música tradicional.

El festival realitzarà la seua particular itinerància pels municipis de la província en l’espai ‘Etnomusic als pobles’, que en esta ocasió arribarà a Meliana, Alaquàs, Macastre i Polinyà de Xúquer, amb dues formacions valencianes que han acompanyat al festival des de l’els seus inicis: Krama, el qual presenta el treball del seu 15 aniversari on mescla ritmes i sons grecs amb lletres de poetes valencians; i Urbàlia Rurana, un grup valencià amb llarga trajectòria en la reelaboració de cants i danses tradicionals.
Els seus concerts estaran precedits per Naiet Cirerer, amb un espectacle que homenatja els narradors i cantants que viatjaven de poble en poble comptant i cantant romanços, havaneres o peteneras, en un record a les vetlades tradicionals d’antany.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí