Home EDICIONS LOCALS COMUNITAT VALENCIANA ZUBIN MEHTA DIRECTOR D’HONOR DE LA UNIÓ MUSICAL DE LLÍRIA

2013_11_17_ZubinLA UNIÓ MUSICAL DE LLÍRIA NOMENA ZUBIN MEHTA DIRECTOR D’HONOR EN EL CONCERT CELEBRAT AMB LA BANDA SIMFÒNICA

En un dia històric per a la Unió Musical de Llíria i per al món bandístic valencià, el prestigiós director Zubin Mehta va dirigir a la Banda Simfònica en el concert d’homenatge pòstum al mestre Francisco Casanovas celebrat ahir divendres en l’auditori d’esta Societat.

Era la primera vegada que Zubin Mehta, un dels millors directors del món, dirigia a una banda en un concert públic, reconeixent així la gran labor educativa i musical que desenrotllen les societats musicals valencianes.

El mestre Zubin Mehta va arribar a la Unió Musical a les 18,30 hores, acompanyat de la senyora Helga Schmidt, Intendent i Directora artística del Palau de les Arts Reina Sofía de València. Van ser rebuts per la Junta Directiva, encapçalada pel President de la Unió, José Vicente Pedrola Cubells i per Manuel Tomás Ludeña, director general de Culturarts. A continuació el mestre Zubin Mehta va passar a la sala de concerts per a assajar durant una hora i mitja amb la Banda les obres que s’anaven a interpretar en la segona part del concert de la nit. Cal agrair al mestre Zubin Mehta el permetre que a l’assaig anara públic perquè hi havia nombrosos socis i simpatitzants que no podrien accedir al concert de la nit, ja que les entrades es van esgotar ràpidament el primer dia que es van posar a la venda.

Els actes van continuar a les 20 hores en la sala d’assajos de la Societat, amb la inauguració de l’exposició dedicada al mestre Casanovas, que va ser explicada pel seu autor, el soci col·laborador Francesc Rozalén Igual. Va comptar amb la presència de nombroses autoritats, com la Consellera de Cultura, Educació i Esport, María José Catalá, l’Alcalde de Llíria, Manuel Izquierdo, la Vicepresidenta de la Diputació, Carlota Navarro, el Rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora Mes, i nombrosos compositors, directors de bandes i orquestres i professors de conservatoris. Cal destacar les representacions de les societats musicals on el mestre Casanovas també va ser director: la Lira Ampostina d’Amposta i la Unió Musical Torrevejense de Torrevieja. L’exposició, que amb el títol de FRANCISCO CASANOVAS “UN GRAN D’ESPANYA” DE LA MÚSICA, està estructurada en tres parts. La primera, dedicada a la vida artística de Casanovas i les seues relacions d’amistat i col·laboració amb Mehli Mehta (pare de Zubin Mehta). La segona part arreplega els anys en què Casanovas va ser el director de la Banda i de l’Escola d’Educands de la Unió Musical. Finalment, la tercera part està dedicada a recordar el concert que el 19 de setembre de 1979 va oferir en la nostra sala l’Orquestra Filharmònica d’Israel dirigida per Zubin Mehta. Esta exposició es podrà visitar durant els dies 16 al 24 de novembre, de 19 a 21 hores. Es comunica que tots els dies, a les 19 hores, hi haurà una visita guiada a l’exposició. En este acte també van intervindre Jaime Coronel Calero,Relacions Públiques de la Unió, que va ressaltar els vincles entre el mestre Casanovas i la Unió Musical, i el biògraf i exalumne de Casanovas Juan Francisco Cayuelas Grau, catedràtic de flauta en el Conservatori Superior de Múrcia, que va destacar la gran personalitat i el prestigi internacional que va tindre el mestre Casanovas. El President de la Unió Musical va donar les gràcies al mestre Zubin Mehta per totes les atencions que ha tingut amb esta Societat i li va fer entrega d’una escultura de bronze del famós escultor i soci de la Unió Miguel Silvestre Moros. També va agrair a la Generalitat Valenciana, a través de la Consellera María José Catalá, la col·laboració que ens han prestat per a dur a terme estos actes. A continuació, el mestre Zubin Mehta, en una intervenció molt emotiva, va declarar que estava molt a gust en la Unió Musical i celebrant un homenatge tan just al mestre que de jove li va ensenyar harmonia i contrapunt i que tantes vegades va compartir projectes musicals i amistat amb son pare, Mehli Mehta. Van estar presents en este acte altres exalumnes del mestre Casanovas, com Juan Pastor, violinista de l’Òpera Alemanya de Berlín, i María Elena Doménech, professora de violí en el Conservatori de Barcelona. A continuació es va servir un vi d’honor en la sala de trofeus.

A les 22 hores, i amb més de 900 persones que omplien l’auditori de la Unió, va començar el concert de la nostra Banda Simfònica, que va estar formada per una plantilla de 140 músics. Va assistir a l’acte el Conseller de Governació, Serafín Castellano. També es van incorporar al concert María Irene Beneyto i Ramón Almazán, Presidenta i Subdirector de música respectivament del Palau de la Música de València. La primera part del concert va estar dirigida pel mestre titular, Enrique Artiga Francés, i es van interpretar les següents obres de Francisco Casanovas: el pasdoble Jardín de RosasGuajiras per a saxòfon i banda, amb la participació com a solista del professor del Conservatori de València i músic de la Unió Miguel Torres Faubel, per a finalitzar esta primera part amb el poema simfònic Destellos.

La segona part es va iniciar amb una gran expectació del públic per veure dirigir al mestre Zubin Mehta un programa amb unes obres molt apreciades pels socis de la Unió: l’obertura Rienzi de Wagner i la Simfonia núm. 9 en mi menor “Del Nou Món” de Dvorak. El públic va disfrutar d’estes magnífiques interpretacions i va oferir uns calorosos i extensos aplaudiments que van ser premiats amb un bis, l’intermedi de La Boda de Luis Alonso, de Gerónimo Giménez. Finalment el President de la Societat li va imposar la insígnia d’or i per acord de la Junta Directiva, va nomenarZubin Mehta Director d’Honor de la Unió Musical, que el mestre va acceptar amb molt afecte. Després de quasi sis hores de convivència amb músics, socis i simpatitzants, el mestre Zubin Mehta abandonava la Societat a les 12:10 de la nit.

Font: U.M.Llíria

[sam id=”22″ codes=”true”]

Deja un comentario