Home EDICIONS NACIONALS CATALUNYA La música de banda, referent cultural d’Amposta

 

La música de banda, referent cultural d’Amposta

La Xarxa de Televisions Locals i el Canal Terres de l’Ebre emetran en directe el concert de bandes per a tot Catalunya. El Concert de Bandes serà dimarts 18 a les 22h. El so serà de www.radiobanda.

 

Corria l’any 1964 quan les dues bandes de música, la Lira Ampostina (creada el 1916) i la Unió Filharmònica (creada el 1917), decidien oferir un concert conjunt en motiu de les Festes Majors d’Amposta. Aquell any, i durant els següents fins el 1973, ho van fer al Camp d’Esports. Aquell any naixia un dels actes més emblemàtics i concorreguts del programa festiu: el Concert de Bandes d’Amposta. Des de llavors i de manera ininterrompuda durant els últims 51 anys, les dues bandes es vesteixen de gala i ofereixen el bo i millor dels seus repertoris. Desenes de músics formen part d’aquest esdeveniment, que és l’expressió d’un referent cultural a la ciutat: la música de banda.

Ajuntament d´Amposta > notícies > La música de banda, referent cultural d´AmpostaEnguany es compleixen 52 anys del Concert de Bandes d’Amposta. No és una efemèride destacada però el concert de bandes d’enguany, que serà el dimarts 18 d’agost a la plaça de l’Ajuntament (com els últims 42 anys), serà especial. I ho serà perquè aquest Festival de Bandes es podrà veure a tot el país a través de les televisions locals adherides a la Xarxa gràcies a una coproducció de la Xarxa amb Canal Terres de l’Ebre i amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta. Serà el primer cop que un concert d’aquestes característiques, que mostra el gran potencial de la música de banda, es retransmeta en directe a tot el país. A més, tots aquells veïns del municipi i del territori que no puguin assistir al concert, podran gaudir de la qualitat de les bandes a través del Canal Terres de l’Ebre.

El programa en directe començarà a dos quarts de deu del vespre. Comptarà amb un set central on, a més del conductor del programa, hi haurà dos comentaristes especialitzats que seran els encarregats de fer l’anàlisi de les peces que porten a escena les dues bandes. A més a més, s’emetran diferents reportatges per explicar la importància de la música de banda i de les formacions per a Amposta i també per al conjunt de les Terres de l’Ebre. No hi faltaran tampoc les entrevistes als dos directors de les bandes i també al públic. I s’emetran de manera íntegra les intervencions de les dues formacions.

El repertori

Ajuntament d´Amposta > notícies > La música de banda, referent cultural d´AmpostaEnguany, les bandes s’han preparat un complet repertori. La primera en pujar a l’esce
nari serà la Unió Filharmònica, i començarà amb un pas-doble Al Pont Penjant d’Amposta, de Francescc Cerdà Albinyana. Tot seguit, el reportori que tocarà la Fila serà: Alexandre Magne, de Mi1uel Morales Climent (1.; Naixement del rei. Cavalcant amb Bucèfal; 2. Love for Hephasion I 3. The Conquest of persia) I Simfonia Número 2 de John Barnes Chance (1. Sostenuto, Energico; 2. Elevato. Attacca, 3. Slancio).

Després de la mitja part, serà el torn de la Lira Ampostina, que agafarà el relleu. El seu repertori consistirà en Downey (Obertura), d’Òscar Navarro; El pont penjant d’Amposta, d’Adolf Ventas, en commemoració del centenari de la col·locació de la primera pedra i Música de les esferes, de Philip Sparke.

Deja un comentario