Home INTERNACIONAL CIBM Valencia La banda la Lira Realense de Real ‘no participarà’ en el Certamen...

Captura de pantalla 2016-07-18 a les 14.16.52Des de la societat musical addueixen que ‘el comitè organitzador no ha atès cap de les reclamacions formulades’

En el comunicat emès recorden que “el recurs que impugna la base 4a, la qual fa referència a la invitació de bandes estrangeres per part del comitè, ha sigut admès a tràmit i la data del judici serà el 7 de setembre de 2017”.

A tan sols tres dies perquè comence la 130 edició del Certamen internacional de Bandes de Música Ciutat de València (CIBM), la Banda de la Societat la Lira Realense de Real (la Ribera Alta), ha decidit, segons han confirmat a aquest diari fonts de la societat musical “no participar en el certamen, després d’haver-se reunit en assembla i haver pres una dura i difícil decisió”. Així, a més a més, ho expliquen en un comunicat on exposen la seua renúncia i que els mostrem a continuació:

“Després de la presentació oficial del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València el passat 12 de Juliol i en vista que el comitè organitzador no ha atès cap de les reclamacions formulades per la nostra Societat, reunits els músics i la junta directiva de la Lira Realense en assemblea, s’ha decidit per votació NO participar en la 130a edició del Certamen.

“Des de la Lira Realense volem aclarir que aquesta ha sigut una decisió molt difícil de prendre, ja que en cap moment hem estat en contra de la internacionalitat del certamen ni existeix cap tipus d’animadversió contra l’ajuntament ni contra cap de les bandes participants, siguen internacionals, nacionals o valencianes, sinó tot el contrari. Donem un total suport al fet que el certamen siga internacional, però al que mai donarem suport són a les desigualtats entre els participants, és a dir, que solament certes bandes estrangeres tinguen el privilegi de no entrar en el sorteig i coneguen amb anterioritat a la resta la seua participació. Des del comitè organitzador argumenten que es conviden les bandes estrangeres que així ho sol·liciten, llavors, per què no existeix un model de sol·licitud en la web del certamen ex professo per a bandes estrangeres o algun document públic per a sol·licitar aquesta invitació? És molt estrany que no totes les bandes estrangeres sol·liciten ser convidades podent-se assegurar una plaça amb anterioritat al sorteig i sense participar en ell. Són aquests alguns dels diferents motius de falta de transparència que existeixen pel que fa a la invitació de bandes estrangeres.

“Arran d’açò cal destacar que en aquesta 130a edició, la banda Grupo Recreativo e Musical Banda De Famaliçao (Portugal), malgrat que havia obtingut una plaça de participació mitjançant sorteig, finalment no acudirà al certamen per falta de finançament. El comitè organitzador no ha fet pública l’absència d’aquesta banda portuguesa, però en canvi ha reiterat per activa i per passiva que vol preservar el caràcter internacional del certamen; ¿és així com vol preservar-lo, privant la secció segona d’una banda internacional per no haver-la convidat amb la suficient antelació perquè puga trobar finançament com sí que ho va fer amb banda belga Konninklijke Harmonie van Peer? Si aquesta banda portuguesa haguera conegut amb la mateixa antelació que la banda belga la seua participació, haguera tingut el temps suficient per finançar-“se el viatge…?

La Lira Realense acostuma a participar habitualment en certàmens, per la qual cosa ens ha costat molt no acudir a aquest esdeveniment en el qual tant treball, temps i il·lusió hem invertit; però participar en una competició en la qual solament una de les bandes parteix amb avantatge respecte a la resta és una injustícia i no volem ser partícips d’aquesta desigualtat, ja que s’afavoreix únicament la banda de Bèlgica. En una reunió mantinguda amb membres del comitè organitzador, els explicàrem que existien fórmules perquè les bandes estrangeres conegueren amb la suficient antelació la seua participació en el certamen (per poder trobar el finançament i logística del viatge) i que no foren discriminatòries per a la resta de bandes, per exemple, vam proposar que es realitzara el sorteig un any abans de la realització del certamen, en lloc de després de cinc mesos que es realitza actualment, i així totes les bandes coneixerien al mateix temps la seua participació, fomentant així, l’encàrrec d’obres de lliure elecció ad hoc, i poder donar suport de pas als compositors valencians, proposta que ni tan sols van voler plantejar-se. Existeixen múltiples formes de millorar el certamen en aquest aspecte, i des de la Lira Realense donem suporta a qualsevol d’elles que reunisca unes condicions d’igualtat per a totes les bandes participants, però no la fórmula actual, que repetim, és discriminatòria.
“Lamentem que després de diverses sol·licituds, la regidora i presidenta del comité organitzador D. Gloria Tello Company, en cap moment haja pogut reunir-se amb els representants de la nostra societat, però en canvi sí que es va reunir amb una altra de les bandes participants en aquesta edició del certamen, a pesar que aquesta banda sol·licitara la reunió alguns mesos més tard que la Lira Realense.
“Finalment volem aclarir que el recurs que impugna la base 4a, la qual fa referència a la invitació de bandes estrangeres per part del comitè, ha sigut admès a tràmit i la data del judici serà el 7 de setembre de 2017. Esperem que les pròximes edicions del Certamen Internacional siguen més justes i transparents”.

Deja un comentario