Home Educación El projecte ‘Música per la Vida’ a residències de persones majors

La consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el seu departament ha volgut ‘sumar-se a la proposta de les fundacions’ per a portar-la a ‘42 centres, 13 en la demarcació d’Alacant, 6 en la de Castelló i 23 en la de València’. El president de Social Musik recalca que ‘la música és una eina de cohesió social, integració i transformació, mentre que des de soyresponsable.es han fet una crida ‘al compromís tant de les persones com de les entitats valencianes’ per a la sostenibilitat de la iniciativa.

Presentació del projecte ‘Música per la Vida’ amb Mónica Oltra, Consol Castillo, Mercé Martínez, Bernat Fabra i Guillermo Giner en la primera fila de la dreta.

Les fundacions Social Musik i soyresponsable.es han presentat, aquest dijous, juntament amb Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el projecte ‘Música per la Vida’, que es desenvoluparà en les residències per a persones majors dependents i en centres de dia, després de la signatura d’un conveni de col·laboració en la Residència i Centre de Dia Palau de Raga, hui, a València.

Segons les esmentades fundacions, la Conselleria “dóna un gran impuls” a aquesta iniciativa assistencial i de voluntariat que pretén humanitzar l’estada de les persones majors en aquests centres. L’objectiu d’aquest programa anual prorrogable és la seua integració gradual en el dia a dia dels centres de titularitat de la Conselleria en el marc del projecte ‘Músics per la Salut’, adaptant-se a les seues necessitats i característiques especials de manera individualitzada per a la millora de la qualitat assistencial dels residents.

La teràpia musical, “un dels tractaments més eficaços per a les persones majors”

Oltra ha assegurat que el seu departament “és la Conselleria de la vida” i que ha volgut “sumar-se a la proposta de les fundacions Social Musik i soyresponsable.es” per a portar-la a “42 centres de la xarxa pública valenciana” – 13 del Sud, 6 del Nord i 23 de les Comarques Centrals del PV–. La vicepresidenta ha enaltit la labor de les persones voluntàries i dels intèrprets i l’impacte positiu de la música i ha assegurat que “la teràpia musical és un dels tractaments més eficaços per a les persones majors”. Així mateix, ha exposat els beneficis “cognitius, físics i emocionals” de la música, que “estimula el llenguatge i la memòria, ens ajuda a mantenir vius els records, activa el sistema motor, millora la coordinació i l’autoestima…”

Els destinataris principals i prioritaris del projecte són les persones majors, els seus familiars i el personal de les residències amb un format de concerts que es realitzaran en diferents espais o àrees (saló d’actes, recepció, habitacions…) d’aquests centres.

Arrels culturals i musicals

Els concerts pretenen posar en valor i recuperar els arrels culturals i musicals. En aquestes actuacions properes, evocadores i plenes d’emoció es trenquen les distàncies entre intèrprets i públic amb el qual s’interactua, tal com s’ha pogut comprovar durant els més de 200 micro-concerts realitzats fins avui.

Mercé Martínez, directora general de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, ha afirmat que “volem escoltar, arreplegar el saber” de les persones majors, per a “retornar-los amb dignitat tot el que ens han aportat. ‘Música per la Vida’ ens transporta i ens fa viure de nou”.

Cohesió social i patrocini

Bernat Fabra, president de Social Musik, assegura que “en aquest programa es posa de manifest que la música és una eina de cohesió social, integració i transformació” per a “acostar la cultura musical als col·lectius que, en el seu dia a dia, no els és possible i brindar-los uns moments d’alegria i emoció”.

Per la seua banda, Guillermo Giner, patró fundador de soyresponsable.es, ha afirmat que “per a donar suport a la sostenibilitat dels serveis socials volem promoure models sostenibles, focalitzats en la generació de valor social, sense requerir l’aportació econòmica per part de l’administració” i ha fet una crida “al compromís tant de les persones com de les entitats valencianes”. A més, ha assegurat que la iniciativa “es desenvoluparà a partir de setembre en altres comunitats autònomes com Aragó, Catalunya, La Rioja i Madrid, amb l’ànim d’estendre’s progressivament a la resta”

Noticias similares

Deja un comentario