Home CERTAMENES El Clarin i la Unió es preparen per al concert “més important...

Batutes en alt; canyes i embocadures preparades; concentració, treball i molta música. Ixa és la situació que s’està vivint durant els assajos d’esta setmana a les dues societats musical de Llíria. I és que, demà, arriba un dels concerts més significatius de l’any a Llíria: el Festival de Bandes, l’únic concert en què la Banda Primitiva i la Unió Musical comparteixen escenari. Un cara a cara, un espectacle musical de gran nivell i, sobretot, una delícia musical per als oïts de tots els assistents.

 

És, per tant, el concert més important de l’any per a les dues agrupacions. Una cita ineludible, marcada en roig, per als directors d’ambdues bandes. “És un concert especial perquè tenim enfront al màxim rival, si podem dir-ho d’ixa manera, i cal fer un bon paper” assegura Javier Enguídanos, director de la Banda Primitiva de Llíria. Ell ha viscut desenes de Festivals de Bandes, tant com a músic de la banda i serà el tercer que afronte com a director.

En una situació completament diferent es troba Pablo Marqués, el director de la Unió Musical de Llíria. Ell porta el timó de la banda simfònica des de juliol i és una situació nova per a ell. Però, de tota manera, els músics i socis li han transmés la importància d’este esdeveniment. “Encara que hi ha altres dades importants en el calendari, aquest és el concert més important per a tot el poble de Llíria. És el concert en majúscules”.

 

  • Les dues bandes interpretaren una obra de Bert Appermont 

Per a la gran cita musical, les dues agrupacions han preparat obres de gran dificultat. “S’ha d’oferir un concert extraordinari per a la gent del poble i es tria un programa d’extrema dificultat” confessa Javier Enguídanos. “Sempre s’espera que la banda es lluïsca i oferisca el millor concert de tot l’any”.

Abans de la interpretació de les grans obres simfòniques, el Clarin i la Unió interpretaran una obra de Bert Appermont, el compositor a qui se li rendeix homenatge enguany en el Festival de Bandes. La Primitiva interpretarà Símfonia núm. 1 Gilgamesh i la Unió, The Big Band“No hi havia moltes opcions on triar” reconeix Pablo Marqués “si parlem d’obres de nivell sis, és a dir, de màxima dificultat. Després de parlar Javi i jo, va ser la sort qui va decidir“.

  • Mahler i Shostakóvich: el plat estrella de les dues agrupacions 

Després de les obres de Bert Appermont, serà el moment de la interpretació de dues de les obres simfòniques més importants: el IV moviment de la 7a Simfonia de Shostakóvich Leningrad i el IV moviment de Tità, la 1a Simfonia de Mahler. Dues obres de gran dificultat, originals per a orquestra. I dues obres, també, que són història de la música culta. 

enguidanos-director-clarinLeningrado és una obra idònia per interpretar-la a l’aire lliure”afirma Javier Enguídanos. I és que ell ha pogut escoltar-la en certàmens i diferents interpretacions a l’aire lliure i reconeix que “funciona”. “A més, és una obra amb un final molt potent, però que també té parts més delicades i cuidades a l’inici i en les parts centrals. És una obra que té de tot i pot demostrar tot allò que pot fer una banda”.

L’elecció d’esta peça, també, té connotacions històriques. “Amb esta obra, també, volia motivar i estimular els músics. L’estrena de l’obra es va fer en unes condicions extremes”. I és que esta simfonia del compositor rus es va interpretar, per primera volta a Leningrad, quan l’exèrcit alemany es trobava sols a set quilòmetres de la ciutat.

marques-director-unioMahler i la seua 1a Simfonia Tità han sigut els escollits per Pablo Marqués, per a tancar el concert de la Unió Musical, que actuarà en segon lloc en el Festival de Bandes. “Jo escoltava Mahler des de menut i conec la seua música molt bé” conta Pablo Marqués. De fet, reconeix que esta simfonia va ser el seu primer to de trucada en el seu primer telèfon mòbil. “Era una època en què no existien els politons. Jo podia gravar amb el mòbil sons i recorde que vaig enregistrar un tros d’esta simfonia”.

Marqués reconeix que l’elecció era clara, perquè ell compren la música de Mahler. “D’aquesta manera, puc transmetre – als músics primer i després al públic – allò que expressa esta composició“. Altres dels motius que han decantat la decisió han sigut les condicions de tocar a l’aire lliure. “Sempre hi ha més sorolls. Cal seleccionar obres d’una certa envergadura i amb una rica instrumentació per fer que arribe al públic”.

 

Després de mesos de treball, sols els queda per davant un assaig, que ambdues faran a l’aire lliure, sempre que l’oratge ho permeta. El Clarin assajarà enfront de les portes del seu teatre, mentre que la Unió es desplaçarà al pati del col·legi Sant Vicent.

Tot està preparat per a la gran cita musical de la Fira i Festes de Sant Miquel. La Banda Primitiva i la Unió Musical tractaran d’oferir a tots els veïns i veïnes de Llíria un concert extraordinari.

Deja un comentario